Haberler

Oruç Yaşam Süresini Arttırıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Araştırma Merkezi öğretim üyesi Doç.Dr. Mağfiret Abduveli, orucun yaşam süresini arttırdığını ve geleneksel tıp uygulamalarının en önemli tedavi yöntemlerinden birisi olduğunu açıkladı.

Oruç binlerce yıldır farklı toplumlarda farklı inanç ve dinler arasında var olan bir uygulamadır. Eski büyük filozoflar, düşünürler ve şifacılar sağlık ve tedavi amacıyla orucu kullanmışlardır. Örneğin Hipokrat, Platon, Sokrates, Aristo ve Galen gibi düşünürlerin hepsi orucun faydalarından bahsetmişlerdir.

Batı tıbbının önemli bilim insanlarından Paracelsus, "oruç içinde doktor olan büyük bir tedavidir" diye ifade etmiştir. Eski tedavi sanatlarında oruç, canlandırıcı ve gençleştirici güç olarak tanımlanmıştır.

Oruç uygulama şekli ve amacı, toplumların dini inanışlarına ve kültürlerine göre farklılık göstermektedir. İslam, Budizm, Hinduizm, Hristiyanlık, Yahudilik, Gnostisizm, Güney ve Kuzey Amerikan yerlileri gibi inanan çoğu insan, ruhun saflaşması veya ruhi derinliklere inmek amacıyla oruç tutarlar. Binlerce yıllık geçmişi olan Yoga uygulamalarında da oruç bu amaçla kullanılmaktadır.

Binlerce yıldır orucun şifa için doğal bir yöntem olduğuna inanılmaktadır. Bugüne kadar gelen, Ayurveda antik şifa uygulamalarında da bir tedavi olarak oruç önerilmektedir. Oruç, ABD'de 1700'lerden bu yana doktorlar tarafından hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılmaktadır.

En eski geleneksel tıp uygulamalarına sahip olan Uygur geleneksel tıbbında da oruç hastalıkların tedavisinde asırlardır kullanılmaktadır. Bu uygulamaların İslam öncesi mi yoksa İslam sonrası mı başladığı net olarak bilinmemektedir.

Ramazan Orucunun inanılmaz faydaları;

İslam'da oruç uygulaması diğer dini inançlardan ve diyet programlarından farklıdır.
İslam dininde oruç diğer dinler ve inançlardan farklı olarak yeterli ve dengeli beslenmeye önem vermektedir. Ramazan boyunca ölçülü bir şekilde tüm gıdaların yenilmesi serbesttir. Herhangi katı bir diyet programı gibi değildir.

Yapılan çalışmalarda genel olarak Ramazan boyunca Müslümanların kalori alımı, besinsel gereksinim rehberlerine göre biraz düşük olduğu tespit edilmiştir. Yine yapılan bazı çalışmalarda %30 - 40 kalori kısıtlamasının, yaşam süresini artırdığı gösterilmiştir.

Oruç; kan şekeri, LDL kolesterol, trigliserit ve insülin seviyelerini, kan basıncını düşürür. Bu durum hafif-orta tip II diyabet, obezite ve esansiyel hipertansiyon için ideal bir öneridir. Ayrıca kalp hastalıkları ile diyabet riskine karşı koruma sağlar.

Orucun psikolojik etkileri de vardır. Ramazanda oruçlu kişilerle yapılan birçok bilimsel çalışmada stres düzeylerinin düştüğü, kendini gerçekleştirme ve öfke kontrolünün daha yoğun olduğu görülmüştür.

Bu dönemde Kişisel düşmanlık ve suç oranı azalır. Çünkü Müslümanlar, "Oruçluyken biri sana iftira ederse veya sataşırsa, ben oruçluyum diye cevap ver" diyen Hz. Muhammet'ten (SAV) öğüt alırlar. Ramazan ayında oruç tutanlar barış ve huzur içinde yaşarlar.

Yağ dokusu toksinler için en sık depolanma yeridir. Bu doku oruç sırasında kullanılan ana enerji kaynaklarından birisidir, yağ dokusu yıkıma uğradığı zaman bazı toksinler salınır ve karaciğere gönderilir. Karaciğerin faz I ve II detoksifikasyon sistemi bu toksinleri işler. Yediğimiz birçok işlenmiş gıda, hücrelerin içindeki toksinler gibi uzun zamanda vücudumuz tarafından saklanabilen kimyasallar içerir. Oruç bu toksinleri temizlemek için vücudumuza yardım eder.

Çalışmalarda, oruç esnasında insan büyüme hormonunun, kan değerlerinin arttığı görülmüştür. Bu hormon, yüksek seviyelerde yağ yakımını ve kas yapımını kolaylaştırır ve sayısız faydaları vardır.

Ramazan bağımlılıkları yenmek için mükemmel bir fırsat sağlar, kendine hâkim olmayı öğretir.

Oruç, bağışıklık fonksiyonunu artırır, virüsler, bakteriler gibi yabancı işgalcilere karşı daha büyük ve iyi yanıt sağlar. Bir çalışmada, açlığın kanser hücrelerini öldürdüğü ve bağışıklığı artırdığı ortaya çıkmıştır.

Oruç sırasında, CRP (C-reaktif protein) ve ESH (eritrosit sedimentasyon hızı) gibi vücudun inflamatuvar belirteçleri düşer. Bu nedenle, oruç romatoid artrit (RA) tedavisi için popülerlik kazanmıştır. Oruç; birkaç gün içinde romatoid artritli hastalarda, eklem ağrısı, şişlik, sabah tutukluğu ve diğer romatizmal belirtilerde önemli bir azalmaya neden olur.

Ramazanda yemek önerileri

İftar esnasında önemli bir rahatsızlığınız yoksa bol su eşliğinde normal günlük yemeklerinizi yiyebilirsiniz.
Her türlü meyve, meyve suyu, taze sebzeler, salatalar yenilebilir.
Hafif ve lifli yemekleri özellikle tavsiye ediyorum.

Sahurda ise yoğurt, süt, hurma, üzüm, incir, yumurta, yulaf ezmesi, avokado, salata ile chia tohumu gibi besin ve meyveler insanı tok tutar.
Susuzluğu önlemek için hünnap ve anason tohumu çayı, kimyon çayı. altın çilek suyu yada çayı ile 1 kaşık bal ve nane çayı son derece faydalıdır.

Acı-tatlı yemekler, tuzlu yemekler, kahve, çay, turşu, tuzlu peynir, gazlı içeceklerden uzak durmalı ve güneş ışığına maruz kalınmamalıdır.

Doç.Dr. Mağfiret Abduveli Kimdir?

Doç.Dr. Mağfiret Abduveli (Maiheburei Abuduli), Uygur Türkü olup, Geleneksel Tamamlayıcı Tıp, Halk Sağlığı uygulayıcısı ve araştırmacıdır.
Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinde doğmuştur

Sincan Tıp Üniversitesinde Uygur Tıbbı bölümünü bitirdi.
Yüksek Lisansını Malezya Milli Üniversitesinde "Halk Sağlığı Uygur Tıbbı teziyle tamamladı.
Doktorasını, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'daki Birleşmiş Milletler Üniversitesi- Küresel Sağlık Enstitüsü Uluslararası (UNU-IIGH) ve Malezya Milli Üniversitesi Halk Sağlığı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıptan mezun olarak yaptı.

Sincan Uygur Tıp Koleji'nde Doçent unvanıyla, Uygur Tıp Kadın Hastalıkları ve Pediatrik bölüm başkanı, Uygur Tıp Kadın Hastalıkları öğretim üyesi, Bitkisel Tıp öğretim üyesi; Sincan Uygur Tıp Koleji Hastanesinde doktor, Urumçi'de Elxifa Özel Uygur Tıp Kliniğinde uzman doktor olarak görev yaptı.

Malezya'da "Health Medic Sdn Bhd" de araştırma görevlisi, Malezya Halk Sağlığı Tıp Dergisi (MJPHM), Malezya Halk Sağlığı Hekimlerin Derneği (PPPKM) editoryal yardımcısı. UNU-IIGH'de araştırma görevlisi, Müttefik Sağlık Bilimleri Fakültesi, Malezya Milli Üniversitesinde de Fizyoterapi Alternatif Tedaviler öğretim üyesi olarak görev yaptı.

"2011-2050 yılları arası Malezya Sağlık ve Tıp Sektöründe Sürdürülebilir Ulusal Kalkınma MegaScience Çerçevesi" (Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp, helal ilaç, halk sağlığı kısımları) projesinde görev aldı.
"Malezya Yüksek Öğretim Bakanlığı" tarafından Malezya devlet ödülüne layık görülüp ödüllendirildi.
8 kitabı ve 25 den fazla makalesi Uygur, Çin ve İngilizce dillerinde yayınlandı ve uluslararası konferanslarda 2 kez ve ulusal konferansında 1 kez ödül kazandı.

"Çin Yükseköğretim Bakanlığı Komitesi " tarafından (yükseköğrenim yeterlilik) "Çin Halk Cumhuriyeti Öğretim uzmanlık Belgesi " ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi Sağlık Bakanlığı tarafından "Geleneksel Tıp Doktoru Uzmanlığı" diplomaları bulunmaktadır.
Doç.Dr. Mağfiret Abduveli, bilimsel çalışmalarını Sağlık Bilimleri Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Araştırma Merkezinde öğretim üyesi olarak sürdürmektedir.

Kaynak: Haberler.com / Sağlık

Sokrates Malezya Uygur Kadın Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title