Meslek Hastalıklarında Teşhis Sıkıntısı İddiası
CÜ Tıp Fakültesi Meslek Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Akkurt."Ülkemizde 200 binden fazla meslek hastalığı vakası olduğu tahmin edilmekte ancak üniversitelerde hastalığın kliniği ve bu konuda yetişmiş uzman olmadığı için tıbbi olarak"...
Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Meslek Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Akkurt, Türkiye'de 200 binden fazla meslek hastası olduğunun tahmin ediliğini ancak bu kişilere tıbbi olarak teşhis konulamadığını savundu.
Akkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meslek hastalığının kişinin yapmakta olduğu iş ve o işin riskleri sonucu maruz kaldığı durumlardan sonra ortaya çıktığını belirtti.
Meslek hastalıklarının iş kazalarına göre 2-3 kat daha fazla görüldüğünü, dünyada her yıl 2 milyondan fazla kişinin bunlar nedeniyle nedeniyle yaşamını yitirdiğini ifade eden Akkurt, şöyle konuştu:
"Ülkemizde 200 binden fazla meslek hastası vakası olduğu tahmin edilmekte. Üniversitelerde meslek hastalıkları kliniği ve bu konuda yetişmiş uzman olmadığı için bu hastalıklara tıbbi olarak teşhis konamıyor. Yani Türkiye'de tıbbi anlamda meslek hastalığı tanısı koyduğumuz, resmi kayıtlarımıza geçen meslek hastalığı vakası yok. Meslek hastalıklarından korunmada alınması gereken birincil önlemin bilinmesi için önce teşhis koymak gerekiyor. Teşhis için üniversitelerde meslek hastalıkları kliniğinin kurulması zorunlu. Türkiye'de meslek hastalıkları olarak kayıtlara sadece maluliyet-tazminat işlemleri sonuçlanmış kişiler geçiyor. Önlem alındığında meslek hastalıklarının tamamına yakını önlenebilir."
-Hızlı şekilde ana uzmanlık alanına dönüştürülmeli
Prof. Dr. Akkurt, Ankara ve İstanbul'da bulunan meslek hastalıkları hastanelerinin bu konuda eğitim veren hastanelere dönüştürülmesi gerektiğini dile getirerek, "Sağlık Bakanlığı sağlıkta dönüşüm yasasıyla ülkede ihtiyacı olan alanlarda bu işlerle uğraşan yeni uzmanlık alanları tanımladı. Bu alanlardan biri de Sağlık Bakanlığına bağlı Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından yasayla oluşturulan İş ve Meslek Hastalığı Uzmanlığıdır. Göğüs hastalıkları, halk sağlığı ve iç hastalıkları bölümüne yan dal oluşturuldu ancak hızlı şekilde ana uzmanlık alanına dönüşmesi gerekiyor" diye konuştu.
Üniversitelerde kliniğin kurulup eğitim vermesinin başka meslek hastasının ve hastalığının ortaya çıkmasını önleyeceğini vurgulayan Akkurt, "Kliniklerin kurulmasıyla Türkiye'de daha sağlıklı halk ve daha sağlıklı çalışanlar olacak" dedi. - Sivas