Haberler

Sofrada aşırıya kaçmayın, bayram keyfinin tadını kaçırmayın

Güncelleme:
Abone Ol

Sabri Ülker Vakfı, Kurban Bayramı'nda Beslenme Alışkanlıklarının Önemli Olduğunun Altını Çiziyor

Gıda, beslenme ve sağlık alanındaki en güncel bilimsel bilgiyi basit ve anlaşılır dilde topluma ulaştıran Sabri Ülker Vakfı, et ve tatlı tüketiminin arttığı Kurban Bayram'ı sofralarında doğru ve dengeli seçimler yapılması gerektiğine dikkat çekmek amacıyla, Prof. Dr. H Tanju Besler'den sağlıklı ve pratik öneriler sunuyor.

Kurban Bayram'ında yanlış beslenmeden kaynaklı rahatsızlıkların keyfinizi kaçırmaması için yol gösterici bilgiler hazırlayan Sabri Ülker Vakfı Bilim Kurulu Üyesi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Tanju Besler, pişirme tekniklerinden porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmede besinlerin çeşitliliğinin önemini vurgulayan H Tanju Besler, besinlerin doğru pişirilmesi ve uygun koşullarda saklanmasının önemli olduğunu belirtiyor. Besin öğesi kayıplarının en aza inmesi ve hastalık riski oluşturabilecek faktörlerin ortadan kaldırılması için hijyen kurallarını da unutmamak gerekiyor.

Et tüketiminin çok fazla arttığı Kurban Bayramı'nda, sadece ana yemeklerde değil bayram ziyaretlerindeki ikramlarda da mümkün olduğunca az ve hafif olan gıdaların tüketmek sağlık açısından önemli rol oynuyor.

Prof. Dr. H Tanju Besler; kurban etlerinin kesildikten hemen sonra, hatta sabah kahvaltısında tüketmenin bayramda en sık yapılan yanlışlardan biri olduğunu söylüyor. Kurban etinin, kesimden sonra en az 12-24 saat bekletilerek tüketilmesi gerekiyor. Prof. Besler, taze etin daha sert olması nedeniyle hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabileceğine dikkat çekiyor. Bu rahatsızlıklar, uyku problemlerine de yol açabileceği için taze etten vazgeçemeyenlerin, eti iyi pişirerek ve mümkünse az miktarda tüketmesi gerekiyor.

Et kısık ateşte, yağ ilave etmeden, uzun sürede pişirilmeli!

Bayramda aşırı miktarda et tüketimine bağlı olarak gereğinden fazla protein ve yağ alımı gerçekleşiyor. Buna ek olarak pişirme esnasında eklenen yağ, birçok hastalığa ve yeni hastalıkların oluşmasına zemin hazırlıyor. Bu nedenle porsiyon kontrolü, dikkat edilmesi gerekenlerin başında geliyor.

Fazla et tüketiminden kaynaklanan sindirim sistemi sorunları yaşamamak için sabahları yumurta, peynir, domates, yeşillik ve esmer ekmek gibi sindirimi göreceli olarak daha kolay besinlerin tüketilmesi öneriliyor. Özellikle yoğurt ve ayranın temel ve sağlıklı seçimler olduğunu unutmamak gerekiyor.

Taze kurban etleri tüketilecekse, pişirmeye çok dikkat etmek gerekiyor. Etlerin ilave yağ kullanmadan, kısık ateşte ve uzun sürede pişirilmesi en sağlıklı pişirme yöntemi. Bunun için basınçlı tencereler kullanılabilir.

Kızartma ve mangal gibi pişirme yöntemleri önerilmiyor. Eti pişirirken yağsız tava, fırın ya da sulu pişirme teknikleri kullanılması, sağlımız için en çok tercih edilmesi gereken yöntemler.

Mangal yapılacaksa pişirilen et ve diğer besinlerle ateş arasında en az 15-20 cm olması gerekiyor. Etler hızlı pişirildiğinde etin dış yüzeyi sertleşeceğinden, iç taraf pişmeyebilir.

İyi ve doğru yöntemlerle pişirilmiş kurban etlerinin yanında yeşil salata, diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler ve yoğurt öneriliyor. İçecek olarak ise tuzsuz veya çok az tuzlu ayran ve kefir iyi birer seçim olarak öne çıkıyor.

Bayram ziyaretlerinde ikramlara dikkat

Her zaman olduğu gibi bayramda da üç ana öğün şeklinde beslenmek çok önemli. Prof. Dr. H Tanju Besler'e göre, bayram sofraları ve ziyaretlerinde sunulan ikramlarda mümkün olduğunca az ve hafif olan gıdaların tüketilmesi gerekiyor. İkram tabaklarına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Besler,"Mümkünse ev sahibinden ikram edilen miktarın azaltılması yönünde istekte bulunmak iyi bir girişim olacaktır." diyor.

Bayramda özellikle şeker hastaları, kolesterol ve tansiyon problemi olanların çikolata ve şeker tüketimlerine dikkat etmesi gerekiyor. Şerbetli hamur tatlıları yerine taze meyve, meyveli ve sütlü tatlılar tercih edilebilir.

Yine bayram sofralarının vazgeçilmezi sarma ve böreklere de mesafeli olmak gerekiyor. Bunların yerine kuru meyve ve kuruyemiş daha sağlıklı alternatifler olarak ikram edilebilir.

Kaynak: Bültenler / Sağlık

Akdeniz Üniversitesi Kurban Bayramı Sabri Ülker Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title