Sakarya'da Down Sendromlu Çocuğa İki Farklı Rapor Verildiği İddiası
Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Hasan Salih Sağlam, Adapazarı ilçesinde rehabilitasyon tedavisi için iki yaşındaki down sendromlu çocuğa iki farklı rapor verildiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Hasan Salih Sağlam, Adapazarı ilçesinde rehabilitasyon tedavisi için iki yaşındaki down sendromlu çocuğa iki farklı rapor verildiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ulusal basında da yer alan Adapazarı ilçesinde yaşayan Erdem Güçlü'nün (45) iki yaşındaki down sendromlu oğlu Aytuğ'un rehabilitasyon tedavisine başlamak için iki hastaneden farklı rapor aldığı için tedavisine geç başlandığı iddiaları üzerine inceleme başlatıldığını söyledi.
Sağlam, "İki ayrı rapor diye bir şey yok, ikisi de aynı rapor. Yani bir tanesinde doktor diyor ki 'Şu kadar süre bunun izlenmesi lazım, ondan sonra buna rapor verilmesi gerekiyor.' Durum tespit raporu istemiyor, özürlü raporu istiyor çünkü. Değişebilecek durumlar için özürlü raporu verilir mi? Verilmez." ifadesini kullandı.
Sağlam, kişinin aradan 6 ay geçtikten sonra başka bir hastaneye gittiğini belirterek, şunları söyledi:
"Yani öngörülen süreyi zaten geçmiş oluyor. Gidiyor, oradan rapor alıyor. Şimdi o sürede Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine gelmiş olsa oradan da raporu almış olacak. Bu sefer de anladığım kadarıyla diyor ki 'Öbür taraf bana rapor vermedi, burası verdi.' Öbür taraf vermedi de öbür taraf beklenmesi gerektiğini söyledi, sen de beklemiş oldun. Bu kadar zamanın sonunda eğer aynı yere gelseydin, raporu buradan da almış olacaktın. Dolayısıyla bu haklı bir iddia değil."
Sağlam, kişiye verilen raporun beğenilmemesi durumunda itiraz edebileceğini dile getirdi.
Bu durumda kişinin başka bir hakem hastaneye gönderileceği bilgisini paylaşan Sağlam, şöyle devam etti:
"Hakem hastane bunun için vardır. Bu, ilk defa olan bir şey değil, bu tür olaylar olabilir. Diyelim yanlış verdi, hakem hastaneye gönderecektik, diyecek ki 'Doğrusu bu.' Şimdi biz birinci hastaneyi böyle olduğu için cezalandıracak mıyız? Bir hakim karar verdiği zaman bu temyize gönderiliyor, hakim dövülüyor mu, içeri mi atılıyor? Bunlar yanlış, böyle bir şey olmaz. Doğrusu yapılmıştır, rapor verilmiştir, belli bir süre izlenmesi gereken bir olay vardır. O zaman geçtikten sonra yeniden değerlendirilmesi gerekiyordu, değerlendirildi. Dendi ki 'Böyle bir rapor verilebilir', kanaati hasıl olmuş. Olay bu, burada bir şey yok. Kimsenin haksızlığa, adaletsizliğe uğradığını iddia edecek bir durum yok."
İddiaya göre, iki yaşındaki down sendromlu oğlu Aytuğ'u kalbinde 2 delik olduğu için İstanbul'da ameliyat ettiren baba Erdem Güçlü, çocuğu sağlığına kavuşunca rehabilitasyon tedavisine başlanması için rapor almak üzere Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine gitti. 25 Şubat'ta kendisine "yüzde 0 engellidir" raporu verilen Güçlü, çocuğunun bu raporla rehabilitasyon tedavisine başlanamadığını öne sürerek İl Sağlık Müdürlüğüne şikayette bulundu. Bu kez 21 Mayıs'ta Yenikent Devlet Hastanesinde muayene ettirilen Aytuğ için hastaneden "yüzde 55 engelli" raporu alan baba Güçlü, oğlunun tedavisini geciktirdikleri gerekçesiyle doktorlar hakkında Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) ve Sakarya Valiliğine şikayette bulundu.