Terörzedelerin İyileşmesi İçin Özel Bir Tedavi Gerekir
"Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıya, saldırıyla ilgili travmalara maruz kalan kişilerin çoğunda Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) ve büyük bir depresyon gelişebilir. Bu kişilerin iyileşmesi için özel bir tedavi gerekir.
Bu rahatsızlıkları yaşayan kişilerin sayısı yaşanan olayın şiddeti ve kişinin olay anında olay yerine ne kadar yakın olduğuna göre direkt olarak değişiklik gösterir. Saldırı şiddetli yaralanma, ölüm ve yıkıma neden olduğu için, her zaman travmanın en şiddetlisini yaşayan, olaydan direkt olarak etkilenmiş insanlar oldu. Bu kişilerin aile üyeleri ve arkadaşları da travmatik olaydan direkt olarak etkilendi. Hatta medya aracılığıyla her gün terörizm tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı gerçeğiyle yüzleşen tüm toplum da travmatik olaydan birebir etkileniyor.
ÇOCUKLAR ANNE-BABALARINDAN AYRILMA KORKUSU YAŞAR
Çocuklar ve ergenlerde bu travmatik olay sonrası ortaya çıkan belirtiler yetişkinlerde görülen belirtilerle benzerlik göstermektedir. 5 yaş ve 5 yaş altı çocuklar sürekli anne-babalarından ya da kendilerine kim bakıyorsa onlardan ayrılma korkusu yaşayabilir ya da bu kişilere aşırı derecede bağlanırlar. Bütün toplumu etkileyen bu olaya maruz kalan çocukların üçte birinde Travma Sonrası Stres Bozukluğu görülür. Yapılan biyolojik araştırmalar tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi, travmatik olaylara maruz kalan çocukların da vücutlarındaki stres hormonu seviyelerinde değişiklikler olduğunu gösteriyor.
GENÇLERDE PSİKOLOJİK PROBLEMLERİN GELİŞME RİSKİ DAHA YÜKSEK
Havaalanında saldırıya maruz kalmış gençlerde psikolojik problemlerin gelişme riski daha yüksek ve bu gençler günlük yaşama ait işlerde kötü bir performans sergiler. Gençlerde ayrıca depresyon, diğer anksiyete bozuklukları, uyuşturucu madde kullanımına bağlı bozukluklar ve okuldaki performanslarıyla ilgili problemler baş gösterebilir."
BU RAHATSIZLIKLARI YAŞIYORSANIZ DOKTORA BAŞVURUN
Uzman Klinik Psikolog Mehmet Başkak, onlarca kişinin hayatını kaybettiği her terör saldırısı sonrasında toplumdaki ruhsal rahatsızlıklarda artış yaşandığını belirterek, aşağıdaki belirtilerin gözlemlendiği insanları profesyonel destek almaya çağırdı.
İŞTE O BELIRTILER:
"Depresyon, üzüntü, moral bozukluğu, stress, kendini yetersiz görme, sağlık sorunları ve endişeler, uyku bozukluğu, uykusuzluk, kendini üzgün hissetme, endişe ve daha çok sigara ve alkol tüketimi, çok fazla hasta raporu almaya başlamak, sosyal ilişkilerde bozulma, aile içi çatışma, finansal ve işle ilgili stres, toplumla ilişkilerde ve hissedilen toplum desteğinde azalma ya da belli bir tanının konamadığı rahatsızlık belirtileri. "
ÜCRETSİZ AKIL VE RUH SAĞLIĞI DESTEĞİ VERİLMELİ
Halk sağlığı ve ruh sağlığı üzerine çalışan sağlıkçılar arasında ciddi bir koordinasyon ve işbirliği yapılarak travmatik olaya maruz kalmış toplumun farklı kesimlerinden kişilerin yaşadıkları rahatsızlıkların tespit edilebileceğini vurgulayan Psikolog Başkak, etkisi yıllarca sürecek belki de hiç bitmeyecek yaraların sarılması için halka uzun süreli, ücretsiz akıl ve ruh sağlığı desteği verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.