Haberler

Kutu İçeceklerin Kapaklarındaki Tehlike

Güncelleme:
Abone Ol

Hijyen Konseyi Sözcüsü İmrek: "Birçok depodaki fareler ve böcekler, teneke kutu içeceklerin kapaklarında geziniyor ve pisliğini bırakıyor!

Hijyen Konseyi Sözcüsü Mehmet İmrek, kutu içeceklerin kapaklarındaki tehlikeye dikkati çekerek, "Birçok depodaki fare ve böcekler, yiyecek bulmak için teneke kutu içeceklerinin ağızla temas eden üst bölgesinde, kapaklarında gezinebilmekte ve pisliğini bırakabilmektedir" dedi.

İmrek, AA muhabirine konseyin hijyen, temizlik ve buna bağlı sağlık konularında özgün çalışmalar gerçekleştirmek üzere kurulduğunu söyledi.

Hiçbir yere ve makama bağlı olmayan, 1 Şubat'ta faaliyetine başlayan kuruluşta gıda mühendisleri, veteriner hekimler, hukukçular, sağlıkçılar ile gıda ve tüketici derneklerinin yer aldığını dile getiren İmrek, kutu içeceklerdeki tehlikeye dikkati çekmek istediklerini anlattı.

"ÖLÜMCÜL TEHLİKELER"

Kutu içeceklerin bazı temiz ve hijyenik olmayan ortamlarda depolanması sebebiyle fare ve diğer haşerelerin gezinme ve pisliklerinin muhafaza alanı haline gelebildiğini vurgulayan İmrek, şöyle devam etti:

"Ramazanın yaz sıcaklarına denk gelmesi ve mevsim sıcaklarına bağlı artan sıvı tüketimi, insanları bazı ölümcül tehlikelere maruz bırakmaktadır. İçeceklerin teneke kutularının hijyenik olmayan koşullarda saklanması ve aynı şekilde tüketime sunulması, farkında olmayan birçok insanın sağlığını tehdit etmekle kalmayıp ölümüne de neden olabilmektedir. Bu sebeple tüketilen gıda maddeleri ve içeceklerin hijyen kurallarına riayet edilerek üretilmesi, ürünlerin temiz ve hijyenik alanlarda depolanması, nakliyesinin yapılması ve satışa sunulması temel kuraldır."

Bazı teneke kutu içeceklerin tam hijyenin sağlanmadığı depolarda tutulduğuna işaret eden İmrek, birçok deponun bakımsızlıktan rutubet koktuğunu, haşere ve farelere barınma alanı olabildiğini dile getirdi.

FARE, BÖCEK, TOZ VE MİKROPLAR KUTU İÇECEKLERİN KAPAKLARINDA

Fareler ve böceklerin yiyecek bulmak için teneke kutu içeceklerin ağızla temas eden üst bölgesinde gezinebildiğini ve pisliklerini bırakabildiğine değinen İmrek, şunları kaydetti:

"Hatta bazı büfe, kafeterya ve lokantaların depolama alanı yetersizlikleri sebebiyle teneke kutulu içecekler, kaldırım kenarlarında gün boyu tutularak toz ve mikroplara maruz bırakılmakta, sokak hayvanlarının üzerinde uyumaları için yuvaları olmaktadır. ABD'de yaşanan elim bir olayda kutu içecek içen kadın öldü. Otopsi sonucunda kadının, teneke kutu üzerinde bulunan fare idrarı kalıntısından öldüğü belirlendi. Ülkemizde birçok kişi, bu yüzden rahatsızlanmakta ancak nedenini bilmemektedir. Bu konudaki hijyen sorunu, insan hayatına mal olacak kadar ciddidir."

Kutu içeceklerin direkt olarak tüketicilere servis edildiği veya bardak ve pipetle içime sunulduğunu belirten İmrek, "İşte asıl tehlike de burada başlamaktadır. Zira kemirgenler yapıları itibarıyla kendileriyle teması bulunanlara hastalık bulaştırabilmektedir" dedi.

Farelerin kemirgenler sınıfında çok pis ortamlarda barınan hayvanlar olduğunu ifade eden İmrek, farelerin gezdiği yüzeylere bulaşan virüs ve mikroorganizmaların kapaklara ağızlarıyla temas eden insanlara da geçebileceğini söyledi.

KUTU İÇECEKLERİN YASAKLANMASI İÇİN İMZA KAMPANYASI

İmrek, teneke kutulu içeceklerin yasaklanması ya da hijyenik tüketime sunulur hale getirilmesi gerektiğini anlatarak, "Gıda Yönetmeliği'nde derhal değişiklik yapılarak bu tedbirlerin alınması sağlanmalıdır. Sağlıklı nesil ve gelecek için bu kesinlikle şarttır. Aksi takdirde gelecek nesiller hastalıklarla boğuşarak hastane kapılarında sürünecek, ilaç tüketimine bağlı yaşam idame ettiren toplum haline gelecektir" uyarısında bulundu.

İmrek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hijyen Konseyi olarak, kutu içeceklerin yasaklanması veya hijyenik hale getirilmesi için imza kampanyası başlattık. Hedefimiz, bir milyon ıslak veya elektronik imza toplayarak, bu imzaları TBMM ve ilgili bakanlıklara göndermek. Tüketiciler, www.tehlikeyedikkat.com adresine girerek internet üzerinden imza verebilecekleri gibi İstanbul'un değişik lokasyonlarında kurulan imza stantlarında da kampanyaya destek verebilir. Hedefimiz, bir milyon ıslak veya elektronik imza toplayarak, bu imzaları TBMM ve ilgili bakanlıklara göndermektir."

Kaynak: AA / Sağlık

Mehmet İmrek Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (11)

Seda:

Kutunun kapağını diyorlarda kolanın içine fare ve böcek kanı karıştını diyen yok üstelik aldınız her kola İsrail''e silah olarak dönüyor

Yanıtla021
korkusuz korkak:

kolalar dolduktan hemen 24 luk kutu halinde posetleniyo

Yanıtla911
DR EMITT BROWN:

Kutu kola Deccal''in sol tarafındaki cennettir. Ne kadar içersen o kadar daha içmek istersin, ne olduğunu öğrensen bile artık seçimini yapmışsın demektir.

Yanıtla48
DR Ümitagds@sg.com:

Sprite nasıl hocam? Sen bilirsin?

00
tellal:

ayran, şalgam, meyankökü, gül şerbeti, limonata neyimize yetmiyor, bunlar hem doğal hem sağlığı yararlı, tüm yapay içecekler sağlığınıza zararlı içmeyin, paranızla birilerini zengin ederken kendinizi zehirlemeyin.

Yanıtla07
murat:

alternatif içecekler üretin. küfretmeyi bırakın!

Yanıtla15
SELÇUKLU:

Siz koladan bahsediyorsunuz biz güzelim Giresun İlimizde kanalizasyonların arıtmaya tabi olmadan denzin dibindeki foseptik kuyularına akması sonucu denize girilmez suyu içilmez haldedir.Bizlerde bu kadar yoğun yağış alana bu ilimizde hazır su içiyoruz.Anlayın çevreye ne kadar duyarlı olduğumuzu bizlerin

Yanıtla05
xcvb:

üst plastik kapak haline getirilebilir

Yanıtla23
sdgdg@sg.com:

Plastiğe gelmez bu böcek milleti nereye ne yapacağını iyi biliyor, biz onlardan iyi biliyoruz. Kapak plastikse kendinerine pisleyecek başka bir yer bakarlar..

00
Ayran:

İçmeyin arkadaş ben 10 senedir içmiyorum.İçmedim diye bişey eksilmedi aksine saglığımda gayet iyi Allaha şükürler olsun.Bu tür gazlı içeceklerden kaçınılması gerekmektedir.

Yanıtla04
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title