Haberler

Online Kalp Taraması" Projesi Yıl Sonu Değerlendirme Toplantısı

Abone Ol

Proje kapsamında şu ana kadar İstanbul'da Küçükçekmece ve Esenyurt ilçeleri ile Edirne'de 113 bin öğrenci taramadan geçirildi Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu İstanbul Bakırköy Bölgesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Bakır: "Projeyle çocuklarımızın kalbinde bulunan yapısal ve iletimsel yani ritimle ilgili sorunları.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu İstanbul Bakırköy Bölgesi Genel Sekreteri Prof. Dr. İhsan Bakır, "Online Kalp Taraması" Projesiyle çocukların kalbinde bulunan yapısal ve iletimsel sorunları analiz etmeye çalıştıklarını belirterek, "EKG de bu kapsamda uygulanan bir tarama yöntemi. Lütfen aileler çocuklarını ikna etsinler ve taramalara katılsınlar. Biz çocukların hayatını kaybetmesini istemiyoruz" dedi.

Bakırköy Bölgesi Genel Sekreterliği tarafından 6-18 yaş grubunda, kalp hastalıklarında koruyucu ve önleyici önlemlerin alınması amacıyla başlatılan "Online Kalp Taraması Projesi", düzenlenen basın toplantısında açıklandı.

Bakır, projenin kamu ve özel okullarda okuyan tüm öğrencileri kapsadığını, EKG çekimlerinin öğrencilerin eğitim hayatını aksatmamak amacıyla okullarda yapıldığını belirterek, projede 14 pediatrik kardiyolog ve 18 hemşire olmak üzere 42 kişinin görev aldığını söyledi.

Şu ana kadar Küçükçekmece ve Esenyurt bölgesinde taramaları tamamladıklarını anlatan Bakır, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun öngörüsüyle Edirne'de de başlattıkları proje kapsamında, şu ana kadar 113 bin öğrencinin taramadan geçirildiğini kaydetti.

Bakır, bu kapsamda sonuçlardan 54 bininin doktorlar tarafından incelendiğini, yaklaşık 9 bininde pataloji saptanabilecek EKG bulunduğunu ve bunlardan 3 bininin İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesine yönlendirildiğini bildirdi.

İhsan Bakır, şöyle devam etti:

"Bu 3 bin EKG'den ileri tetkik yapılarak 360 çocuğumuzda ileride tedbir alınmazsa sorun çıkaracak problemler tespit edildi ve çocuklarımıza ya ilaç tedavisi ya eko kontrolü ya da ameliyat uygulandı. Ancak 100 öğrenciden 35'i çeşitli nedenlerle taramaya katılmadı. Allah korusun bunların içinde de hayatını kaybedecek öğrencilerimiz olabilir. Nitekim geçenlerde bir lise öğrencimiz taramaya katılmadığı için hayatını kaybetti. Böyle hadiselerle karşılaşmamak için biz ailelere seslenmek istiyoruz. Bu tamamen zararsız, acı vermeyen bir yöntem. Projeyle çocuklarımızın kalbinde bulunan yapısal ve iletimsel yani ritimle ilgili sorunları analiz etmeye çalışıyoruz. EKG de bu kapsamda uygulanan bir tarama yöntemi. Lütfen aileler çocuklarını ikna etsinler ve taramalara katılsınlar. Biz çocukların hayatını kaybetmesini istemiyoruz."

Bakır, birçok kalp hastalığının belirti vermeden sinsice ilerlediğini, bu nedenle de ailelerin okul öncesi dönemde çocuklarını muayene ettirmeleri gerektiğini anlatarak, "Bunun yanında yenidoğan çocuklarımız da dahil olmak üzere hastanelerde EKG çekimleri başlatılabilir. Bir kez kayıtlarda kalmak üzere EKG çekilebilir. EKG'ler bu bağlamda bize veri sağlayan bir yöntem" dedi.

13 ilçe ve Edirne'de toplam 1 milyon öğrencinin olduğunu ancak bunların yüzde 65'inin taramaya katıldığını belirten Bakır, toplamda 650 bin öğrenciye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Bakır, taramadan geçen 17 bin çocuğun tahminlerine göre kontrol altına alınmış olacağı ve birçoğuna da belki ameliyat ile müdahale edileceğini vurgulayarak, projenin 2016 yılının sonuna kadar devam edeceğini sözlerine ekledi.

"Herkes taramasını yaptırsın çünkü sağlık çok önemli"

Toplantıya, taramalar sayesinde kalp problemlerinin olduğu tespit edilen öğrenciler ve aileleri de katıldı. Taramalarda kalbinde delik olduğu saptanan 7 yaşındaki Muhammet Kuzu'nun annesi Leyla Kuzu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, çocuğuna geçen okul döneminde tarama yapıldığını ve sonuçlar üzerine ameliyat olduğunu söyledi.

Oğlunun, ameliyatın ardından gayet sağlıklı olduğunu dile getiren Kuzu, "Çok şanslıyız ki okul taramasında ortaya çıktı. Hiç belirti vermediği için hiç bilmeyecektik bu rahatsızlığının olduğunu. Mutlaka aileler okul taramasına katılsınlar. Hatta gidip de kalp taramasını kendileri yaptırsınlar. Benim çok şükür oğlum gayet iyi. Bu tarama iyiki de yapılmış" diye konuştu.

15 yaşındaki sporcu Ecem Özekmekçioğlu da önce taramaya katılmak istemediğini ancak ailesi ve öğretmenleri tarafından zorlandığı için kontrolden geçtiğini belirterek, şunları söyledi:

"İyiki taramaya katıldım. Benim de hiç bir sıkıntım yoktu. Zaten okul taramasından iki hafta sonra haber aldım rahatsızlığımla ilgili. Sonunda kalp pili takıldı. Benim için zor bir dönemdi ama şu an iyiyim. Artık profesyonel olarak yüzemiyorum ama küçük hareketlerle spor yapmaya devam ediyorum. Herkes taramasını yaptırsın çünkü sağlık çok önemli." - İstanbul

Kaynak: AA / Sağlık

Küçükçekmece İhsan Bakır İstanbul Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title