Haberler

Türkiye'de maymun çiçeği vakası var mı? Bakanlık'tan ilk açıklama geldi

Güncelleme:
Abone Ol

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Özellikle Afrika kıtasında görülen M çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye'de rastlanmamıştır, henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı yoktur" ifadelerine yer verildi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) "acil durum" ilanı sonrası " Türkiye'de maymun çiçeği vakası var mı" sorusu gündeme geldi. Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili, vatandaşlara nefes aldıran bir açıklama yaptı.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"14 Ağustos 2024'te Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından gerçekleştirilen Acil Durum Komitesi Toplantısı'nın ardından M çiçeği (mpox) hastalığının uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu açıklanmıştır.

"TÜRKİYE'DE 2024 YILINDA M ÇİÇEĞİ VAKASINA RASTLANMADI"

Özellikle Afrika kıtasında görülen M çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye'de 2024 yılında rastlanmamıştır. Ülkemizde henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı bulunmamaktadır. Bakanlığımızca gerekli çalışmalar yürütülmekte, bilim kurulumuz ve sağlık altyapımızla süreç hassasiyetle takip edilmektedir.

HASTALIKLA İLGİLİ 524 ÖLÜM YAŞANDI

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus dün yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz yıl bildirilen vaka sayısı önemli ölçüde arttı. Bu yıl şu ana kadar bildirilen vaka sayısı 14 binden fazla. Hastalıkla ilgili 524 ölüm yaşandı ve geçen yılın toplamını çoktan aştı" dedi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIYOR?

Adının aksine maymunlardan daha çok sincap, sıçan, fare gibi kemirgenlerde bulunan ve onlardan insana geçen hastalık, ayrıca enfekte insan veya virüsle kirlenmiş giysi, havlu, çarşaf gibi eşyalarla yakın temas sonucunda bulaşıyor. Virüs; sağlıklı kişilere, ciltte gözle görülemeyecek çatlaklar/çizikler, mukozalar (ağız, burun, göz) veya solunum sistemi aracılığıyla giriyor.

İnsandan insana bulaşmanın büyük solunum salgısı damlacıklarıyla olduğu düşünülüyor. Hastalığın uzak mesafelere gidemeyen büyük damlacıklarla bulaşması, yüz yüze, uzun süreli ve yakın temasla oluyor.

CİLT DÖKÜNTÜLERİNE NEDEN OLUYOR

Maymun çiçeği, ateş, baş ağrısı, yorgunluk, yaygın vücut ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve cilt lezyonlarına (döküntü) neden oluyor. Lenf bezi şişliği, maymun çiçeğinin, çiçek, su çiçeği ve kızamıktan ayıran en önemli belirtisi. Yakınmalar, virüsle temastan ortalama 6-13 gün sonra ortaya çıkıyor.

İlk 5 gününde ateş, şiddetli baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, sırt ağrısı ve aşırı halsizlik yaşanan hastalıkta, ciltteki döküntüler de ateş başladıktan sonra 1-3 gün içinde görülüyor. Avuç içi, ayak, ağız içi, genital bölge ve gözlerdeki lezyonlar, kabuk bağlayıp düşmesiyle ortadan kalkıyor.

Haberler.com / Ayça Elal - Sağlık

Sağlık Bakanlığı Kısıtlama Türkiye Sağlık Güncel Afrika Sağlık Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (18)

Bülent Çoban Izol:

Her gelenı Türkiye Alırsanız göcmenleri yakındir gelmesı hastaligin her cefasını Türkiye insanları cekiyor sorun asla bitmezz

Yanıtla5146
alpay:

yaz bitsin açıklarlar :))) karabük kapatılsın

Yanıtla5109
Netherill:

bu saatten sonra kimseye pandemi yediremezsin DSÖ boşuna uğraşma aşı felan satamayacaksınız.

Yanıtla290
can erdemir:

Türkiye 2. bir karantina önlemlerine hazır değil vatandaş bireysel koruma yöntemleri ile salgını savuşturacak. Panik havası ekonomiyi çok daha vahim hale getirir.

Yanıtla148
Temha Arak:

eger yoksa neyim,kesin var

Yanıtla438
Emre Yeşilyurt:

Hayvan besliyoruz ve yeni aldığımız hayvanları ahıra sokmuyoruz ki hastalık varsa geçmesin diye. Ülkeye girip çıkanın haddi hesabı yok her türlü hastalık maalesef ki gelir.

Yanıtla132
Seyhmus Aydin:

Haydaaaa o ne şimdi

Yanıtla123
Kıyasettin Gormen:

Ülkemiz yol geçen hanı yakında gelmez inj

Yanıtla015
Erkan Arslan:

Vallah önlem Alinacaksada önce Günney Doogudan Baslasinlar örnegin Ufra Diyerbekir Sirnak Bingöl Adiyaaman Buralarda Gilli Yaratiklarin Varolusu Ezelden Beri Biliniyo

Yanıtla77
Vahab Yılmaz:

Onu bunu bilmem ama bu bizim Adıyaman deprem bölgesinde bu enkazların tozunu hergün yuttuğumuz için bakalım başımıza neler gelecek hiçbir tedbirde alınmıyor vay halimize...

Yanıtla212
Tüm 18 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title