Haberler

Bundesliga'da 16. Haftaya Ön Bakış

Abone Ol

Tartışmasız favori Bayern, Hamburg karşısında yeni bir rekor peşinde.

Araya bir hafta kala zirvedeki Bayern ve Bayer içerdeyken takipçiler Dortmund ve Gladbach deplasmanda, Şampiyonlar Ligi'ne katılmayı zorlayan Wolfsburg ve Schalke ise yine kendi evlerinde iddialarını güçlendirecek sonuç peşinde. Bayern'in durumunu en güzel özetleyense Rudi Völler oldu.

Hertha Berlin-Werder Bremen

Rıdvan Erdem yazdı: Ligue 1'de 18. haftaya ön bakış

Fransa Ligue 1'de heyecan 18. hafta ile devam ediyor.Sezonun son iç saha maçına çıkacak Hertha Berlin'de hedef üç puan. 15 hafta sonunda 22 puan toplayarak beklentileri fazlasıyla karşılayan Berlin ekibi üç haftadır evinde kazanamadığı gibi 270 dakikadır iç sahada gol atma başarısı dahi gösteremedi.  Kilidi açamadılar deyimi daha doğru olur zira golsüz biten Augsburg maçında kalesine çekilen tek bir şut dahi olmadan tamamladı doksan dakikayı. Son dönemde Batalla sonrası Bursaspor ile dedikodusu da çıkan Ronny ise 10 hafta sonra ilk 11'de çıktığı Braunschweig maçında birisini Tolga Ciğerci'nin attığı iki golün de asistini yaparak yeniden "merhaba" dedi. Anis Ben Hatira'nın yokluğunda Ronny, aslında Bayern bozgununa uğramış Bremen'in göstereceği reaksiyona karşı en büyük kozu.

Geçtiğimiz sezon 18 gol 14 asist yapan Brezilyalıyı Werder Bremen'in geçtiğimiz hafta sonu Bayern'den 7 gol yiyen savunmasının durdurması çok mümkün gözükmüyor ama böyle ağır sonuçlar sonrası takımların gösterdiği "Biz aslında buyuz" reaksiyonu doğrusunu söylemek gerekirse Bremen'in tek umudu.  Pazartesi günü idmanını iptal edip video analizinden de feragat eden teknik direktör Robin Dutt'un takdir edilesi tavrı ise hezimet sonrası futbolcularına tek bir eleştiri dahi getirmeyip onları korumaya alması. Kim bilir, belki de oyuncularından Cuma akşamı bu güzel tavra bir teşekkür bekliyordur? En azından bunu hak ettiğini söyleyebiliriz.

Augsburg-Braunschweig

Emre Çelik yazdı: La Liga'da 16. haftaya ön bakış

La Liga'da bir haftalık verilen kupa mesaisinin ardından lig maçları tekrar başlıyor.Oyun felsefesi açısından bakarsak birbirlerine çok benzeyen iki takımın mücadelesi. Augsburg'un farkı lige ısınmış olması. Ev sahibi agresif savunma ve takım bütünlüğünü koruyarak kalesini öyle bir şekilde kapatıyor ki ligin zirvesinde yer alan takımlar kadar az pozisyon veriyor dersek abartmış olmayız. Kalesine bugüne kadar olan kısımda 171 kez şut çekilmesine izin veren Augsburg bu konuda ligin en iyi 4. takımı. Ceza sahası içerisinde rakipler sadece 16 kez demarke vaziyette şut çekme imkanına sahip olmuşlar ki bu da maç başına 1.1 şut olarak Bayer Leverkusen seviyesine tekabül ediyor. Üç maçtır kalesinde gol görmüyor. Bizim ligimizde 116 km Beşiktaş koşunca ortalık yıkılırken Augsburg'un maç başına 118.5 km mesafe kat ettiğinin de altını çizelim.

Ligin diplerinde gezinse de Braunschweig, bireysel yetenekten ziyade takım bütünlüğü ve kolektif savunma ile ayakta kalıyor. Bu sezon kornerden ilk golü geçtiğimiz hafta sonu yediler. Pozisyon verme konusunda cimriler ve fakat Augsburg'un aksine ofansif gücü sınırlı ve kadro kalitesi yetersiz.  Duran toplar sıklıkla Braunschweig'in tek gol umudu oluyor. Golsüz bir maçın habercisi olan bu verilere rağmen dengenin erken bir şekilde bozulması keyifli bir maç izletebilir.  Üstelik kadro derinliği yetersiz Braunschweig'in Berlin maçında burnu kırılan Bicakcic'in yanı sıra kırmızı kart gören Perthel'in yerlerini doldurması çok zor. Bu savunma zafiyeti sonucunda Augsburg galibiyete fazlasıyla yakın.

Bayern München- Hamburg

Yaklaşık iki yıl önce Barcelona için kullanılan terimlerin bir benzeri artık bugün için Bayern München üzerinden tekrar ediyoruz. Yenilgisizlik öyle sıkıcı hale geldi ki hafta içerisindeki Manchester City mağlubiyeti sonrası en çok rahatlayan Bayern München yönetimi oldu. Rudi Völler'in dediği gibi "Bayern artık şampiyonluk değil, yeni rekorlar peşinde". Eğer buradan üç puan daha alırsa bir takvim yılında 90 puan alarak yeni rekorun sahibi olacak. Nihayetinde ligde Bayer Leverkusen'in sıkı takibi sonrası puan kaybetmek istemeyeceklerini biliyoruz. Boateng'in cezalı oluşu, Schweingsteiger ve Robben'in sakatlıkları konu dahi edilmiyor. Böylesine geniş kadroya en son kim sahip oldu hatırlamıyorum.

Emre Özcan yazdı: Serie A'da 16. haftaya ön bakış

Ligin ilk yarısının bitimine 1 ay kala zirve yarışının iyice belirginleştiği Serie A'da Avrupa hattı da yavaş yavaş şekillenmeye başladı.Hamburg'da ise son dönemin formda isimlerinden Beister'in yanı sıra ailevi nedenlerden dolayı İlicevic'in de kadrodan çıkartılması, plana daha uygun hareket edilmesi için iyi bile oldu denilebilir. Zira Bayern'e karşı açık bir futbol oynamanın cezasının ne olduğunu geçen hafta Bremen gösterdi. Hakan ve Tolgay'ın Van der Vaart ile kurduğu bağa Jiracek ve Badelj sigorta mahiyetinde katkıda bulunacaklar. Lasogga'nın formu ve Hakan'ın muhteşem ötesi frikik kabiliyeti, en azından burada Hamburg'a bir golü bahşedecektir ama fazlasını değil. Geçtiğimiz hafta Augsburg karşısında oldukça kötü bir oyun ortaya koymaları bu maça ışık tutmayacaktır. Zira geride kapanan bir takım olan Augsburg'a aksiyon üretme konusunda sıkıntı çekilse de üzerine gelecek Bayern'e karşı reaksiyon konusunda ben Hamburg'un başarılı olacağını düşünüyorum. Burada başarıdan kasıt, farkın utanç düzeyinde olmayacak olması ve karşılıklı gollerin oluşmasıdır sadece.

Hannover-Nürnberg

Salih Demirci yazdı: Premier Lig'de 16. haftaya ön bakış

İngiltere'de rutin fikstür bu hafta sona eriyor.Bu düellonun bir ismi olsaydı onun adı kesinlikle "sıkıntı" olurdu. Her iki takım da kriz içerisinde ve oldukça sıkıntılı bir süreçten geçiyorlar. Nürnberg ligin henüz galibiyet alamamış tek takımı ve bu konuda artık rekor onların. Aynı zamanda Hoffenheim ile beraber henüz kalesinde gol görmediği bir maçı da olmayan iki takımdan birisi. Bahis oynayanlar çok iyi bilir ki yeni teknik direktörün ilk maçına galibiyet yazılır. En kötü bu ikinci haftaya sarkar ama Nürnberg'in Hollandalısı Gertjan Verbeek 7 haftadır yeni takımıyla galibiyet yüzü göremedi.

Hannover'de ise bu hafta yayınlanan Sport Bild dergisinin iddiasına göre tazminatı dahi hesaplanmış olan Mirko Slomka her an gidebilir durumda. Nürnberg maç kazanamıyor ve Hannover de dış sahada henüz galibiyet alabilmiş değil. İç sahada bambaşka bir futbol oynayan Hannover bu maça favori çıksa da Nürnberg her an her şeyi yapabilecek yaralı aslan gibi geziniyor. İlk galibiyete olan özlem ne kadar sürecek bilinmez belki ama bu maçın sonucu ne olursa olsun sıkıntılı süreç en azından takımlardan birisi için tehlikeli boyuta ulaşacak gibi duruyor.

Hoffenheim-B.Dortmund

Hafta içi Marsilya'ya son dakikalarda attıkları golle turu geçen Borussia Dortmund tüm sıkıntılarını unutarak bu maça çıkacak. Nuri'nin Marsilya maçına yetişmesi, savunmanın beklentinin aksine çok büyük sorunlar çıkarmaması umutları yeşertti. Leverkusen yenilgisi sonrası ise artık puan kaybına tahammülleri olmadığı gibi kaçan şampiyonluk değil, daha çok Şampiyonlar Ligi bileti dahi olabilir olası bir puan kaybında daha. Bu sezonun en renkli takımı olmayı başaran Hoffenheim'da ise keyifler yerinde. Oyuncu eksikliklerinden ya da maça etki edecek motivasyon içeriğinden ziyade sadece sistem olarak bu sezonun Hoffenheim'ı yıllardır ağır yenilgiler aldığı Dortmund'u bu sefer zorlayabilir. Bayern München'in bir istisna olarak Dortmund'a özel strateji haline getirdiği uzun toplar Hoffenheim'ın hali hazırda gerçek silahı. Dortmund'un dillere destan orta saha presini bu şekilde etkisiz kılabilir ve etkili hücum gücüyle  Subotic-Hummels'in yanı sıra Sokratis'in de cezalı olduğu sorunlu Dortmund savunmasına sürpriz yapma şansı bir hayli yüksek. Öte yandan kupa maçını da sayarsak, Hoffenheim ilk kez iki resmi maçı üst üste kazanmayı başardı. Dortmund ise belki de Klopp yönetimi altında ilk defa son 4 lig maçının 3'ünü kaybetti.  Sakatlıklar, sistem ve oyunun içeriği Hoffenheim'ı işaret ediyor ama kaybetmeye tahammülü olmayan Dortmund takımında Klopp'un motivasyon gücü ve reaksiyonu da sarı siyahlılara galibiyeti yakın tutuyor.

Mainz-Mönchengladbach

Lucien Favre Bundesliga'nın en başarılı teknik adamlarının başında geliyor.  Birbirlerinden farklı iki takımı dipten alıp zirveye taşıması bunun en büyük göstergesi. Üstelik bunu Gladbach'ta başarırken transfer dahi yapmadı. Eğer bu hafta deplasmanda kazanırsa ilk devredeki puan rekoru 33 olan Favre Gladbach ile 34 puana ulaşarak kendi rekorunu kıracak.  Mainz ise iyi başladığı sezonda uzun süre üç puan alamayarak krize girdi.

Son haftalardaki formuyla yeniden dirilen Thomas Tuchel'in takımının Gladbach'a karşı genelde şansı pek yaver gitmiyor. Son 4 karşılaşmasını da kaybetti. Benzer oyun mantalitesine sahip olduklarını söyleyebiliriz. İki takım Bundesliganın en az orta yapan ekipleri. Merkezden önceden belirlenmiş organizasyon içerisinde verkaçlarla içeri giriyorlar ve goller sıklıkla pasa dayalı aksiyonlar sonucu gerçekleşiyor. Bugün Gladbach formunun zirvesinde olsa da kendi evinde Mainz'ın vereceği pozisyon sayısı çok fazla olmayacaktır. Dişe diş bir mücadele olması muhtemel ve bu düelloda favori Gladbach olsa da iç sahada Thomas Tuchel meslektaşı Favre'ye bir sürpriz gerçekleştirebilir. Üstelik Gladbach altyapısında yetişen gurbetçi Yunus Mallı da Mainz'da ilk 11 çıkacaktır. 7 maç üst üste kazanan Gladbach'ı en azından durdurma ihtimali olan takımlar arasında Mainz'ın da tabelada ismi yazılıdır diyebiliriz.

VfL Wolfsburg- VfB Stuttgart

Yıllar sonra oynanan Aşağı Saksonya derbisinde lig sonuncusu rakibi Braunschweig'a ilk galibiyetini üstelik kendi evinde aldırtıktan sonra Wolfsburg, deyim yerindeyse çıldırdı. O gün bugündür inanılmaz oynuyor diyebiliriz. Öyle ki Şampiyonlar Ligi'nin o 4. biletine Schalke'den daha fazla yakın duruyor.  Lige kötü başlayan Stuttgart teknik direktör değişimi sonrası 8 maç kaybetmedi.  Son haftalarda ise düşüş başladı. Üstelik Stuttgart'ın hele ki deplasmanda Wolfsburg'a karşı şansının tutmadığı da bir gerçek. Son 6 maçını burada kaybettiği gibi son 4 maçında gol dahi atamadı. Bu sefer genç Werner'i İbisevic'in yanına forvete yerleştiren Schneider, kenarlara da Traore ve Harnik'i koyarak "gol atacağım kesin" mesajını veriyor.  Asıl önemli gelişme ise kaptan Christian Gentner'in geri dönüşü. Bu da Sami Khedira'nın kardeşi Rani'nin yedeğe çekileceğini gösteriyor. Hannover'i 4 golle geçtikleri maçta dikkatleri üzerine çekse de Gentner'in Stuttgart için ne kadar önemli olduğunu, yokluğunda kaybedilen puanlar gösterdi. Nihayetinde gollü bir karşılaşma olacaktır belki ama kazananın Stuttgart olacağını söylemek gerçekten zor zira Wolfsburg'da hem Diego hem de Gustavo hafta içi antrenmanlara katıldı ve büyük olasılıkla oynayacaklar.

Schalke-Freiburg

Yılllardır Bundesliga'yı yakından takip etmenin sonucu olarak söyleyebilirim ki kaosun bir hayat biçimi olarak yaşandığı iki kulüp var: Schalke ve Köln.  İstikrar ve huzuru Schalke'nin bulması mümkün değil. Yine bugün teknik direktör Keller'in koltuğu sallantıda. Yıldızları Draxler'in ocak ayında büyük bir transfer yapması olası. Ama ilginçtir ki bu kaos ortamında yaşamaya alışan Schalke, hafta arası Basel'i devirerek Şampiyonlar Ligi'nde gruplardan çıkarak yine bir başarıya imza attı. Magath'ı gönderdikleri vakit de Inter'e deplasmanda beş gol atmışlardı.

Yalnız bu başarı Freiburg galibiyetini garanti etmiyor. Geçtiğimiz sezonun inanılmazı başararak üst üste puanları toplayan Freiburg takımı, as kadrosundan beş yıldızı sattıktan sonra kendisine uzunca bir süre gelemedi. Şimdi yeniden çıkış içerisinde ve doğrusunu söylemek gerekirse sürpriz yapma ihtimali bir hayli yüksek.  Ev sahibinde savunmanın kalbi Höwedes kart cezalısı ve takımın yıldızı Draxler sakat.  Freiburg'da da Mujdza, Coquelin, Schmid, Schuster gibi önemli oyuncular yok ama takım başarısı bireysel oyuncu kalitesinden ziyade sistem savunması ve bütünlüklü hareket etme başarısına bağlı. Üstelik galibiyete açlar ve Schalke'yi fazlasıyla zorlayacaklarını düşünüyorum.  Hafta içi belki Sevilla'ya yenilerek Avrupa Ligi'nden elendiler ama başka açıdan, Sevilla ile arasındaki farkın çok da fazla olmadığına kulüp yetkilileri inanmış durumda oynanan oyun sonrası.  Bakalım bu görüş gerçeğe ne kadar yakın hafta sonu göreceğiz.

Bayer Leverkusen-Eintracht Frankfurt

Bundesliga'nın bu sezon gizlenmiş güzeli tartışmasız Bayer Leverkusen. O kadar iyi bir sezon geçiriyorlar ki Dortmund ve Bayern'e odaklanan spotlar onları yeteri kadar iyi tanıtmıyor. Tüm ülke Bayern'i zorlayacak tek rakibin Dortmund olduğunu düşünürken Leverkusen sarı siyahlıları geçen hafta tek golle geçerek puan farkını 6'ya çıkarıp gerçeği gözler önüne serdi. Bir sol bek problemleri mevcut ve şimdilik Emre Can ile idare ediyorlar. Lakin bu hafta Emir Spahic'in kart cezalısı olması savunmanın dengesini bozabilir. Wollscheid oldukça iyi bir stoper olsa da maç eksiği söz konusu. Üstelik kendisine bir çıkış arayan Frankfurt, teoride her takıma zorluk çıkarabilecek kadro kalitesine sahip.

Frankfurt'un düşüşünde kaptan Pirmin Schwegler ve Aigner'in yoklukları etkendi. Orta sahanın ritmini belirleyen, yöneten Schwegler geri geldi. Kadlec formda ve favori olmasalar da gollü bir maçı bize vaat ettikleri kesin. Bayer Leverkusen deyim yerindeyse Dortmund'un sakatlık krizini fırsata çevirmeyi başardı ve şimdi onu korumak zorunda.  Şunu önemle belirtmeliyim ki Leverkusen'in iç ve dış saha stratejisi siyayla beyaz kadar birbirlerinden farklı. Bugüne kadar attığı 32 golün 23'ünü içeride atan Bayer Leverkusen, son derece ofansif bir anlayışla oynayacak. Tam da bu yüzden keyifli ve gollü bir maç için hazır olun zira Frankfurt da az değil!

Orhan ULUCA

Kaynak: TotemSpor.Com / Spor

Spor Spor Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title