Haberler

Türkiye'de Zika Virüsü Riski Şu Anda Yok"

Abone Ol

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Oğuz Karabay'dan detay Karabay'ın özel röportajı ONUR ORHAN - Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Oğuz Karabay, Türkiye'de Zika virüsü riskinin şu anda bulunmadığını belirterek, "Aedes cinsi sivrisinekler için çok daha yüksek sıcaklık ve kurak bir ortam lazım. Bizde ise culex dediğimiz bir başka sivrisinek yaygın.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Oğuz Karabay'dan detay

Karabay'ın özel röportajı ONUR ORHAN - Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Oğuz Karabay, Türkiye'de Zika virüsü riskinin şu anda bulunmadığını belirterek, "Aedes cinsi sivrisinekler için çok daha yüksek sıcaklık ve kurak bir ortam lazım. Bizde ise culex dediğimiz bir başka sivrisinek yaygın. Dolayısıyla Türk toplumu için bu enfeksiyon, bir önem teşkil etmiyor" dedi.

Karabay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aedes cinsi sivrisineklerin ısırmasıyla riskli bölgelerde oldukça hızla yayılan Zika virüsünün insanlarda büyük endişe yarattığını söyledi.

Virüsün Brezilya, Şili, Paraguay, Ekvator, Karayipler, Kolombiya ve diğer Latin Amerika ülkelerinde gittikçe yayıldığını gördüklerini belirten Karabay, "Aedes cinsi sivrisinekler, bir erkeği soktuğunda hiçbir problem yok. Sadece basit grip bulguları, yani kas ağrısı, gözlerde hafif kızarma, deride döküntüler, şiddetli adele ve bel ağrıları. Belli bir kuluçkadan sonra başlayan bu şikayetler, bir gribin geçmesi gibi kendiliğinden geçiyor ancak bir gebe kadında olursa zavallı yeni doğanlarda bütün hayatını etkileyebilecek tablolara yol açabilir" diye konuştu.

"Türkiye'de şu anda risk yok"

Türkiye'nin risk altında olup olmadığıyla ilgili çok ciddi sorularla karşı karşıyla kaldıklarını aktaran Oğuz Karabay, şunları kaydetti:

"Bunu gönül rahatlığıyla söylüyorum. Türkiye'de iseniz hayır. Türkiye'de Zika virüsü riski şu anda yok gibi duruyor. Neden? Aedes cinsi sivrisinekler için çok daha yüksek sıcaklık ve kurak bir ortam lazım. Örneğin, Güney Amerika ülkeleri, bunun için biçilmiş kaftan. Ama Türkiye'de bu sivrisineğin bugüne kadar yapılmış bilimsel araştırmalarda, sıklığının son derece az olduğunu görüyoruz. Bizde culex dediğimiz bir başka sivrisinek yaygın. Allah'tan o yaygın. Dolayısıyla Türk toplumu için bu enfeksiyon, bir önem teşkil etmiyor ama bugün dünya küçük bir köy gibi. Uçağa atlayan Brezilya, Şili, Ekvator ve değişik ülkelerde fotoğraflar çekebiliyor, oranın güzelliklerini görmek istiyor. Ben demiyorum 'oraya gitmeyin' ama hamileyseniz, hamilelik riski taşıyorsanız 'hayır, oraya gitmeyin."

Karabay, Güney Amerika ülkelerine giden bir kişinin eşine cinsel temas yoluyla Zika virüsünü bulaştırdığına dikkati çekerek, bunun ispatlanıp net bir şekilde ortaya konulamadığını ancak inkar da edilemediğini, ciddi araştırmaların yapılması gerektiğini vurguladı.

"Hamileler, 2016 Rio Olimpiyatları'na gitmesin"

Zika virüsü için özel bir tedavi imkanı bulunmadığını ifade eden Prof. Dr. Karabay, "Ne bir aktif tedavisi ne de aşısı var. Sivrisinek kovucu elektrikli cihazlar, yine sivrisinek uzaklaştıran kimyasal maddeler var. Bunlardan faydalanılabilir. Sivrisinek ısırmasını engellemek çok zor. Grip, nasıl birkaç gün istirahatten sonra düzeliyorsa bu da birkaç gün istirahatten sonra zaten kendiliğinden düzeliyor ancak hamile kadının karnındaki çocuk hariç. O, ömür boyu malformasyonla beraber yaşayacak. Daha önceden bu virüs yine vardı. 1950'ler de bile bildirilmiş ama böyle bir malformasyona neden olmuyordu. Güney Amerika ülkelerinden başka Avrupa kıtasında 4 vaka var. Dördünün de özelliği, kısa süre önce Güney Amerika ülkelerine seyahat etmeleri. Bütün bu bilgiler bizi rahatlatıyor. Tatilinizi mümkünse Antalya'da yapın ama tatil için Güney Amerika'ya gidecekseniz ve hamilelik riski taşıyan bir yakınınız varsa bu tatili bir kez daha düşünün demek lazım" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Oğuz Karabay, bu yıl 2016 Rio Olimpiyatları'nın Brezilya'da düzenleneceğini anımsatarak, "Bütün dünyadan insanlar uçaklarla buraya gelecek. İnsanlar tabii ki bu etkinliği görmek isteyecekler ama hamilelik kuşkusu, kaygısı ve beklentisi olan bayanların sanki o dönemde Brezilya'da olmaması daha uygun olacak gibi duruyor. Kupanın yapılacağı aylar, çocuklara hastalığın bulaşmaması için riskli aylar. Erkekler, birkaç gün griple atlatabilir ama bayanlar için aynı durumu söyleyemeyeceğim. Hamile bayanlar, olimpiyatlara giderken bir kere daha düşünsün" dedi.

Kaynak: AA / Sağlık

Sakarya Üniversitesi Oğuz Karabay Türkiye Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title