Haberler

    Zona Hastalığı Nedir, Neden Olur?

    Abone Ol

    Zona hastalığı, halk arasında gece yanığı ya da kuşak olarak adlandırılan bir sağlık sorunudur. Ciltte lekelere ve ciddi ağrılara neden olan zona hastalığı neden olur sıklıkla merak edilen sorulardan birisidir. Vücudun herhangi bir bölgesinde görülebilen zona hastalığı küçük, kırmızı kabartılar halinde ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Yazımızın devamında zona hastalığı nedir, neden olur gibi merak edilen soruları cevaplandırdık, göz atmadan geçmeyin.

    Zona hastalığı nedir sorusu, tanınmış simalarda hastalığın artış göstermesi ile birlikte daha çok sorulur hale geldi. Tıp dünyasında 'Herpes Zoster' adıyla bilinen zona hastalığı, bir çeşit cilt hastalığı olarak adlandırılabilir. Farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilen zona hastalığı nedir, neden olur, en sık görülen sebeplere gelin birlikte göz atalım.

    Zona hastalığı nedir?

    Zona hastalığı en genel tanımlaması ile virüslerden kaynaklı ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Ülkemizde gece yanığı ismiyle daha çok tanınan zona hastalığı, cilt yüzeyinde kırmızı kabarcıklara ve lekelere neden olabilmektedir. Hastalık vücudun herhangi bir bölgesinde görülse de en sık görüldüğü yerler arasında gövde ve baş kısmı yer alır. Hastalığın görüleceği yerde öncelikli olarak batma ve yanma hissi meydana gelebilir. Zona hastalığı neden olur, belirtileri nelerdir merak edenler için gerekli bilgiler yazımızın devamında yer alıyor.

    Zona hastalığı belirtileri nelerdir?

    -Sinirler üzerinde ağrı

    -Yanma hissi

    -Deride batma hissi

    -İçi su dolu yaralar

    -Deri yüzeyinde kızarıklık

    -Kırmızı kabarcıklar ve lekeler

    Zona hastalığı sebepleri nelerdir?

    Zona hastalığı sebepleri kişiden kişiye değişebilir. En sık görülen sebepler arasında bağışıklık sisteminin zayıflaması yer alır. Bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde zona hastalığı sıklıkla görülen bir sorundur. Hamileliği döneminde suçiçeği geçirmiş kişilerde de zona hastalığı görülebilir. Bu durum özellikle hamileliğin son 3 ayında sıklıkla görülür. Bu durum genetik bir faktör olarak çocuklarda da görülebilir bir sorundur.

    Zona hastalığının diğer sebepleri

    -Ateşli hastalıklar

    -Bedensel yorgunluk

    -Travma

    -Ameliyat

    -Güneş yanığı

    -Stres ve sıkıntı

    -Bağışıklık sistemini zayıflatan ilaçlar

    -Bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklar(HIV,lösemi,lenfoma)

    Zona hastalığı tedavisi nasıl olmalı?

    Zona hastalığı sebepleri araştırıldıktan sonra hızlı bir biçimde tedaviye başlanmalıdır. Tedaviye başlandıktan sonra dahi hastalık nedeniyle görülen semptomlar 3 hafta boyunca devam eder. Hastalığın tedavisi için ilk 3 gün büyük önem taşır, bu 3 gün içindeki tedavi direk virüs tedavisi olduğundan hayati bir öneme sahiptir. Zona hastalığı tedavisi için hastalığın tanısından hemen sonra tedaviye başlanmalı ve doktorun önerdiği tedavi yöntemlerine uyumlu bir biçimde hareket edilmelidir.

    Zona hastalığı bulaşıcı mı?

    Zona hastalığı ile ilgili en çok merak edilenlerden birisi hastalığın bulaşıcı olup olmadığıdır. Zona hastalığı genetik özellikler taşıyan ve bulaşıcı bir hastalık türüdür. Henüz sulu aşamada olan zona ile temas eden, suçiçeği geçirmemiş kişilere suçiçeği bulaşabilir. Hastalığın bulaşma riski özellikle bağışıklık sistemi zayıf kişilerde yüksektir.

    Kaynak: Pembenar / Sağlık

    Sağlık Haberler

    Bakmadan Geçme

    1000
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title