Haberler

Uzman isim uyardı: Aspirin her koronavirüs hastası için uygun değil

Güncelleme:
Abone Ol

Aspirin kullanımının korona kaynaklı ölüm riskini düşürdüğü iddiasının gündeme taşınmasının ardından açıklamada bulunan Prof. Dr. Bilal Boztosun, "ABD, yeni tip koronavirüs enfeksiyonuna karşı asetil salisilik asit (Aspirin, Ecopirin, Coraspirin vs.) umudunu dünya manşetlerine taşıdı. Ancak aspirin her hasta için uygun değil" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Bilal Boztosun, Kovid-19 enfeksiyonu ve aspirin ilişkisi hakkında değerlendirmelerde bulundu. ABD'deki Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin aspirin kullanımının kanda pıhtı oluşumunu engelleyerek Kovid-19 kaynaklı ölüm riskini düşürdüğünü duyurduğunu aktaran Boztosun, şunları kaydetti:

ASPİRİN HER HASTA İÇİN UYGUN DEĞİL

"ABD, Kovid-19 enfeksiyonuna karşı Asetil salisilik asit (Aspirin, Ecopirin, Coraspirin vs.) umudunu dünya manşetlerine taşıdı. Ancak aspirin her hasta için uygun değil. Özellikle mide bağırsak ve beyin kanaması geçirmiş hastalarımız doktorlarına danışmadan aspirin, dahi almasın. Gerçekten de Kovid-19 enfeksiyonu sırasında en önemli korkulan komplikasyonlardan biri damarlarda oluşacak pıhtıdır. Pıhtı, damarlarda oluşup damar içini tıkayarak kalp, göz, bacak, böbrek, beyin organları besleyen damarlarda emboli dediğimiz olayın meydana gelmesine neden olur. Emboli ise hayati bir risk unsurudur. Eğer hastalarımızda mide ve gastrit problemleri yoksa doktorlarına danışarak aspirin kullanmalarının faydalı olabileceğini düşünüyoruz. Özellikle mide, bağırsak ve beyin kanaması geçirmiş hastalarımızın doktorlarına danışmadan aspirin kullanmamasını istiyoruz."

KANAMA RİSKİNİ ARTIRABİLİR

Başka hastalıkları nedeniyle çeşitli ilaç kullanan hastaların ilave olarak aspirin kullandıkları zaman diğer ilaçların aspirinle etkileşimi ile kanama risklerinin artabileceğini dile getiren Boztosun, çok ilaç kullanan hastaların aspirin kullanmadan önce doktorlarına mutlaka danışması gerektiğini bildirdi.

PIHTI OLUŞUMUNU AZALTIYOR

Boztosun, şunları kaydetti:

"ABD'de yapılan çalışmada Kovid-19 enfeksiyonu sırasında pıhtı oluşumunu engellemek amacıyla düşük doz aspirin kullanımının pıhtı oluşumunu azalttığı açıklandı. Ülkemizde de ağır hastalara pıhtıyı önlemek için kan sulandırıcı iğne yapılıyor. Enfeksiyonu hafif geçiren hastalara verilmiyor. Son çalışmada virüse yakalanan ve yatırılan hastaların hepsine aspirin verildiği anlaşıldı. Aspirin verilmeyen grupla kıyaslandığında yaklaşık yüzde 50 oranda pıhtı oluşumunda azalma gözlendiği bildirildi."

Aspirini özellikle kalp-damar problemi olan hastaya uygunsa verdiklerini belirten Boztosun, "Aspirin kullanamayanların başka alternatifleri olduğunun bilinmesinde de fayda var. Sonuç olarak hekime danışmadan aspirin kullanılmanın sakıncalı olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Sağlık

Amerika Birleşik Devletleri Sağlık Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (3)

sercan:

koronavirüs sonrası dünyada antioksidan madde ve vitamin , ayrıca kan sulandırıcı gıda ve aspirin kullanımı artmıştır dolayısıyla kalp damar hastalıklarının oranı ister istemez gözle görülebilir biçimde azalacaktır bence bazı ilaç firmaları ve onlara bağımlı bazı doktorlar birazcık telaş içindeler

Yanıtla35
gözlemci:

lütfen ilac konusunda haber yapmayin cok teknik konular çünkü sonra gider 5 tane icer vebale girmeyin aspirinde olsa doktor kontrolu lazim yarar derken !!!!??

Yanıtla03
Lp:

Aspirin her korona hastası için uygun değil ama şuan evde karantinadakilere günde 8 tane içirilen ilaç herkese uygun öylemi? Tıp ve ilaç sektörü koronaya hiç el atmasaydı emin olun dünya için daha hayırlı olurdu.

Yanıtla12
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title