Haberler

Koronavirüs artışında kamuoyunun nabzı

Güncelleme:
Abone Ol

Türkiye'de koronavirüs vakasının ilk kez tespit edilmesini takiben vatandaşların bu konuya ilişkin farkındalık düzeylerini, endişelerini, değişen davranışlarını ortaya koymaya devam ediyor.

Normalleşme sürecinin başlamasıyla beraber önümüzdeki dönemde ikinci dalga yaşanabileceğine dair kamuoyunda tartışmalar da başlamıştı. Haftalık araştırmalarda ikinci dalga beklentisi izlendiğinde vatandaşların çoğunun bu yönde bir görüş belirttiği görüldü. Son dönemlerde Sağlık Bakanı ve bazı bilim kurulu üyeleri bu durumu ikinci dalga yerine birinci dalganın ikinci piki olarak tanımladı.

Bu çerçevede geçtiğimiz hafta Ipsos, Koronavirüs ve Toplum Kamuoyu Araştırmasında; "bugünlerde salgında ikinci dalga veya diğer bir ifadeyle birinci dalganın ikinci pikinin yaşanıp yaşanmadığını" sordu. Buna göre her 10 vatandaştan 6'sı bu soruya evet cevabını verdi. Vaka artışlarındaki ciddi artışın toplumun çoğunluğu tarafından bu şekilde değerlendirildiği söylenebilir.

DÜĞÜN VB ETKİNLİKLERE YÖNELİK KISITLAMALAR KAMUOYUNDA DESTEK GÖRÜYOR…

Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırması ile pandeminin başından buyana çok uzunca zamandan beri vatandaşların kendi aldıkları bireysel önlemleri yeterli gördüklerini, diğer vatandaşları ise bu konuda eleştirdiklerini gözlemliyor… Bu bağlamda araştırma bulgularına yer veriyor. Düğünler vb etkinliklerde maske takılmaması, sosyal mesafe önlemlerine dikkat edilmemesi gibi hususlar toplumda en tepki toplayan konulardan birisi… Salgınla mücadele kapsamında bu tür etkinliklere getirilen kısıtlamaların kamuoyunun büyük çoğunluğu tarafından onaylanıyor. Bu kısıtlamalara karşı çıkanlar sadece %8 düzeyinde.

MEKANLARDA MÜZİK KISITLAMASINA TOPLUMUN YAKLAŞIK ÜÇTE BİRİ NET BİR DESTEK VERMİYOR.

Salgınla mücadele kapsamında, restoran, kafe vb yeme-içme ve eğlence yerlerinde saat 24.00'ten sonra müzik yayını yapılması yasaklandı. Vatandaşlar arasında her ne kadar bu kararı destekleyenlerin oranı desteklemeyenlerden daha yüksek olsa da, diğer kararlara kıyasla destek düzeyinin nispeten daha düşük olduğu görülüyor. %20'lik kesim bu kararı yanlış bulduğunu söylüyor, %10 ise bu konuda net bir fikir belirtmiyor.

TOPLU TAŞIMA DÜZENLEMESİNE DAİR GÖRÜŞLER

Ülke genelinde toplu taşımalarda düzenlemelere gidildi, ancak İstanbul gibi trafiğin yoğun olduğu büyükşehirlerde bu karar tartışmaları da beraberinde getirdi. Ayakta yolcu sayısının azaltmasına yönelik bu kararın yolcu sayısı düşünüldüğünde uygulanabilirliği de ayrı bir tartışma konusu oldu. Araştırmada vatandaşlara bu konuyla ilgili 2 soru yöneltildi. Her iki soruda da yolcu sayısının azaltılmasına yönelik kararın toplumda büyük oranda destek gördüğü araştırma verileri ile tespit edildi(%87).

Kaynak: Bültenler / Sağlık

Koronavirüs Ipsos Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title