Haberler

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu'dan "Tüp bebek" tedavisi

Abone Ol

Tüp Bebek Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Konuları Sizler İçin Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu Hocamıza sorduk

Tüp Bebek Hakkında Merak Ettiğiniz Tüm Konuları Sizler İçin Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu Hocamıza sorduk:

Hocam, tüp bebek nedir?

Tüp bebek, kendiliğinden gebe kalamayan çiftlere uygulanan bir tedavidir. Normal gebelikten farkı, döllenmenin laboratuvar ortamında yapılması sağlanarak döllenme sonucu oluşan embriyoları anne adayının rahmine transfer edilmesini kapsayan bir yardımcı üreme tedavisidir.

Hocam, tüp bebek aşamaları nelerdir?

Tüp bebek tedavisine başlamadan önce çiftlerin neden problemi yaşadığını anlamak gerekir. Eğer çiftin kısırlık sebebi doğru tespit edildiği taktirde uygun tedavi yolu hazırlanmalıdır. Öncelikle çiftin yaşamı, hayat şartları, meslekleri, kısaca kısırlığa yol açan unsur bulunmalıdır.

Birinci aşama: yumurta geliştirme ( ovulasyon indüksiyonu)

İlk olarak anne adaylarının yumurtalarını geliştirmek amacı ile hormon içerikli iğneler kullanılmaktadır. Genellikle karından uygulanan enjeksiyonlardır. Uyarıcı ilaçlara anne adayının adet gördüğü dönemde başlanılır ve yaklaşık 2 hafta uygulanarak yumurtaların olgunlaşması sağlanır. Yumurtalıkların olgunlaşmasını kapsayan zaman içinde adaylar belli aralıklarda ultrason ve kan testleri ile kontrol altında tutulur.

İkinci aşama: yumurtaların toplanması( oosit pick up)

Yumurtalar istenilen olgunluğa geldiğinde çatlatma iğnesi uygulanır. Çatlatma iğnesinden yaklaşık 35 saat sonra toplanmaya başlanır. OPU yöntemi ile olgunlaşan bütün yumurtalar toplanır.

Üçüncü aşama: tüp bebek mikroenjeksiyon

Toplanması gerçekleştirilen yumurtalara laboratuar ortamında uygulanacak işlemlere, anne adayının yaşı, toplanan yumurtanın miktarı, sperm sayısı ve kalitesi, adaya daha önce tüp bebek uygulanıp uygulanmadığı ve genetik bir tarama yapılıp yapılmayacağına karar verilir. Döllenmek için hazırlanmış sperm ve yumurtalar uygun bir ortamda buluşturulur ve döllenme sağlanır.

Dördüncü aşama: embriyo transferi

Döllenme denetimi yapılan embriyolar embriyologlar tarafından detaylı bir şekilde incelenir ve en sağlıklı olanları seçilerek anne adayının rahmine transfer edilir. Transferden iki hafta sonra kanda gebelik testi yapılarak gebeliğin oluşup oluşmadığı kontrol edilir.

Hocam tüp bebek tedavisi ne kadar zamanda tamamlanır? Tedavi boyunca merkezde yatmaya gerek var mıdır?

Tedavi süreci hastaya uygun olarak hazırlanan tedavi protokolüne göre değişmektedir. Ancak ilk ilaçların kullanımı itibari ile yaklaşık olarak 1 ay kadar sürmektedir.

Tüp bebek tedavilerinde merkezde yatmayı gerektirecek bir durum söz konusu değildir.

Hocam Tüp bebek tedavisinde akupunktur yönteminin etkili oldugu söylenmekte, bu ne kadar dogru?

Akupunkturtedavisinin birçok aşamasinda etki göstererek tedavi başarısını arttırdığı düşünülmektedir. Limbik sistemi düzenleyici etkisi ile anne adayının strese karşı dayaniklılığını arttırması, belirli noktalara yapılan uyarı ile tüm vücutta beta-endorfin denen bir kimyasal maddenin salgılanmasının artması ve bu artıs ile GnRH (gonadotropin releasing hormon ) steroid ve gonadotropin hormonlarının salgılanmasının artması akupunkturun etkilerindendir. Bu etkiler sonucunda rahime olan kan akımını artar, rahim iç duvarı olgunlaşır ve sonuç olarak rahimde gebeliğin olusmasını kolaylaştıran koşullar sağlanır. Bütün bu değişiklikler sayesinde transfer edilen embryoların tutunma oranının arttığı düşünülmektedir. Bunun yanında uygulanması kolay bir yöntem olan reiki yöntemini de öneririm.

Hocam, mikro tese nedir ve ne amaçla yapılır?

Mikro tese, menisinde hiç sperm bulunmayan erkeklerde, mikroskop yardımı ile gerçekleştirilen cerrahi işlemler ile yumurtalıklarından elde edilen dokulardan sperm bulunmasını sağlayan bir uygulamadır.

Hocam, mikro tese kimlere uygulanır?

Tese işlemi, menisinde hiç sperm bulunama

Kaynak: Haberler.Com / Sağlık

Bebek Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title