Haberler

Trabzon'da Kanserle Mücadele

Abone Ol

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu, kentte kanserle mücadele kapsamında ağustos ayı itibariyle 4 bin 960 mamografi, 2 bin 235 HPV, 2 bin 111 GGK taraması yapıldığını bildirdi.

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu, kentte kanserle mücadele kapsamında ağustos ayı itibariyle 4 bin 960 mamografi, 2 bin 235 HPV, 2 bin 111 GGK taraması yapıldığını bildirdi.

Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, kanserin dünyada ve Türkiye'de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci ölüm sebebi olduğunu belirtti.

Dünya genelinde kanser hastalığının yükünün her geçen gün artış gösterdiğini vurgulayan Hamzaoğlu, "21. yüzyılda kanser konusunda en önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teşhis olduğu bilinen bir gerçektir. Ülkemizde uluslararası kanser standartlarına göre 3 kanserin taraması Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve Aile Hekimliklerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır." ifadesini kullandı.

Kadınlarda görülen kanserler içerisinde ilk sırada meme kanserinin geldiğine dikkati çeken Hamzaoğlu, şunları kaydetti:

"Sağlık Bakanlığımız tarafından tarama oranlarının etkin düzeylere ulaşması ve halkın kanser taramalarına katılımının arttırılması amacıyla ülke genelinde 8 ilde (İstanbul, Trabzon, Uşak, Konya, Adana, Malatya, Sivas, Bursa) çalışacak olan 10 mobil mamografi cihazı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı tarafından hizmete sunulmuştur. İçinde meme kanseri erken teşhisi için ileri teknoloji mamografi cihazı, rahim ağzı kanseri erken teşhisi için HPV DNA testi yapılmak üzere jinekoloji odası olan ve kalın bağırsak kanseri erken teşhisine yönelik GGK testi yapılan tarama aracımız Şubattan itibaren ilimizde hizmet vermektedir. İlimizde yaptığımız plan doğrultusunda bugüne kadar Ortahisar ilçemizin de dahil olduğu toplamda 7 ilçemizde hizmet verilmiş olup ağustos ayı itibari ile 4 bin 960 mamografi, 2 bin 235 HPV, 2 bin 111 GGK taraması yapılmıştır."

Hamzaoğlu, mobil ünitelerde ve KETEM'lerde çekilen mamografi görüntülerinin Ankara'da kurulan raporlama merkezine online olarak aktarıldığını ve burada her bir mamografi filminin en az iki radyoloji uzmanınca değerlendirilerek ortak rapor oluşturulduğunu belirterek, "40-69 yaş aralığındaki kadınları meme kanseri 30-65 yaş aralığındaki kadınları rahim ağzı kanseri ve 50-70 yaş aralığında ki kadınları ve erkekleri kalın bağırsak kanseri taramalarını yaptırmak üzere mobil tarama aracımıza bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Sağlık

Köksal Hamzaoğlu Türkiye Trabzon Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title