Haberler

Atletizmdeki Doping Olayları

Güncelleme:
Abone Ol

Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Terzi, atletizmde doping olayları 2013 yılında bir furya gibi ortaya çıktı.

Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Terzi, atletizmde doping olaylarının 2013 yılında bir furya gibi ortaya çıktığını, bu konuda federasyonun düşüncesinin sıfır tolerans olduğunu söyledi.

Aralarında Eşref Apak'ın da yer aldığı 8 sporcuda daha doping tespit edilmesinin ardından Mersin Üniversitesi'ndeki 17. Akdeniz Oyunları basın merkezinde basın toplantısı düzenleyen Mehmet Terzi, son günlerde yaşanan doping olaylarıyla ilgili bilgi verdi.

Terzi, 2013 yılında doping olaylarının bir furya gibi ortaya çıktığını belirterek, "2013 yılında bir furya gibi ortaya çıkan doping ve yasaklı madde kullanımıyla ilgili sorunlu sporcularımızın sayıları şu an 2013 itibariyle 24 civarındadır. 2003 ve 2012 yıllarında 11 sporcuda bu vaka oluşmuştu. Atletizm Federasyonu olarak temiz atletizm, temiz spor için bütün çabamızı harcıyoruz" diye konuştu.

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı'nın (WADA) listesine Türkiye'den 17 sporcunun başarılı oldukları için alındığını ve takip edildiğini kaydeden Mehmet Terzi, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Dopingle Mücadele Komisyonu'nun havuzunda olan milli atlet sayısının ise 124 olduğunu belirtti.

Komisyonun 2012 yılında büyüklerde ilk 10, gençler ve yıldızlarda ilk 5 sporcuların bilgilerini istediğini aktaran Mehmet Terzi, "47 branşta 850 sporcumuz her an her yerde numune alınacak vaziyettedir. Sporcuların yarışmalara katılmasını mecbur kılıyoruz. Hem katılımı arttırmak, hem performanslarını görmek hem de dopingle mücadele konusunda tüm sporcularımızdan gerekli numunelerin alınması için böyle bir yol izliyoruz" diye konuştu.

Mehmet Terzi, doping konusunda antrenör ve sporcuları, kamp ve toplantılarda sürekli bilgilendirdiklerini anlatarak, şunları kaydetti:

"Biz bunları yaparken basınımızda olumsuz haberler çıkıyor. Düşüncemizin temiz spor ve sıfır tolerans olduğunu her yerde söylüyoruz.  Hiçbir antrenörümüzü ve sporcumuzu doping konusunda korumuyoruz. Önlem olarak antrenörlere de ceza verelim deniyor. 5 yıldır 8 antrenörümüz sporcularıyla birlikte 2 yıl ceza aldılar. 'Şu an antrenörler neden ceza almıyor' diyebilirsiniz. Çünkü süreçleri devam ediyor. Sporcusu ceza aldığı zaman antrenörü de disiplin kuruluna veriyoruz ve ceza alması için her türlü gayreti sarf ediyoruz, Prosedür neyi gerektiriyorsa onu yapıyoruz. Şimdi 24 sporcumuz var. Toplam 20 antrenör disiplin kurulu kararından sonra ceza kuruluna sevk edilecektir."

Sporcu haklarını söylediğinde "Dopinge karşı sporcuyu koruyor" diye eleştirildiğini dile getiren Terzi, "Hayır federasyon sporcu hakları konusunda bir tarafta, dopingle mücadelede bir taraftadır. Her şeyin prosüdürler içinde yürümesi lazım. Bizim hiçbir şekilde Dopingle Mücadele Komisyonu'nu engelleme konusunda bir şeyimiz olamaz. Doping konusunda her türlü mücadeleyi yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Bir sporcu hata yapabilir, dopingden yakalanabilir. Hatası varsa cezasını çekecek"

Atletizmde artık 500'ün üzerinde sporcuyla uluslararası alanda mücadele ettiklerini anlatan Mehmet Terzi, şöyle devam etti:

"Şu an 15 sporcumuzun eksikliğini yaşıyoruz. İngiltere'de eksik takımımızla yine Süper Lig'de ligde kaldık. Türk atletizmin balkan ülkesini geçemediği dönemlerden bu dönemlere geldik. Sadece olumsuzluklarla Türk atletizmini anmak istiyorlar. 24 sporcu nedeniyle sanki tüm sporcuların doping yaptığı şeklinde imaj oluşturmaya çalışıyorlar.  Olimpiyatlarda 9'uncu sıradaydık. Aslı Çakır'ın madalyasını da kaybetsek, Gamze altın madalya alır, 2 puan kaybederiz ve 12'inci oluruz. Avrupa'da beşinci sıradayız, Süper Lig'deyiz. Alttan gelen bir sürü atletimiz var. Bunların da bu hatalara düşmemesi için ön gördüğümüz projelerimiz var."

Olimpiyattan sonra bir gazetecinin "Ben rüyalarımda böyle bir şey yaşamazdım" diyerek Aslı ve Gamze'yi anlattığını kaydeden Mehmet Terzi, "Bir sporcu hata yapabilir, dopingden yakalanabilir. Ancak bu sporcularımızın geçmişine bakmak lazım. Türk atletizmi onların sayesinde bu hale geldi. Hatası varsa cezasını çekecek. Ancak sporcularımızı çıkarıyoruz yükseğe bir hata yaptığında en dibe vurmaya çalışıyoruz. Onlar da insan. Yarış kazandığı zaman hepimiz gidip kuçaklaşıyoruz. Fotoğraf çektirirken önlerine çıkıyoruz" diye konuştu.

"Hatam varsa istifa edebilirim ancak ben maratoncuyum, mücadele ediyorum"

"Mehmet Terzi bu ülkeye 23 yıl hizmet vermiş, 4 seçim kazanmış, tecrübelenmek için araştırmasını yapan iyi ekipler kuran bir federasyon başkanı" diyen Terzi, "Eğer büyük bir hatam varsa ben istifa edebilirim ancak ben maratoncuyum. Türk atletizmini bir yere getirirken ne kadar mücadele ettiğim ortada. Bir sorun çıktığında da onunla mücadele etmesini en iyi bilenlerden birisiyim ve mücadele ediyorum. 2013 yılı bu şekilde gidiyor, belki 30'ları bulacak. Bunlar Eylül ayından itibaren en asgariye düşecektir" şeklinde konuştu.

Sporcuların ilaçları nereden aldıkları konusunda araştırma yaptıklarını anlatan Terzi, şunları söyledi:

"Bizim sporculara 'Şunu alırsanız bu yarışta bunu koşarsınız, Akdeniz Oyunları'nda şu kadar ödül var. Madalya alırsanız hayatınız kurtulur' gibi şeylerle geliyorlar. Hataya düşen sporcularımız var. Ocak-şubat ayında aldıkları basit ilaçlar 6 ay, 8 ay vücuttan çıkmıyor. Bunların hepsi teker teker ortaya çıkmaya başladı. Ancak tüm sporcularımız, antrenörlerimiz bunun ciddiyetini öğrenmişledir. Yok etmemiz mümkün değil, en asgariye inecektir. Bu kadar takip etmemize rağmen yapan cezasını alsın. Bundan sonra söyleyecek başka sözümüz yok."

Mehmet Terzi, Gamze Bulut'un yarışmamasıyla ilgili olarak, "Olimpiyatlarda madalya almış üst düzey sporcular hazırlık zamanında bazen riske girerler ve çok sert antrenman yaparlar. 'Gamze Bulut nerede, yarış koşmuyor, nerede sakatlandı' deniyor. Antrenmanda da sakatlanabilir. Gamze Bulut buradadır. Doktorları 'koşsun' deseydi koşacaktı. Niye koşmasın ödül alacak" ifadelerini kullandı.

Sporcularını kaybettiği için üzüldüğünü anlatan Terzi, "Olimpiyat ve dünya şampiyonasına katılacak sporcu için 10-15 yıl gerekiyor. Küçük hatalarla bunları kaybediyoruz" diye konuştu.

Mehmet Terzi, bir soru üzerine daha önce numune alma konusunda sıkıntı yaşanan Dopingle Mücadele Komisyonu ile şu anda işbirliği içinde olduklarını, herhangi bir problem olmadığını söyledi. Hiçbir sporcuyu kaçırmadıklarını vurgulayan Terzi, "İmzayı attıktan sonra bir sporcu numune vermiyorsa cezasını alır. Emrah Çoban ve Ümit Tan hemen 2 yıl cezasını almıştır" şeklinde konuştu.

Terzi, "İstifa etmeyi düşünüyor musunuz" sorusu üzerine, "İstifa etmem için bir neden yok. Dopinge karşıyım, mücadeleyi de yapıyorum" ifadelerini kullandı.

Mehmet Terzi, olimpiyat şampiyonu Aslı Çakır Alptekin'le ilgili, disiplin kurulunun, bilim kurulundan gelecek bilgilere göre karar vereceğini, Nevin Yanıt'ın da 4 gün önce savunmasının verildiğini ve disiplin kurulunda davasının devam ettiğini söyledi.

Terzi, "Türkiye'de bu süreç çok ağır işliyor" şeklindeki eleştirilerin olduğunun belirtilmesi üzerine, "Biz anti doping yönetmeliğinde belirtilen sürelerin hiçbir zaman dışına çıkmadık. Sürecin uzaması sporcunun kendi savunmasını en iyi şekilde ve sağlıklı bir ortamda yapmasıyla ilgilidir. Konuştuğumuz konu olimpiyat şampiyonu sporcumuz" diyerek yanıt verdi. - Mersin

Kaynak: AA / Spor

Dopingle Mücadele Komisyonu Mehmet Terzi Türkiye Akdeniz Spor Spor Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title