Haberler

Mevsimlik Tarım İşçileri "Sosyal Güvenceden Yoksun"

Abone Ol

Mevsimlik Tarım İşçileri ve Ailelerinin Sağlığının Geliştirilmesi Programı kapsamında yapılan araştırmada, işçilerin yüzde 80'nin sosyal güvencesi olmadığı tespit edildi

Mevsimlik Tarım İşçileri ve Ailelerinin Sağlığının Geliştirilmesi Programı kapsamında 7 bin 165 işçinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada, işçilerin yüzde 80'nin sosyal güvencesi olmadığı belirlendi.

Program kapsamında Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu ve Harran Üniversitesi tarafından bin 21 aileyi kapsayan ve 7 bin 165 tarım işçisinin katıldığı araştırma sonuçları, üniversitede düzenlenen toplantıda duyuruldu.

İşçilerin yüzde 60'ından fazlasının yoksulluk sınırı altında olduğunun belirlendiği araştırmayla ilgili hazırlanan slayt sunumda şu bilgile yer verildi:

"Son bir yılda 48 farklı ilde tarım alanlarında çalışan işçiler üzerinde araştırma yapıldı. Tarım alanlarında çalışan işçilerin yüzde 80'nin sosyal güvencesi bulunmuyor. Ailelerin yüzde 70'e yakını tarlalarda çocuklarıyla birlikte çalışıyor. Yüzde 38,8'i devletten ayni ya da nakdi yardım alıyor. Yüzde 57,1'i yakacak, yüzde 19,8'i eğitim, yüzde 17,5'i özürlü maaşı ve yüzde 10,4'ü gıda yardımı alıyor. Beşte biri yakacak ve gıda başta olmak üzere birden fazla yardım alıyor."

Kötü çalışma koşulları nedeniyle işçilerin ölüm oranlarının da yüksek olduğuna vurgu yapılan araştırmada, mevsimlik işçilerin sağlık koşullarının da bulundukları ortamda elverişsiz olduğu aktarıldı.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, sunumun ardından yaptığı konuşmada, tarımın Türkiye açısından taşıdığı öneme dikkat çekerek, işçilerin sorunlarına hassasiyetle yaklaşılması gerektiğini söyledi.

Çalışanların sağlıklı olması durumunda tarımda verimin artacağına dikkati çeken Mutlu, "Ülkemizde tarım ve hayvancılık faliyetleri çok yoğun. Son yıllara kadar tarımda çalışanların sağlığını korumaya yönelik çalışmalar yetersiz kalmıştır" dedi.

HRÜ Tarımda İş Sağlığı Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeynep Şimşek de tarım sektöründe hastalık ve erken ölümlerin en fazla görüldüğü grubun mevsimlik tarım işçileri olduğunu belirtti.

Hastalık ve erken ölüme neden olan faktörleri en aza indirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Şimşek, sağlık sistemini güçlendirmeye ve ilgili sektörleri harekete geçirmeye yönelik girişimlerde bulunduklarını anlattı. - Şanlıurfa

Kaynak: AA / Sağlık

İbrahim Halil Mutlu Harran Üniversitesi Birleşmiş Milletler Zeynep Şimşek Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title