Psikolojinin Başucu Kitabı Raflarda
Nöropsikiyatri alanında yıllardır psikiyatri camiasının otorite isimleriyle çalışan Uğur Canbolat ''Psikoloji Konuşmaları" adını taşıyan kitabıyla okurlarıyla buluştu.
Koruyucu Ruh Sağlığı alanında bugüne kadar toplumda farkındalık oluşturmak adına çok sayıda radyo ve televizyon programının yapımcılığı ve sunuculuğunu yapan Gazeteci-Yazar Uğur Canbolat, "Psikoloji Konuşmaları" kitabının yeni baskısıyla raflarda…
Timaş Yayınlarından çıkan kitapta, herkesin anlayabileceği bir dilde kişilerin davranış ve düşünceleri ile huzursuzluklarının hatta fiziksel hastalıklarının altında yatan asıl nedenler ayrıntısıyla ele alınıyor.
Kitap,''Sorunsuz evlilik mümkün mü? Şizofreni müzikle tedavi edilebilir mi? Unutkanlığın nedenleri nelerdir? İnternet bağımlılığında ölçü ne olmalıdır? Televizyon ve bilgisayar aile içi iletişimi bitiriyor mu?'' gibi sorulara cevap ararken, güncel bilgiler ve pratik çözüm önerileri ile cevabını hep merak ettiğimiz birçok ilginç konuyu da mercek altına alıyor.
Bugüne kadar birçok gazetede söyleşileri yayınlanan, farklı radyo ve televizyon kanallarında koruyucu ruh sağlığı alanında programlar hazırlayıp sunan Canbolat, psikiyatri meraklılarına ''Kendinizi Nasıl Hissetmek İstersiniz?'' diye soruyor. Hızlı bir tempoda yaşayan, 'Dur, düşün, yap' ı çoğu zaman yapamayan ve zamanı ıskalayan günümüz insanına, kitap boyunca anlamlı sorular sorulup, cevaplar veriliyor.
Kitapta psikiyatri ve psikoloji camiasının otoriteleriyle yapılmış söyleşiler yer alıyor.
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da bunlardan biri.
Prof. Dr. Kemal Arıkan, Yrd. Doç. Dr. Oğuz Tan, Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, Dr. Adnan Çoban, Dr. Başar Bilgiç, Dr. Hasan Basri İzgi, Dr. Hakan Erkaya, Dr. Funda Güdücü Sağır, Dr. Hüseyin Bulut, Yrd. Doç. Dr. Emine Kılınç, Dr. Pejman Golabi ve Yrd. Doç. Dr. Özlem Mestcioğlu ile yapılmış söyleşiler yer alan ''Psikoloji Konuşmaları''nda okuyucunun zihnine takılan soruların peşine düşülüyor…
Kitapta hekimlerle yapılan sade ve anlaşılır konuşmaların yanı sıra diğer disiplin olan uzman psikologlarla da konuşulmuş. Kitapta alanında uzman psikologlar ise; Neşe Özkarslı, Yıldız Burkovik, Çiğdem Demirsoy, Yasemin Kalkavan, İhsan Öztekin, Zehra Erol.
Kitabı farklı kılan başka bir özellik de Türkiye'de az bilinen Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Psikolojisi Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Ali Köse ile Din Psikolojisi başlığı ile yapılan konuşma.
Kitapta yer alan söyleşi başlıklarından bazıları şunlar:
Yalan psikolojisi, unutkanlık, şüphecilik, sosyal fobi, evlilikte iktidar savaşları, ailede şiddet, üstün zekalı çocuklar, internet bağımlılığı, depresyon, travmalar, panik bozukluk, dua ve ibadetin psikolojisi, beden dili, narsisizm, diyabet ve psikoloji, baş ağrısı, uyku sorunları.
Bu sorunları anlamada en etkili yol, kendi psikolojimizi çözmekten ve bunun ışığında sosyal hayatta kendimize ait yeri almaktan geçiyor… Yıllardır psikiyatri camiasının öncü isimleriyle çalışan Uğur Canbolat, güncel sorunları masaya yatırdı, uzmanlar cevapladı… Hepimize adeta ilişik olan sorunlar ve çözüm önerileriyle Psikoloji Konuşmaları başucu kitabı olacak nitelikte.
Konu seçimi açısından genelde günlük hayatta sık karşılaşılan durumlara, daha özeldeyse kişiler arası ilişkilere ilgi duyan herkes için yararlı olabilecek bir kaynak niteliğinde olan çalışma, uzmanların tanık oldukları öz yaşam öykülerinden de kesitler sunuyor.