Eski Yıldızlar Sporda Şiddet Olaylarını Değerlendirdi
Sporda Şiddet ve Fair Play seminere katılan eski Galatasaraylı futbolcu Ergün Penbe ve eski Fenerbahçeli futbolcu Kemal Aslan, son günlerde sporda yaşanan şiddet olaylarını değerlendirdi.
Sporda Şiddet ve Fair Play seminere katılan eski Galatasaraylı futbolcu Ergün Penbe ve eski Fenerbahçeli futbolcu Kemal Aslan, son günlerde sporda yaşanan şiddet olaylarını değerlendirdi.
Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu Mehmet Akın Konferans Salonu'nda düzenlenen seminerde ilk konuşmayı yapan Ergün Penbe, son günlerde Türkiye gündemini Fenerbahçe'ye yapılan silahlı saldırının oluşturduğuna dikkat çekerek, "Konumuz sporda şiddet. Biliyorsunuz son dönemde Fenerbahçe takımının yaşadığı talihsiz olay var. Hepimiz buna çok üzüldük. Her ne kadar saha içerisinde rakip olsak da saha dışında her zaman dostuz. Burada Kemal ile bizim birlikte olmamızdan anlamışsınızdır sanırım. Zaten beraber program da yapıyoruz. Şiddete her zaman biz karşı olmuşuzdur. Öyle olmak zorundayız. Çünkü spor görsel bir oyun. Nasıl sinemaya gittiğinizde iyi kaliteli bir film izlediğinizde ondan zevk alıyorsunuz. Futbolda da iyi bir oyun olduğu zaman ondan zevk almasını bilip ve centilmen olup kazanan takımı karşı takım kazanmışsa da onu tebrik etmesini bilmek çok önemlidir. Maalesef bunu ülkemizde bir türlü çözemedik. Başarıya giden her yol mübah deyip başarıdan değişik paylar almaya çalıştık. Bunun neticesinde de ülke futbolunu bir türlü düzeltemedik. Yaşanan bu son olayda da ülke futbolunu yurt dışına başarı alanımız ile lanse etmek varken maalesef kötü olaylarımızla ülke dışında duyulmaya başladık. Hiçbir kulübümüzün başına gelmesini istemeyiz. Evet Fenerbahçe Kulübüne yapılmıştır belki ama sadece ona değil Türk futboluna yapılan bir şey. Onun için üzücü bir olay sonuçları çok daha da ağır olabilirdi. Allah'tan şoförün ufak bir yaralanması ile ona da buradan geçmiş oldun dileyelim" açıklamasında bulundu.
KEMAL ASLAN: "O OTOBÜSÜN İÇERİSİNDE BİZLER DE OLABİLİRDİK"
Ergün Penbe'nin ardından söz alan Kemal Aslan ise, "Önemli olan bu tür yaşanılan kötü şeylerin topluma nasıl yansıyor olması. Bizlerin yaşanmışlıklarımıza güzel anılar yansıtmak için sahaya çıkmıştık. Şu anda arkadaşlarımız da öyle çıkıyor ama maalesef çok kötü bir ortam yaratılıyor. Bir şiddet algısı var. Aslında ülkede bir defa başarı kriterinin, cümlesinin yeri değiştirilmeli. Birinci olan başarılı, ikinci olan başarısız. Bu mantıkta hareket ettiğimiz sürece şiddetten uzaklaşmamız çok zor. Sizler vize döneminde sınavlara giriyorsunuz. 100 alan başarılı 90 alan başarısız. Böyle bir mantıkla hareket etmek çok kötü bir şey. Futbolun içerisinde olan, önemli adamların söylemleri çok önemli. Kulüplerimizin milyonlarca takipçisi sevenleri var. Orada olmak sorumluluk isteyen bir şey. Empati kurabilmek çok iyi. Son yaşanılan olayda sadece Fenerbahçe takımının tekelinde konuşuluyor, bu nokta ama burada empati kurmamız gerekiyor. O otobüsün içerisinde bizler de olabilirdik. Yakınlarımız da olabilirdi. Şiddet noktasında kulüplerimiz bir şekilde yaptırımını yapmak zorunda. Bunları topluma yaymak toplumun tabanına yaymak gerekiyor. Bizlerde bu toplumun bir parçasıyız. Bir şekilde bizlerin iyiyi kaliteliyi nasıl yakalarız bu noktada hareket etmemiz gerekiyor. İçinde bulunduğumuz toplulukların biraz dışına çıkarak olaylara bakmamız gerekiyor çünkü hep içerisinde kaldığımız zaman sağlıklı bir karar veremiyoruz. Bu noktada ümit ediyorum gerekli insanlar gerekli yatırımları yaparlar. Bizler de elimizden gelenin en iyisini yapmamız gerekiyor diye düşünüyorum" diye konuştu.
Soru cevap bölümünde bir öğrencinin; Trabzon'un yetiştirmiş olduğu değerli bir futbol adamı olan Şenol Güneş'in geçmişte "Adaletin Bittiği Yerde Anarşi Başlar" şeklinde söylemi olduğunu belirtmesi üzerine söz alan Ergün Penbe, "Şenol hoca değişik yerlere mesaj yollamış ama alan kesin önemli. Senin dediğin gibi ufacık bir çocuk söylemi almış. Şenol hoca biliyorsunuz ayrıca eğitmen. Eğitmen olduğu için sadece o sözü yoktu birçok sözü var. Ben doğru söylediği kanısındayım. Evet adaletin bittiği yerde anarşi başlar. Ülkemizde bazı kurallar konuyor, kurallar alınıyor ama bu kişiler arkasında ne kadar dik durabiliyorlar aldığı kararlara ve koyduğu kurallara, o da çok önemli. İnsanlar bunu görmediği zaman işte o zaman sorun başlıyor. Şenol hoca da bunu çok iyi gördüğü için böyle bir söylemde bulunmuş. Bana göre doğru söylemiş" dedi.
"SUÇLAMALAR BİZİ BAŞARISIZ KILAN EN ÖNEMLİ NOKTALARDAN BİR TANESİ"
Kemal Arslan ise Trabzon'un bu ülkenin en önemli futbol şehirlerinden bir tanesi olduğunu, Trabzon'da herkesin futbolla yatıp futbolla kalktığını belirterek, "Bir dönem Trabzonspor kendi yetiştirdiği futbolcularla Türk futboluna damgasını vurmuştu. Son dönemlerde biraz Trabzonspor ve Trabzon camiası başarıya nasıl gidilir, planlama yönünde değil de bizi bunlar başarısız etti mantalitesi ile hareket ettiği için o noktaya gelemediğini düşünüyorum. Mesela bir örnek vereyim; 2011'de şike olayından bu yana Trabzonspor takımı 12 milyon Dolar avukat parası vermiş. Belki rakamda yanılıyor olabilirim. Şimdi hep konuşuyoruz ya alt yapılar, genç oyuncular, alt yapımız çok önemli. Olaya şöyle bakmak lazım Trabzonspor bu 12 milyon Doları alt yapısına yatırsaydı. Sen biliyorsun Trabzonlusun benim de çok Trabzonlu arkadaşlarım var. Ne kadar futbolcu çıkardı son 4 yılda. Biraz böyle de bakmak gerekiyor. Bahane arıyoruz. Kendimden öz eleştiri yapıyorum. İşte hoca beni sevmedi, otobüsü kaçırdım, yok sabah uyanamadım hep bahane arıyoruz. Biraz öz eleştiriden uzaklaştık. Devamlı suçlama noktasındayız. Bu suçlamalar bizi başarısız kılan en önemli noktalardan bir tanesi" şeklinde konuştu. - ANTALYA