Obezitede En Önemli Tedavi Önlemdir !
Özel Medicabil Hastanesi'nden Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Halil Özgüç, "Obezite ve Metabolik Cerrahi" konulu sunum gerçekleştirdi.
Özel Medicabil Hastanesi Konferans Salonu'nda yapılan etkinliğe Özel Medicabil Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen, hastane başhekimi Prof. Dr. Oya Kutlay, doktorlar ve hastane personeli katıldı. Etkinlikte Prof. Dr. Özgüç, obezite cerrahisi ve tedavi yöntemlerini anlattı.
OBEZİTE İRADESİZLİK DEĞİLDİR
Prof. Dr. Özgüç, obezitenin genç erişkinlerde yaşam süresini yüzde 22 oranında kısalttığına dikkat çekti. Obeziteyle birlikte tip 2 diyabet, uyku apnesi, psişik sorunlar ve bazı kanser türlerinin görüldüğünü aktaran Prof. Dr. Özgüç, "Obezite birçok faktörden kaynaklanan bir hastalıktır. Bu hastalığı sadece iradesizlik olarak tanımlamak doğru değil" dedi. Türkiye'deki obezite oranının iç açıcı olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Özgüç, "Obezlik oranı erkeklerde yüzde 15, kadınlarda yüzde 24 oranında. 40 yaşın üzerindeki kadınlarda obezite oranı yüzde 30'lara ulaşmış durumdadır" bilgisini paylaştı.
OBEZİTE KOMPLEKS BİR HASTALIK
Obezitede en yaygın kullanılan sınıflama yönteminin vücut kitle endeksi ölçümü olduğunu dile getiren Prof. Dr. Özgüç, şöyle devam etti: "Bu sınıflamada vücut kitle endeksi 25'in altında çıkan normal kilolu, 25-35 arası fazla kilolu olarak değerlendiriliyor. Cerrahilerin ilgi alanına giren vücut kitle endeksi 35 ve üzeri olanlardır. Aslında obezitenin tedavisi çok nettir. Az tüket, çok harca gibi basit bir mantığa dayanmaktadır. Ancak bu yöntem söylediğimiz kadar kolay olmuyor. Obezite çok kompleks bir hastalıktır. Yüksek kilolarda az tüket çok harca mantığı çoğu zaman başarısızlığa uğruyor. İşte bu hastalarda ameliyat, geçerli ve etkin bir tedavi seçeneği oluyor."
KİMLER AMELİYATA UYGUN DEĞİLDİR ?
Prof. Dr. Özgüç, şiddetli mental-psikiyatrik bozukluk ile cerrahiye engel yandaş hastalıklara sahip olanlara, cerrahi sonrası takip uygulamalarına katılmayacak olanlara ve şiddetli yeme sorunu bulunan hastalara ameliyat yapılamayacağını söyledi.
AMELİYAT SONRASI DAVRANIŞSAL DEĞİŞİKLİK ŞART
Obezite cerrahi müdahalelerin yaklaşık yüzde 80'nin tüp mide/mide küçültme ameliyatları olduğunu belirten Prof. Dr. Özgüç, ameliyatlardaki riskler hakkında da bilgi verdi. 8 yıllık dönemde cerrahi yöntem uygulanmayan hastalarda ölüm oranının yüzde 14,3 olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özgüç, ameliyat olan hastalarda ise bu oranın yüzde 2,9 olduğunu aktardı. Cerrahi müdahale sonrası hastanın davranışsal değişikliğinin şart olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özgüç, şunları paylaştı: "Hastanın yetersiz bilgilendirilmesi, psikolojik uyumsuzluk, anatomik komplikasyonlar ve kilo ile ilişkili sonuçlar ameliyatın başarısına engel olur. Bu yüzden obezite ameliyatlarını yeterli deneyime sahip, cerrahinin tüm ayrıntıları konusunda donanımlı ekiplerin gerçekleştirmesi gerekiyor. Sonuç olarak obezite cerrahisi bir ekip işidir. Obezitede en önemli tedavi ise önlemdir."