Yaygın Cinsel Şiddet Kasai'de Hayatları Paramparça Ediyor
MSF'nin Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki program direktörü Karel Janssens, bu rakamların, geçtiğimiz yıl boyunca devam eden yüksek seviyedeki şiddet olaylarının bir göstergesi olduğunu belirtti.
Uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), 2017'nin Mayıs ayı ile 2018'in Eylül ayı arasında, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin Orta Kasai Eyaleti'ndeki Kananga kasabasında cinsel şiddete maruz bırakılan 2.600 kişiyi tedavi etti. Bu kişilerin yüzde 80'i silahlı kişiler tarafından tecavüze uğradığını bildirdi.
Janssens, "Cinsel şiddete maruz bırakılan insanlardan her gün dehşete düşüren tanıklıklar dinliyoruz. Bunlar, insanların hayatlarının nasıl paramparça olduğunu, toplulukların nasıl dağıldığını gözler önüne seriyor. Bu durum ise, insanların hayatlarını yeniden inşa etmelerini ve yaşamaya devam etmelerini zorlaştırıyor," dedi.
Tedavi görenlerin 22'si beş yaşından küçük
MSF ekipleri, cinsel şiddetin yarattığı travmayı en ağır şekilde yaşayan hastalara, grup ve bireysel danışmanlık seanslarıyla psikolojik destek sunuyor. 2018'in Mart ve Eylül ayları arasında 835 kişi bireysel danışmanlıktan yararlandı. Bu kişilerin yarısı, aile üyelerinden en az birisinin öldürüldüğünü ve/veya evleriyle eşyalarının yağmalandığını bildirdi. Her 10 kişiden biri, doğrudan bir cinayete ya da başka bir şiddet eylemine tanık olduğunu anlattı.
2017 yılının Mayıs ayından beri MSF'nin tedavi ettiği 2.600 kişinin 32'si yetişkin erkeklerdi ve bazıları silahlı tehdit altında kendi topluluk üyelerine tecavüz etmeye zorlandıklarını bildirdiler. Tedavi edilenlerin 162'si 15 yaş altı çocuklardı. Bu çocukların 22'siyse beş yaşından küçüktü.
MSF'nin Kananga'daki program koordinatörü Fransisca Baptista de Silva, "İster çocuk, ister yetiştin olsun mağdurların korunması ve sosyoekonomik yardım sunma konusunda ciddi sıkıntı çekiyoruz. Verilen hizmetler sınırlı olduğu için karşılaştığımız en büyük zorluk bu," dedi.
Yukarıda verilen rakamlar büyük olasılıkla sorunun yalnızca bir bölümünü ortaya koyuyor. MSF ekipleri Kasai'deki krizin patlak vermesinden yaklaşık bir yıl sonra, 2017 yılının Mayıs ayında şiddet mağdurlarına hizmet sunmaya başladı. Bu süreçte travma hastalarına yönelik cerrahi hizmetlere odaklanan MSF, 2017'nin Eylül ayında mevcut ihtiyaçlar karşısında saha çalışmalarını uyarladı ve özellikle cinsel şiddet mağdurlarının tedavisine yöneldi. Verilen sağlık hizmetlerine yönelik yerel düzeyde yürütülen bilgilendirme faaliyetleriyle hasta sayılarında artış görüldü. MSF şimdi her ay ortalama 200'den fazla hastaya hizmet sunuyor.
72 saat içinde tedavi alınması tıbbi bir gereklilik
Bununla birlikte endişe verici olan, MSF'nin tedavi ettiği her dört hastanın üçünün, saldırıya uğradıktan ancak bir ay ya da daha uzun bir süre sonra tedaviye başvurmuş olması. Bu hastaların çoğu, ücretsiz tedavi verildiğini bilmediklerini ya da bu tür hizmet veren merkezlere gitmek için imkanları olmadığını söylüyor.
Oysaki cinsel şiddete maruz bırakılan kişilerin derhal, tecavüzün ardından 72 saat içinde, tedavi edilmesi tıbbi bir gereklilik. Özellikle de HIV gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklardan etkili bir şekilde korunma sağlanabilmesi için.
1977 yılından beri Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde çalışan Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), çatışma ve şiddet mağdurlarına, yerinden edilmiş kişilere ve kolera, kızamık ve HIV/AIDS gibi salgınlardan ve yaygın hastalıklardan etkilenen insanlara sağlık hizmeti veriyor. MSF birkaç on yıldır, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki ebola salgınlarına yönelik müdahalelerde de ön saflarda bulundu. MSF ekipleri 2017 yılından beri Büyük Kasai bölgesinde (Kasai ve Orta Kasai Eyaletleri'nde) çalışıyor ve devam eden şiddet olaylarından etkilenenlere ücretsiz ve acil tedavi hizmeti sunuyor. 2017 yılında MSF ekipleri ülke çapında 17 farklı noktada, cinsel şiddete maruz bırakılan bireylere 6.300'den fazla muayene hizmeti sundu.