Sosyal Fobi Nasıl Oluşur?
Psikolog İpek Erdem Okurları İçin "Sosyal Kaygı" Diğer Adıyla "Sosyal Fobi" Nedir? Yazısını Kaleme Aldı.
Psikolog İpek Erdem; "Sosyal kaygı, diğer adıyla sosyal fobi, kişinin tanımadığı insanlar ile karşılaştığında, gözlerin onun üzerinde olduğunu düşündüğü durumlarda yaşadığı yoğun kaygıdır. Bu durumu yaşayan kişinin yüzü kızarabilir, sesi, elleri titreyebilir, nefes almada güçlük çekebilir." Dedi.
Sosyal kaygı yaşayan kişi diğerlerinin önünde utanç verici bir şekilde davranmaktan, diğerleri tarafından aşağılanmaktan korkabileceğini ifade eden www.Hastane.com.tr yazarı Psikolog İpek Erdem; Kişi sosyal durumlarda yaşadığı yoğun kaygının arkasından artık utanç verici davranışlarda bulunmanın kaçınılmaz olduğuna inanır. Bir müddet sonra bu çeşit davranışları sergileme ihtimali olan kişilerden, durumlardan kaçınmaya başlar.
Topluluk içinde konuşmaktan kaçınan birey hayal ettiği iş konumunu reddeder, grup önünde sunum yapmaktan kaçınan öğrenci derslerden kaçar, okulu bırakmayı dahi düşünebilir. Sosyal ortamlarda sessiz kalarak göz önünde olmaktan kaçınan kişinin arkadaş çevresinde zayıflama görülebilir. Başkalarının önünde yemek yemek, ilgi odağı olmak, sosyal aktiviteye katılmak, flört etmek, bir kişiye soru sormak, telefonda konuşmak sosyal kaygıya sahip kişilerin kaçınabileceği diğer durumlar olabilir.
Sosyal Kaygılarla hayatını devam ettiren kişilerin hayatının birçok alanında daralmalar olacağını belirten www.Hastane.com.tr yazarı Erdem, kişi sosyal ilişkilerindeki, iş hayatındaki ve hayatının diğer alanlarındaki beklenti ve arzularını gerçekleştirmekten kaçınarak yaşamını sürdürmeye devam eder.
Sosyal Fobinin Tedavisi Mümkün
Psikolog İpek Erdem, hayattaki yıkımı çok büyük olabilmesine rağmen sosyal kaygı tedaviye açık bir alandır. İlaç kullanımını kapsayan psikiyatrik destek ve bilişsel davranış tedavisinin kullanıldığı psikolojik destek sosyal kaygının tedavisinde etkili yöntemlerdir. Bilişsel davranış tedavisi kişinin kaygılandığı durumları, kaygılanmayı tetikleyen düşünce yapısını ve sonuçta geliştirilen davranışları inceler.
Kaçınılan durumlar ile karşı karşıya gelmenin çalışmaları, kaygıyı açığa çıkaran düşüncelerin sorgulanması ve daha işlevsel olanlar ile yer değiştirmesi, kişini sosyal becerilerine yönelik çalışmalar bilişsel davranış terapisinin içeriğini oluşturmaktadır. Eğer sosyal kaygınız olduğunu düşünüyorsanız destek almaktan kaçınmayınız.
http://hastane.com.tr/saglik/sosyal-kaygi-nedir.html
(Detaylı Bilgi almak için linki tıklayabilirsiniz.)