Fenerbahçe: Bir Korku Filmi
Dünkü maç, Fenerbahçe için hataları ve zaafları gösteren bir laboratuvar deneyi gibiydi.
Bülent Değerli
Filmin 2'nci yarısında herşeyin toz pembe gideceğini beklemiyordu hiç kimse elbette. İnişler, çıkışlar, kayıplar olacaktı mutlaka. Ancak asıl sorun bir maç kaybetmek değil, filmin başındaki isyankar kahramanların dün akşamki boş vermişliği. Ve devre sonundan (ve arasından) beri çalan tehlike çanlarının giderek kulakları sağır eden sesi.
Ersun Yanal maç sonrası ldquo;Takım olarak kaybettik rdquo; derken kendini de takıma dahil ediyor muydu bilinmez. Ancak kesin olan dün akşam, sezon başından beri en kötü sınavını verdiği hellip;
FORVET OKSİJENSİZ, DEFANS KORUMASIZ KALDI
* Yanal, Holmen'i ilk 11'e sürerken Eskişehirspor'un pas bağlantısına, İsveçli'nin dinamizmiyle çomak sokmayı planlıyordu belli ki. Ancak maç ritmini yitirmiş, beyniyle ayakları ayrı telden çalan Holmen, Meireles ve Topal gibi aralarında kolektif uyum oluşması imkansız bir üçlüye merkezi teslim edince asıl kendi kalbine sapladı hançeri. Bu üçlü top yapamadı, forveti besleyemedi. Öndeki üçlü oksijensiz, savunma hattı da fazlasıyla açıkta kaldı.
Webo'nun sakatlığı sonrası Caner'i öne atıp Sow'u santraforda düşünmek belki de en akıllıca seçimdi. Ama hoca bunu yapmadı. Ve Holmen kendisinin de tam anlayamadığı bir role soyundu. Sow da her geçen dakika oyunun içinde eriyip gitti.
* İkinci yarı önce Kuyt kaçırdı ardından Ertuğrul Sağlam Kamara-Necati Ateş hamlesiyle plan değiştirdi. Zaten oyundan düşmeye ldquo;mazeret arar rdquo; haldeki F.Bahçe de elinden kaçırdı dizginleri. Holmen çıkarken Salih yerine, Mehmet Topuz tercihi ise hepten sıfırladı problem çözme becerisini.
3 FORVETLİ SİSTEME 4 KİŞİLİK HAVUZ
* F.Bahçe'nin sorunu maç kaybetmesi değil kötü oyunu... . Maç sonrası oluşan panik havasında en büyük etken de takımın giderek yitirdiği ritim ve sakatlıkların da etkisiyle, Sivas-Kasımpaşa maçları öncesi kafalarda oluşan soru işaretleri. Bu takım rakip yarı sahaya yerleşerek, reaksiyoner, iştahlı ve yenilgiyi kabullenmeyen oyunuyla bu noktaya geldi. Oysa dün oyuncuların geneline isyan değil rehavet hakimdi.
Düşünün!.. 3 orta sahası sonradan girmiş, buna rağmen son dakikada kimsenin rakip yarı sahada baskıya gidecek mecali olmadığını gören Sow eliyle ldquo;Hadi gelin rdquo; diye arkadaşlarını çağırıyor.
* F.Bahçe 3 merkez forvetle oynuyor. Navas gibi çizgiye basan kanat adamlarıyla ya da İngilizlerin ldquo;inside wingers rdquo; dediği Samir Nasri, David Silva gibi merkeze devrilen ofansif orta saha özellikli oyuncularla değil hellip; Dolayısıyla öndeki üçlüye alternatif tip oyuncularla yama yapmak imkansız gibi. Buna rağmen forvet havuzundaki oyuncu sayısı 4!.. Üstelik de hepsi yabancı hellip; Bunu yeterli görüp ara transferde takviye yapmamak da yönetimsel rehavetiyle açıklanabilir ancak. Peki şimdi hem Emmenike hem de (alternatifi olmayan) Webo'nun yokluğunda, transfer için kalan sayılı saatte nasıl bir formül bulunacak?
* Sezon başından beri defalarca yazıp çizdik hellip; Orta alanda bir ldquo;tasarımcı rdquo;ya, dünkü gibi kriz anlarında camı kırıp devreye sokabileceğiniz yaratıcı bir organizatöre ihtiyaç var. Diklemesine oynayan yegane alternatif Alper de olmayınca orta alanla forvetin arası çok açılıyor. Üretim, öne taşıma yükü beklere biniyor.
CANERDEPENDENCIA
* Barcelona'nın Messi'nin yokluğunda çözüm üretememe sıkıntısına ldquo;Messidependencia rdquo; adını takmıştı İspanyollar. Yani Messi bağımlılığı. F.Bahçe'de de Alex'ten sonra artık bir ldquo;Canerdependencia rdquo; var. O durunca neredeyse tüm hücum planları kilitleniyor. Ondan (ve Gökhan'dan) verim almaksa dünkü gibi rakip sahaya yerleşemedikçe ve takımın boyu uzadıkça mümkün değil.
Sözün özü F.Bahçe mayın tarlası gibi bir döneme, uzun zamandır sinyallerini veren kötü bir başlangıç yaptı. Rakiplerinin iştahını kabartmakla kalmadı, üzerindeki baskıyı da kendi ayağıyla arttırdı. Dünkü sınav aslında hem kadro planlamasındaki hataları hem de takımın zaaflarını göstermesi açısından bir laboratuvar deneyi gibiydi.
Filmin ilk yarısı karakterleri tanımakla geçti. Gerilim ve aksiyon daha yeni başlıyor. Filmin finalini ise formül üretme ve stres yönetme becerisi belirleyecek.
Twitter'dan takip edebilirsiniz: twitter.com/degerlibulent