Haberler

Yılbaşı Sofralarını Nasıl Sağlıklı Hale Getirebiliriz?

Abone Ol

Yeni yılı heyecanla, umutla beklerken yepyeni başlangıçlar yapmanın tam sırası. Yılbaşı sofralarının o güne özel daha ağır olması kaçınılmaz. Peki bu sofraları nasıl sağlıklı hale getirebiliriz?

Sıkı bir kahvaltı ile güne başlamak gerektiğini söyleyen Şenpiliç 'Dengeli Beslen Harekete Geç' Proje Danışmanı Uzman Diyetisyen Olcay Barış, o gün için bir beslenme planınız olması gerektiğinin altını çiziyor.

Yılbaşı günü sabahı tam buğday veya çavdar ekmeği, peynir, yumurta, zeytin tüketimi ile sıkı bir kahvaltıyla güne başlanılması gerekliliğini vurgulayan Uzman Diyetisyen Olcay Barış, "Meyve ve kuruyemişlerden oluşan ara öğünlere yer vermeli. Akşam tüketeceğiniz protein ağırlıklı bir sofradan dolayı öğlen öğününde çorba, sebze, yoğurttan oluşan bir beslenme planlamalısınız. Bol su içerek metabolizmanızı hızlandırmalı ve fast-food tüketiminden uzak durmalısınız." dedi.

Tavuk etinin hindi etine bir alternatif olacağını ifade eden Barış, "Akşam tüketeceğiniz hindi eti yerine alternatif olarak tüketeceğiniz tavuk etinin hazmı kolaydır. Ayrıca protein, demir, fosfor ve B grubu vitaminlerinden zengin tavuk etinin her parçasının ayrı özellikte oluşu besin değerini arttırmaktadır. Göğüs eti yüksek protein, düşük yağ ve az kolesterol içeriği sayesinde sofralarımızda daha çok tercih edilmelidir. Tavuk but etinde ise göğüs kısmına oranla daha fazla çinko ve demir bulunmaktadır. Izgara, haşlama veya fırında 100 gram derisiz tavuk eti sadece 120 kal enerji içerir." diyerek önemli bilgiler verdi.

"Sofranızda mutlaka mevsim yeşilliklerine yer verin. C vitamini içeren yeşillikler, et-tavuk-balık-hindinin içerisindeki demir emilimini arttırıcı özelliktedir." diyen Olcay Barış güne dair önerilerine şöyle devam ediyor: "Tatlı ihtiyacınızı hamur işi ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlı veya meyve tatlılarından sağlamaya çalışın. Alkol tüketmek isterseniz iki kadehi geçmeyerek alkol tüketiminizi sınırlandırın. Yeni yılın herkese sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini dilerim."

Sağlık İçin, Dengeli Beslenip Harekete Geçin…
Yapılan araştırmalar Türkiye'de erkeklerin yüzde 25'inin kadınların da yüzde 41'inin obez ya da aşırı kilolu olduğunu gösteriyor. Dünya'daki çocukların yüzde 20-25'inin obez olduğu ve bu çocukların yüzde 70'inin erişkinlikte de obez oldukları biliniyor. Obezite'nin dünyayı olduğu kadar Türkiye'yi de tehdit ettiği gerçeğinden yola çıkan Şenpiliç, 2015 yılında 'Dengeli Beslen, Harekete Geç' sloganıyla büyük bir sosyal sorumluluk projesi başlattı. Türkiye'nin en büyük beyaz et üreticisi Şenpiliç tarafından başlattılan 'Dengeli Beslen Harekete Geç' Kampanyası, ailelerinin beslenmesi konusunda kilit rol üstlenen kadınların dengeli beslenme ve egzersizin önemi konusunda bilinçlendirilmesini hedefliyor.

Kampanya kapsamında geçtiğimiz yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İSMEK'lerde ve MEB'in destekleri ile İstanbul'da çeşitli devlet okullarında etkinlikler düzenlendi. 'Dengeli Beslen Harekete Geç' Kampanyası, 2016 yılında Sakarya'da Şenpiliç Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi ile Kocaeli Büyükşehir, Eskişehir Büyükşehir ve İzmir Büyükşehir belediyeleri gibi işbirlikleri ile düzenlenen etkinliklerle hedefi doğrultusunda Anadolu'da yaygınlaştırılmaya başlandı.

Kaynak: Bültenler / Sağlık

Şenpiliç Türkiye Yılbaşı Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title