Dünya Kupası Tamamlandı, Sıra Robotların Kupasında
Brezilya’da başlayan RoboCup 2014’te 45 ülkenin robot futbol takımları maça çıkacak.
17 Temmuz 2050’de tam özerk, insansı robotların oluşturduğu futbol takımı o yılın FİFA Dünya Kupası’nın sahibi ile FİFA kurallarına göre oynanacak maçta karşılaşacak. Bu hedef halen daha bilim kurgu öyküsü gibi görünse de bugün 45 ülkeden 4000 mühendis ve bilim insanı, 2050 hedeflerini hayata geçirmek üzere Brezilya’da düzenlenen RoboCup 2014 dünya şampiyonasında buluştu.
FiFA Dünya Kupası’ndan bir hafta sonra Brezilya’nın Joao Pessoa kentinde başlayan RoboCup 2014, 25 Temmuz tarihinde tamamlanacak.
Boğaziçi Üniversitesi RoboCup 2014’te
Türkiye’den kupaya katılan Boğaziçi Üniversitesi iki takımla yarışacak. İnsansı futbol oynayan robotların yarışacağı Standard Platform Lig'de yer alan Cerberus takımı ve Kurtarma Simulasyonu kategorisinde ise RoboAKUT takımı ile turnuvaya katılan Boğaziçi Üniversitesi takımlarının başında Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Akın yer alıyor. Çalışma alanı yapay zekâ ve yapay zekânın gerçek dünyada uygulanması için robotlara uyarlanması olan Levent Akın “Ekibimizle daha çok gören anlayan akıllı robotlar üstünde çalışıyoruz, bu araştırmaların sonucunda futbol konusunda daha derin bilimsel veriler elde etsek de tek amacımız bu değil. Futbol, eş-zamanlı algı, veri işleme, hareket, adaptasyon, öğrenme, uzmanlık ve iletişim gerektirdiği ve takım oyunu olduğu için zor bir uygulama alanı. Futbol oynayan robotların tasarımı sırasında elde edilecek deneyim birçok alanda kullanılabilecek. RoboCup’ın en önemli yan ürün hedefleri deprem gibi büyük felaketlerde kurtarma çalışmaları yapabilecek ve evde hizmet amacıyla kullanılabilecek otonom robotların yaratılması” diyor.