Haberler

Okul Sırt Çantalarındaki Büyük Tehlike

Abone Ol

Samsun Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Cevdet Şahin, velileri çocuklarına uygun okul sırt çantası almaları konusunda uyardı.

Samsun Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Cevdet Şahin, gelişim çağındaki çocukların ortopedik olmayan okul sırt çantalarını alıp yanlış taşımalarının omurgalarının bozulmasına neden olduğunu söyledi.

Her 100 kişiden 10'unda bu hastalığın görüldüğüne dikkat çeken Şahin, sırt çantalarının ağırlığının çocuğun kendi ağırlığının yüzde 10'undan fazla olmaması gerektiğini anlattı.

Samsun Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Cevdet Şahin, 2011- 2012 eğitim- öğretim döneminin başlamasına kısa bir süre kala velileri çocuklarına uygun okul sırt çantası almaları konusunda uyardı.

Şahin, yanlış çanta tercihi, çantanın yanlış ağırlıkta ve pozisyonda taşınmasının sağlık sorunlarına neden olacağını belirtti. Çocukların gelişme çağı olan 6 yaşından itibaren okul sırt çantası taşımaya başladıklarını söyleyen Şahin,

"6- 15 yaş arası çocukların, kemik ve kas yapıları hızlı bir şekilde geliştiği için yapılacak yanlış bir uygulama olumsuz sonuçlara neden olur. Veliler çocuklarına sırt çantası alırken ekonomik düşünmemeli. Çocuğu uygun ortopedik çanta alınmalı. Büyük olmalı. Omzuna taktığı askıları ince olmamalı. Askıları geniş olan ve ağırlığı yayan çantalar tercih edilmeli. Mümkünse tekerlekli çantalar alınmalı" dedi.

Çocuğun çantasını belinden 5 santim yukarıda taşıması gerektiğini söyleyen Şahin, "Çantanın ağırlığı çok önemli. Çocuğun taşıdığı çantanın ağırlığı kendi ağırlığının yüzde 10'undan fazla olmamalı. Okullarda öğrencilere kilitli dolap verilmeli. Çocuk gereksiz kitaplarını dolabında saklamalı çantasında taşımamalı" diye konuştu.

Çok ağır olan ve yanlış taşınan okul sırt çantalarının büyüme çağındaki çocuklarının omurgalarının bozulmasına neden olduğunu söyleyen Şahin, "Toplumda her 100 kişiden 10'unda skolyoz hastalığı var" diye konuştu.

Bu hastalığın özellikle kız çocuklarında daha sık görüldüğüne de dikkat çeken Şahin, "Eğer çocuklarda bel ve sırt ağrıları, ayakta uyuşma oluyorsa aileler bu şikayetleri dikkate almalı ve mutlaka bir fizik tedavi uzmanına başvurmalılar" dedi. - Samsun

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Sağlık Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title