Haberler

    Aziz Yıldırım'ın Yeniden Yargılama Talebi Kabul Edildi

    Güncelleme:
    Abone Ol

    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın, yeniden yargılama talebini kabul etti ve infazı durdurdu.

    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi günlerdir merakla beklenen kararını açıkladı. Yargıtay’ın şike davasını onaylamasının ardından Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu bazı sanıklar yeniden yargılanma ve infazın durdurulması talebinde bulundu. Savcının 'yeniden yargılansın' mütalaasının ardından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi de kararını verdi.

    Mahkeme, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Eski Giresunspor Başkanı Olgun Peker, Fenerbahçe yöneticisi İlhan Yüksem Ekşioğlu, menajer Abdullah Başak, Eski Sivasspor yöneticisi Ahmet Çelebi ve Selim Kımıl'ın yeniden yargılanmasına karar verdi. Mahkeme bu yeniden yargılama talebini oy birliği ile kabul etti.

    TERÖRLE MÜCADELE KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK

    Kabul gerekçesi olarak ise 6526 sayılı Terörle Mücadele Kanununda yapılan değişikliği gösterdi. Mahkeme, bu değişiklikle teknik takip ve dinlemenin bu kanundan çıkarılmasını gösterdi.

    Mahkeme sanıkların Yargıtay tarafından onaylanan bu dosyadaki dinleme ve izlemenin eski kanun kapsamında olduğunu vurguladı. Mahkeme, “Aynı dosyada aynı olaydan yargılaması devam eden sanıklarla, haklarındaki hüküm onanan sanıklar arasında farklı yargısal sonuçlara ulaşmanın adelet güven duygusunu örseleyebileceği ihtimal dahilindedir. “dedi.

    İNFAZLARIN ERTELENMESİNE KARAR VERİLDİ

    Mahkeme Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu bu yeniden yargılanacak 6 sanığın da infazının ertelenmesine karar verdi. Mahkeme bu kararı oy çokluğu ile aldı. Bu kararda mahkemenin üye hakimi Mehmet Uğurlu muhalefet şerhi koydu. Uğurlu, sanıkların tutuklanmasını istedi.
    Ancak Mahkeme tutuklamayı kabul etmedi. Kabul etmemesine de gerekçe olarak, yeniden yargılama kararı verilen sanıkların tutuklanmasının telafisi imkansız zararlara yol açabileceğini gösterdi.

    Mahkeme, “Hapis yatan sanıkların kısıtlanmış özgürlüklerinin karşılığının konulamayacağı açıktır.”dedi. Manhkeme ayrıcıa Aziz Yıldırım ve İlhan Ekşioğlu’nun bireysel başvuru kapsamında Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğunu hatırlattı.

    ÜYE HAKİM İNFAZIN ERTELENMESİNE KABUL OYU VERMEDİ

    Aziz Yıldırım dahil 6 sanığın tutuklanmasını ise hakim Mehmet Uğurlu itiraz etti. Bu karara katılmayan hakim Uğurlu, sanıklar hakkındaki Yargıtay’dan gelen kararın henüz adli sisteme kayıt edilmediğini belirtti.

    Mahkeme Başkanının kesinleşen dosyaların infaza verilme işlemindeki yetkisi sadece işlemlerin yapılmasına yönelik denetim olduğunu belirten hakim Uğurlu, “İnfaza vermemeye ilişkin takdir hakkı bulunmamaktır. Ağır Ceza mahkemelerinde ifazın geri bırakılması mahkeme heyetine ait bir yetkidir.Mahkeme başkanı kesinleşen kararı makul süre içinde (7 gün) kesinleştirme yaparak infaza göndermekle sorumludur. Yeniden yargılanma talebi hükmün infazını ertelemez." dedi.

    Hükümlüler açısından infazın geri bırakılmasını gerektirecek telafisi imkansız bir zarar tehlikesi bulunmadığını belirten hakim Uğurlu, “Makul süre içinde infazına başlanmayan dosyada infazın geri bırakılması kararı verilmesi halinde yasa hükümlerine aykırı olarak devam eden işleyişin doğru olduğu, Anayasanın eşitlik ilkesinin işlerliliğinin bulunmadığının kabulü niteliği taşıyacağı değerlendirerek, bu aşamada infazın geri bırakılmasının gerekmediği kanaatine varılmıştır" diye konuştu.

    GÖREV VE YETKİ MAHKEMEDEDİR

    Mahkeme, görevsiz ve yetkisiz olduğu yönündeki itirazları da oy birliği ile reddetti. Mahkeme talepler hakkında karar verme, inceleme yapma görev ve yetkisinin kendisinde olduğunu belirtti. Şike dosyasındaki suçların görev yerlerine göre dağıtılması talebi de mahkemece reddedildi. Mahkeme, dosyanın geldiği aşama nedeniyle, olayların suç yerlerine göre gönderilmesinin davanın sonuçlanmasına değil sonuçlanmamasına neden olacağını ifade etti.

    KUMPAS İDDİALARI SOMUT DEĞİL

    Şike davasının bir kumpas sonucu açıldığı ve bu nedenle de yargılanmanın kumpas nedeniyle yenilenmesi talebini ise reddetti. Kumpas iddialarını kabul etmeyen mahkeme, ‘Yargılamanın yenilenmesini gerektirecek yeterlilikte somut deliller ortaya konulamadığından oy birliği ile reddine karar verilmiştir.”dedi.

    DURUŞMA TUTANAKLARINDA SAHTECİLİK İDDİALARINI KABUL ETMEDİ

    Aziz Yıldırım’ın avukatlarının duruşma tutanaklarında sahtecilik yapıldığı iddiaları da mahkemece ele alındı.

    Mahkeme, “Duruşmada bir klasik tutanağın tutulup, bir de sesli ve görüntülü kaydedilen duruşmanın tutanağa dökülmesinden dolayı iki farklı tutunak olduğu, bu tutunakların çelişki değil de aslında birbirini tamamladığı, bunun da yapılan teknik çalışmanın doğasından kaynaklandığı belli olduğundan bunun sahtecilik olarak değerlendirilmesi mümkün olmadığından oy birliğiyle reddine karar verilmiştir.”diye ifadeler kullandı.

    DİĞER SANIKLARIN BAŞVURMASI GEREKİR

    Mahkeme yeniden yargılama talebinde bulunmayan diğer tüm sanıklarında durumunu kararda ele aldı. Mahkeme, talepte bulunmayan sanıkların, hukuki durumlarının yeniden değerlendirilmesine yer olmadığını karar verdi. Ancak mahkeme başkanı Metin Tamirci bu karara muhalefet etti.

    Başkan Tamirci, “Yeniden yargılama yoluna girildiği takdirde tüm sanıkların hukuki durumlarının birarada değerlendirilerek talepte bulunsun bulunmasın eşitlik, adalet ve hakkaniyet gereği durumlarının resen gözetilmesi gereklidir” dedi.
    Mahkeme, Evren Kımıl, Hakan Karaahmet, Özden Aslan ve Samet Erdemir’in infazlarının geri bırakılması taleplerini de reddetti.

    KÖSE: BU KARAR ŞUAN İÇİN UEFA'NIN MEN KARARINI ETKİLEMEZ

    Al Jazeera'ye konuşan İstanbul Barosu Spor Hukuku Komisyonu Başkanı Alpay Köse infazın durdurulmasının çok önemli bir karar olduğunu ve bu noktadan sonra kararın içeriğinin de çok önem kazandığını söyledi. Köse'ye göre şu an için en önemli soru işareti tüm dosyanın mı yoksa dosya içerisindeki belli bölümlerin mi yeniden yargılamaya konu edileceği.

    Alpay Köse, yeniden yargılama kararının çıkmasının UEFA'nın Fenerbahçe ile verdiği men kararına bir etkide bulunmayacağını söyledi. Buna gerekçe olarak da bu bir beraat değil. Tekrar yargılanma süreci başlayacak" dedi.
    Köse, diğer gerekçe olarak da sanıkların kumpas kurulduğuna ve tutanaklarda sahtecilik yapıldığı iddiasıyla başvurduğu yeniden yargılama talebinin ise reddedilmesini gösterdi.

    FENERBAHÇE DE DUYURDU

    Fenerbahçe Kulübü de kararı internet sitesinden "İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sözde şike davasında, Başkanımız Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu sanıkların, "Yeniden Yargılanma" ve "İnfazın Durdurulması" talebini kabul etti" şeklinde duyurdu.

    Şike davası 2012'nin Temmuz ayında sonuçlanmış, geçen Ocak ayında ise Yargıtay tarafından kısmen onanmıştı.

    NELER YAŞANMIŞTI

    Şike davası 2012'nin Temmuz ayında sonuçlanmış, geçen Ocak ayında ise Yargıtay tarafından kısmen onanmıştı.

    Yargıtay, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'a şike ve teşvik suçundan verilen altı yıl, üç ay hapis cezasını bozmamıştı.

    Dava sürerken tutuklu bulunan ve kararın açıklanmasıyla serbest kalan Yıldırım'ın iki yıl, iki ay daha hapis yatması bekleniyordu.

    Yargıtay tarafından onaylanan şike dosyası İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti.

    Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu bazı sanıklar yeniden yargılanmayı ve infazın durdurulmasını talep etti.
    Duruşma savcısı Abdullah Mirza Coşkun da Aziz Yıldırım, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi ve İlhan Ekşioğlu’nun yeniden yargılanma talebinin kabul edilmesi yönünde görüş bildirdi.

    Trabzonspor, Yıldırım’ın yeniden yargılanması yönündeki savcı mütalaasına itiraz etmişti. Trabzon, ikinci sırada bitirdiği 2010-11 sezonunda Fenerbahçe'nin değil, kendisinin şampiyon ilan edilmesini istiyor.

    Yıldırım şike davasında Fenerbahçe-Karabükspor, Fenerbahçe-Ankaragücü, Fenerbahçe-Sivasspor, Eskişehirspor-Trabzonspor, Fenerbahçe-İstanbul Büyükşehir Belediyespor maçlarında şike yapmak ve teşvik primi vermekten suçlu bulunmuştu.

    Türkiye Futbol Federasyonu, kendi disiplin soruşturmasında Aziz Yıldırım'a ceza vermemiş, Fenerbahçe dahil tüm kulüpleri aklamıştı.

    Federasyonun bağlı olduğu Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) ise Fenerbahçe ve Beşiktaş'a Avrupa kupalarından men cezası verdi. Fenerbahçe iki yıl, Beşiktaş ise bir yıl ceza aldı.

    İŞTE KARAR:





    Kaynak: Aljazeera.com.tr / Spor

    Aziz Yıldırım Alpay Köse Yargıtay Spor Spor Haberler

    Bakmadan Geçme

    1000

    Yorumlar (7)

    hammurabim@m.m:

    CaMCiMCoM lular siz sevinmeyin,daha bizim bjk den caldığınızı odeyin..kenan evrenin apoletleri gibi sizinde 3 yıldızınızı sokturecez,saolasın fb li dostlsra

    Yanıtla124
    turabim@m.m:

    gel de al bakalım

    00
    adaletm@m.m:

    Abdullah öcalanin da yeniden yargilanmasi lazim..adalet herkese verilmeli..

    Yanıtla48
    fatihm@m.m:

    Herkese esit adalet mi bu haberden sonra az kalan inancımı da kaybettim

    Yanıtla84
    hammurabim@m.m:

    CaMCiMCoM lular siz sevinmeyin,daha bizim bjk den caldığınızı odeyin..kenan evrenin apoletleri gibi sizinde 3 yıldızınızı sokturecez,saolasın fb li dostlsra

    Yanıtla43
    Ramazan Tatar Emmoglum@m.m:

    Ah ulkem ah. Sayende ne gunler gorduk, buulke degilmi ki hirsizlari bas taci yapti durust insanlari yerde paspas yapti. Artik yeter. CEKILIN GIDIN ADAM GIBI ADAMLAR GELSIN BU ULKEYI YONETSINLER .

    Yanıtla25
    Hulkim@m.m:

    Kac yargilamaya kadar hukuken mumkun..anlamadim taki berat edene kadar sanirim...yada bu sefer sikeler daha cok belirebilr uefa 5sene daha yazar

    Yanıtla02
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title