Sağlık Bakanı Müezzinoğlu -
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Biz, matematik medeniyetinin değil, bereket medeniyetinin mensuplarıyız. Biz, hesap medeniyetinin değil, fedakarlık ve özveri medeniyetinin mensuplarıyız" dedi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Biz, matematik medeniyetinin değil, bereket medeniyetinin mensuplarıyız. Biz, hesap medeniyetinin değil, fedakarlık ve özveri medeniyetinin mensuplarıyız" dedi.
Müezzinoğlu, Namık Kemal Üniversitesinde (NKÜ) 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla düzenlenen programda yaptığı konuşmada, son derece zor ama bir o kadar da onur verici bir mesleğin mensupları olduklarını söyledi.
Türk hekimliğinin, geçmişte olduğu gibi gelecekte de izler bırakacak adımları güçlü bir şekilde atacağını ifade eden Müezzinoğlu, "Bu meslek, fedakarlık isteyen, özveri isteyen, bilgi birikimini her gün yenilemek isteyen bir meslek" diye konuştu.
Tıp alanında yüzlerce bilimsel gelişme olduğunu dile getiren Müezzinoğlu, "Onları her alanda takip etmemiz lazım. O bilgi birikimini hem kendimize alıp hazmetmemiz gerekiyor ve onu, vatandaşımıza, hastamıza da hizmet olarak dönüştürmemiz gerekiyor" dedi.
Bakan Müeezinoğlu, Türkiye'de, son 10 yılda çok önemli değişimleri ve dönüşümleri başardıklarını belirterek, şunları söyledi:
"Vatandaşımız, 10 yıl önce, 11 yıl önce veya 15 yıl önce, biraz ciddi bir sorun olduğunda, imkanı da varsa ' Almanya' diyordu, 'İngiltere' diyordu, 'Avrupa' diyordu, 'Amerika' diyordu. İmkanı olan 150 bin civarındaki vatandaşımız oralara teşhis için, tedavi için gidiyor, yılda yaklaşık 1,5 milyar dolar oralarda paramızı veya parasını harcıyordu ama son 10 yılda, geldiğimiz nokta, 2013 yılı itibarıyla, Almanya'dan, Avrupa'dan, Rusya'dan, Türk Cumhuriyetlerinden, Arap ülkelerinden, Uzakdoğu'dan yaklaşık 500 bin civarında yabancının ülkemize gelerek tedavi olduğu ve 2,5 milyar dolar bütçemize katkı sağladığı bir konuma geldik."
Müezzinoğlu, 2002 yılında 20 bin vatandaşa bir poliklinik odası düşerken, bugün 2 bin vatandaşa bir poliklinik odası düştüğünü dile getirerek, şöyle devam etti:
"31 bin yatak kapasiteli hastanelerimizin ihaleleri yapıldı, inşaatları devam ediyor. Yaklaşık yüzde 7'sini bu yıl sonu itibarıyla hizmete alacağız. Geri kalanını da 2015 sonu itibarıyla ülkemizin hizmetine girecek ama diğer taraftan, 24 bin yatak kapasiteli şehir hastanelerimizi 3 yılın içinde tamamlayarak, şehir hastaneleriyle ülkemizin sağlık vizyonunu, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bize vasiyet olarak söylediği 'Beni Türk hekimlerine emanet ediniz' cümlesini, inşallah yakın coğrafyamızdaki 1 milyar nüfusa da bunu söyletecek, Türkiye'ye ve Türk hekimlerine emanet edeceğimiz yakın coğrafya insanına da bu altyapıyı kuracak vizyonu, bu altyapıyı hazırlayan bir yönetim anlayışını yakaladık."
- "Bereket medeniyetinin mensuplarıyız"
Türk hekimlerinin, her türlü tıbbi müdahalede ve tıbbi uygulamada, dünyayla yarışacak bir noktada olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, "2018 yılında sağlık turizminde inşallah 10 milyar dolarları yakalamış ve Türk hekimleriyle 76 milyon insanına dünya standartlarında sağlık hizmeti sunmanın ötesinde, yakın coğrafyasında, bir milyar nüfusa da bu hizmeti 'ben bu bölgede kendi ülkemden de yakın coğrafyamdan da daha güçlü sunabilen, standardı daha yüksek sunabilen bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti var ve Türk hekimleri var' dedirtmeyi inşallah birlikte başaracağız" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin sağlık alanında güçlü bir altyapıya sahip olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, "Bu güçlü altyapıda, 2002 yılında 665 olan yenidoğan yatak sayımız, 3 bin 114'lere çıktı ama bütün bunlara rağmen, geçtiğimiz günlerde yine bir evladımızı, prematüre de olsa Kırklareli'de yaşatamamanın, ona 3. basamak yoğun bakım ortamını çok süratli sunamamanın vicdani ezikliğini, vicdani sorumluluğunu hissediyorum" ifadesini kullandı.
Bakan Müezzinoğlu, şunları kaydetti:
"Önümüzdeki dönemde, gerek meslektaşlarımızın özverisi, fedakarlığı, mesleğe olan saygısı, tutkusu, bugün yüzde 39'lardan aldığımız vatandaş memnuniyetini, nasıl yüzde 75'lere taşıdıysak, inanıyorum ki bu memnuniyeti her geçen gün daha iyi noktalara taşıyacak. Diğer taraftan da yakın coğrafyamıza daha güçlü mesajları verecek ve Dünya Sağlık Örgütü'nün 'Son 10 yılda bu dönüşümü, bu başarılı süreci nasıl başardınız anlamakta zorlanıyoruz' cümlelerine, onların anlamasında zorlanacakları yeni yeni cümleler inşallah ilave ettireceğiz çünkü biz matematik medeniyetinin değil, bereket medeniyetinin mensuplarıyız. Biz hesap medeniyetinin değil, fedakarlık ve özveri medeniyetinin mensuplarıyız."
Programa, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti İstanbul Milletvekili Türkan Dağoğlu, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek ile protokol üyeleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve akademisyenler katıldı.