Haberler

Prof. Dr. Dokucu : Sağlıkta Profesyonelleşiyoruz

Güncelleme:
Abone Ol

Dicle Üniversitesi'nde 'Sağlık Yönetiminde Yeni Yapılanma ve Sağlık Yöneticisinin Rolü' konulu sempozyum gerçekleştirildi.

Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sağlık Yönetimi bölümü ve Genç Yöneticiler Kulübü tarafından "Sağlık Yönetiminde Yeni Yapılanma ve Sağlık Yöneticisinin Rolü" konulu sempozyum, öğrencilerin geniş katılımı ile gerçekleştirildi.

Kongre merkezinde düzenlenen sempozyuma, rektör yardımcıları Prof. Dr. Aslan Bilici, Prof. Dr. Aytekin Sır, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurum Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, Dicle Üniversitesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, Diyarbakır, Hakkari, Van, Batman, Bitlis ve Mardin kurum hastaneleri birliği (KHB) genel sekreterleri, kamu ve özel hastane kuruluşlarının yönetici ve temsilcileri, öğretim elemanları ve çok sayıda sağlık yönetimi bölümü öğrencisi katıldı.

DESTEK TALEBİ

Kulüplerinin çalışmalarından söz eden Genç Yöneticiler Kulübü Başkanı Müntaz Korkutan, son bir yılda gerçekleştirmiş oldukları faaliyetlerden söz ederek, "Ankara'da sağlık bakanlığının bölüm mezunları ile ilgili olarak KPSS'de yapmayı taahhüt ettikleri 'mesleki unvan tanımlanmasının' bir an önce hayata geçirilmesi için aramızda bulunan bakanlık bürokratlarının da gerekli desteği vermesini talep eder, bu konuda onların desteğini de yanımızda hissetmek isteriz" dedi.

Ardından söz alan Dicle Üniversitesi İİBF Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Demirhan, sağlık yönetimindeki profesyonelleşme olgusunu ele almak ve öğrencilerinin bu olgu içerisindeki yerini tartışmak için burada olduklarını söyledi. Toplantının burada bulunan bürokratlarla öğrencilerin buluşmasına vesile olması bakımından önemli olduğuna dikkat çeken Demirhan, "Sonuçta bir tarafta genç, verimli ve dinamik arkadaşlarımız var. Diğer tarafta tabiri caizse suyun başında olanlar var. İki tarafı bu sempozyumda birleştirebilirsek, oradan bir sinerji çıkarabilirsek, bizim için en büyük mutluluk bu olur" dedi.

"SAĞLIK BAKANLIĞI YÖNETİM ANLAYIŞININ DEĞİŞTİ"

On yıl boyunca Diyarbakır'da görev yaptığını kaydeden Türkiye Kamu Hastaneleri Kurum Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu ise, sağlık bütçesinin ciddi anlamda büyüdüğünü ve sağlık bakanlığı yönetim anlayışının değiştiğini kaydederek, hiçbir kamu kurumunun cesaret edemediği bir sistemi devreye soktuğunu ifade etti. Dokucu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sağlıkta profesyonelleşme algısı, üzerinde durduğumuz bir konudur. Dışarıdan sağlık profesyonellerinin sistemin içerisine daha fazla alınması ile irtibatlı bir sonuç doğuracaktır. Biz şu ana kadar sağlık yöneticilerinin ağırlıklı olarak sağlık sisteminde buluşmuş, çalışmış hekimlerden, hemşirelerden ve müdür arkadaşlardan aldık. Dışarıdan pek azaldık. Ancak bugün sistemin değişti. Artık yöneticiler alanında yetişmiş kişilerden kurulacak."

Önemli bir konuyu ele alması bakımından toplantının önemine vurgu yaparak sözlerine başlayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aytekin Sır ise üniversitelerin sağlık bakanlığındaki ilerlemelere pek ayak uyduramadığını ancak, herkesin kendi içerisinde bir takım problemleri ve sıkıntıları olduğunu belirtti. Sır, "göreve geldiğimiz 5 yıllık süre içerisinde hastanemizin kesinti oranı yüzde 27 idi. Yani siz paranızın üçte birini Ankara'da bırakıp geliyordunuz ve bu oran şu an yüzde ikinin altına düştü" diye açıkladı.

KAMU HASTANE BİRLİKLERİ UYGULAMASININ BİR YILI DEĞERLENDİRİLDİ

Sağlıkta yeniden yapılanma kapsamında kamu hastane birlikleri uygulamasının bir yılının değerlendirildiği ve Diyarbakır İli KHB Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammed Güzel Kurtoğlu'nun oturum başkanlığını yaptığı panelin ilk oturumunda Türkiye KHK Döner Sermaye Bütçe ve Muhasebe Uygulamaları Uzmanı Ali Gazi, Van İli KHB Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Vural Polat, Hakkari İli KHB Genel Sekreteri Dr. Vakkas Özmercan panelist olarak yer aldılar.

İlk oturumda, önceki yıllara göre son dönemlerde özellikle 2012-2013 yılında Sağlık Bakanlığının bütçesinin yüzde yüz gerçekleştiği ve dolayısıyla borçluluk oranlarının düştüğü konusu irdelendi. Kamu sağlık hizmetlerinin artık özel sağlık hizmetleri ile ciddi anlamda rekabet eder hale geldiği vurgulandı. Merkez teşkilatının artık Ankara'dan taşrayı denetlemediği tam tersine taşraya gelerek ve oradan yapılan her şeyi gözetleyerek, bizzat taşra hizmetlerinin içinde olduğunun altı çizildi.

Öğrencilerin sorularının da yanıtlandığı panel sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aytekin Sır, katılımlarından dolayı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurum Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu'ya plaket takdiminde bulundu. İki gün sürecek ve 6 oturumda gerçekleştirilecek olan sempozyumda sağlık kurumlarının verdikleri hizmetlerin kalitesi ve nitelikli sağlık personeli ve zamana uygun ekipman konuları ve sorunları ele alınacak.

Kaynak: Temsilci / Sağlık

Dicle Üniversitesi Ali İhsan Dokucu Diyarbakır Türkiye Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title