Haberler

Küçük Kalpler Projesi Gaziantep'te Başladı

Abone Ol

Küçük Kalpler projesi kapsamında Güneydoğu Anadolu Bölgesi kapsamında bulunan 9 ilde 6 ila 10 yaş arası 180 bin çocuğa kalp sağlığı taraması yapılacak.

Taramalar, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Şanlıurfa, Siirt ve Şırnak'ta bulunan ilköğretim okullarında gerçekleştirilecek

Çocuklarda kalp rahatsızlıklarının erken tanı ve tedavisinin yapılması yoluyla sağlıklı nesillerin yetişmesine katkıda bulunmayı amaçlayan Küçük Kalpler projesi Gaziantep'te başladı. Proje, T.C. Kalkınma Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Türk Kalp Vakfı, Philips Türkiye, GAP Bölgesi kapsamında bulunan illerin valilikleri ve üniversiteler tarafından yürütülecek.

Projenin Gaziantep ve Şanlıurfa için imzalanan protokol törenine, T.C. Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Yavuz Coşkun, Türk Kalp Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semiramis Sekban ve Philips Sağlık ve Bakım Ürünleri Türkiye Genel Müdürü Esen Tümer katıldı. Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen törende yetkililer proje kapsamında yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yetkililer, Gaziantep ve Şanlıurfa protokol imza töreninden sonra Gaziantep Pakize Kemal Öğücü İlkokulu'nda gerçekleşen taramaya katıldı.

Kamu, sivil toplum ve özel sektör çocuklar için birlikte çalışıyor

Protokol imza töreninde T.C. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz şunları söyledi: "Çocuklarımızın sağlığı ve mutluluğu adına Kalkınma Bakanlığı GAP İdaresi Başkanlığı'nın; Türk Kalp Vakfı'nın teknik, Philips Türkiye'nin cihaz desteğiyle gerçekleştireceği 'Küçük Kalpler Projesi'nin hayata geçirilmesinde öncü olan tüm kurumlara şahsım adına teşekkürlerimi sunuyorum. Proje ile kalp rahatsızlıklarının erken tanı ve tedavisinin yapılması yoluyla sağlıklı nesillerin yetişmesine katkıda bulunulması, önleyici sağlık hizmetlerine erişimin arttırılması yoluyla çocukların eğitimde başarılarının artırılması ve kamu, üniversite, sivil toplum, özel sektör işbirliğiyle sağlık sorunların çözümüne katkıda bulunulması hedefleniyor. Proje Kalkınma Bakanlığı GAP İdaresi Başkanlığı tarafından uygulanacak, Valilikler bu çalışmaya ev sahipliği yapacak ve üniversiteler hekim desteği vererek taramaları gerçekleştirecektir."

Proje kapsamında Gaziantep'te 20 bin çocuğun kalbi taranacak

GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Küçük Kalpler projesinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi için son derece önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bugün burada herkes için kalkınma ve çocuklar için yaşanabilir bir dünya hedefi için kamu, sivil toplum ve özel sektör bir araya geldi. Proje sayesinde; ülkemizin geleceği olan çocuklarımızın kalp sağlıklarını erken tanı ve tedavi ile korumayı hedefliyoruz. Bu projenin kalp sağlığı konusunda farkındalık ve bilinçlendirmeyi artıracağına ve örnek olacağına inanıyoruz. Projeye bugün Gaziantep Pakize Kemal Öğücü İlkokulu'nda başladık. Proje, yoksul yerleşim alanlarında faaliyet gösteren ilkokullarda 1-4 sınıf aralığında bulunan çocukları kapsayacak ve konuyla ilgili ailelere yönelik farkındalık çalışmaları yapılacak, eğitimler verilecek. Proje kapsamında 2015-2016 yıllarında Gaziantep'te 20 bin, Şanlıurfa'da 20 bin çocuk olmak üzere 40 bin çocuk taramadan geçirilecek."

Yılda 14 bin çocuk kalp hastalığı ile doğuyor

Avrupa ülkeleri içinde genç nüfusta kalp damar hastalığının en sık görüldüğü ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Philips Sağlık ve Bakım Ürünleri Türkiye Genel Müdürü Esen Tümer, doğumsal kalp hastalıklarının çocukların yaşadığı önemli sağlık sorunları arasında yer aldığına dikkat çekti. Türkiye'de yılda ortalama 13– 14 bin çocuğun doğumsal kalp hastalığı ile dünyaya geldiğini ifade eden Esen Tümer, bu çocukların her zaman tedavi şansı bulamadığını, bu proje ile bu tabloyu değiştirmek istediklerini açıkladı. Proje kapsamında Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak'ta toplam 180 bin çocuğa kalp sağlığı taraması yapmayı amaçladıklarını belirten Esen Tümer; "Philips olarak dünya genelinde 2025 yılına kadar her yıl 3 milyar insanın hayatını iyileştirmeyi hedefliyoruz. 2014 yılında 1.9 milyar insana ulaşmayı başardık. Bu hedef doğrultusunda 2014 yılında Philips Vakfı'nı kurduk. Philips Vakfı, yeterli sosyal olanaklara erişemeyen bireylerin hayatlarını geliştirmek için tüm dünyada çalışmalar yürütüyor. Küçük Kalpler Projesi de Philips Vakfı'nın Türkiye'deki ilk projesi. Küçük Kalpler projesi için T.C. Kalkınma Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Türk Kalp Vakfı ve Philips, her ildeki valilikler ve üniversitelerin tıp fakültelerinin iş birliği ile olanaklarını seferber etti. Geleceğimiz olan çocukları koruyacak Küçük Kalpler sosyal sorumluluk projesiyle yavrularımızın hayatlarına dokunabildiğimiz için çok mutlu ve gururluyuz" diye konuştu.

Yaklaşık 3 milyon kişi kalp hastalıklarıyla mücadele ediyor

Projenin ortaklarından Türk Kalp Vakfı Mütevelli Heyet ve Yönetim Kurulu Başkanı Semiramis Sekban ise Türkiye'de kalp ve damar hastalıkları sebebiyle yılda 150 bin civarında ölüm yaşandığını belirterek, "Ülkemizde yaklaşık 2 milyon 800 bin kalp hastası bulunmakta ve yılda ortalama 250 bin kişi kalp-damar hastalıklarına yakalanmakta olup yaklaşık 150 bin kişi yaşamını yitirmektedir. Toplam ölümlerin yüzde 40'nı kalp damar hastalıkları teşkil etmektedir. Nüfusun yaklaşık yüzde 40'ını çocukların oluşturması da projenin çıkış noktası oldu" dedi.

Kaynak: Bültenler / Sağlık

Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title