Haberler

Geleceğin Olimpiyat Şampiyonları Tohm'da Yetişiyor

Abone Ol

Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri (TOHM), Türk sporunun geleceğine yön vermeye hazırlanıyor.

Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri (TOHM), Türk sporunun geleceğine yön vermeye hazırlanıyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 2016 ve 2020 Olimpiyat Oyunları'na sporcu yetiştirmek amacıyla hayata geçirilen TOHM projesi kapsamında, 17-21 yaş arasındaki yetenekli ve başarılı sporcular, yatılı veya gündüzlü olarak eğitim ve sağlık ihtiyaçları karşılanacak şekilde bir araya getirildi. 18 ilde (Ankara, Adana, Antalya, Artvin, Bolu, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Rize, Sakarya, Samsun, Trabzon) ve 17 branşta (Atıcılık, Atletizm, Bisiklet, Boks, Buz Pateni, Cimnastik, Eskrim, Güreş, Halter, Judo, Kano, Kayak, Kürek, Tekvando, Tenis, Okçuluk, Yüzme ) 482 yatılı, 221 gündüzlü olmak üzere toplam 703 sporcu, geleceğin olimpiyat şampiyonu olmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Aksaray ise, Paralimpik spor dalları için bir araya gelen sporculara ev sahipliği yapıyor.

Tecrübeli 88 antrenörün çalışmalarını sürdürdüğü projeye yakın zamanda Diyarbakır, Muğla ve Edirne illeri de dahil olacak.

EĞİTİMLE SPOR BİR ARADA YÜRÜTÜLÜYOR

Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri (TOHM) Projesi'nde yer alan sporcuların eğitimlerini sorunsuz şekilde sürdürebilmesi için titiz bir çalışma yürütülüyor. Projeye dahil olan sporcuların eğitimlerini aksatmamak amacıyla geldikleri illerden okul nakilleri gerçekleştirilirken, eğitim giderleri de merkezler tarafından karşılanıyor. Üniversiteli sporcuların ise, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı arasında yapılan işbirliği protokolü çerçevesinde, bağlı bulundukları üniversitelerden merkezlerin bulunduğu ildeki üniversitelere nakilleri yapılabiliyor.

SOSYAL AKTİVİTELER UNUTULMUYOR

Merkezlerde, geleceğin olimpik sporcularının akademik, sosyal ve kişisel gelişimlerine katkı sağlayabilmek amacıyla etüt çalışmalarına ve çeşitli sosyal aktivitelere yer veriliyor. Proje doğrultusunda merkezlerde akademik koordinatörler ve tecrübeli antrenörler gözetiminde bilimsel temellere dayanan antrenman programları uygulanıyor. Sporcuların beslenme programları uzman kişiler tarafından hazırlanırken, performans ölçüm ve analizler sayesinde kişisel gelişimleri anbean takip ediliyor. Sporcuların performansları fizyolojik test sonuçlarına göre de değerlendirmeye alınıyor.

"SPORCULARIMIZ FARKLI ALANLARDA KENDİLERİNİ GELİŞTİREBİLİYOR"

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, TOHM Projesi ile sporcuların birçok farklı alanda kendilerini yetiştirme imkanı bulduklarını söyledi. Proje kapsamında 18 ilde çalışmaların sürdüğünü belirten Bakan Çağatay Kılıç, "Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri, sporcu kardeşlerimizin kendilerini geliştirebilmeleri için antrenörleriyle, terapistiyle, fizyoterapistiyle bir arada olabilecekleri, kendilerini her an psikolojik olarak da bu noktaya hazır hissedebilecekleri bir imkan sunuyor. Bunu geliştirmemiz gerekiyor. Şu anda 482 yataklı 221 gündüzlü olmak üzere toplam 703 sporcu var. Bizim meclisten geçirdiğimiz 4 bin sporcumuza asgari ücrete kadar destek verme yetkimiz var. Bunun üzerinde çalışıyoruz yakında bitecek" dedi.

"Buradaki amaç maddi bir şey sağlayarak başarı elde etmek değil" diyen Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, "Sporcunun cebinde bir harçlığı olsun, günlük ihtiyaçlarını karşılarken düşünmesin. Herkesin ailesinin durumu aynı değil, kimseye yük olmadan kendi ihtiyaçlarını karşılayabilsin. Proje kapsamında olimpik ruha ve beceriye sahip gençleri ülke sporuna kazandırmak en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor" ifadelerine yer verdi.

"TOHM PROJESİ SAYESİNDE HAYALLERİMİ GERÇEKLEŞTİRİYORUM"

Geleceğin şampiyon isimlerinin yetiştiği TOHM Projesi kapmasında çalışmalarını sürdüren milli sporcular, uluslararası şampiyonalarda elde ettikleri başarılarla adlarından sıkça söz ettiriyor. Kazakistan'ın Almatı şehrinde düzenlenen Avrupa Halter Şampiyonası'nda altın madalya kazanan Ayşegül Çoban, çalışmalarını TOHM projesi kapsamında Konya'da sürdürüyor. Madalya kürsüsünde en üst basamakta yer aldığı için büyük bir gurur yaşadığını belirten Çoban, bu başarıyı kazanmasında projede yer almanın önemli rol oynadığını söyledi.

"SORUNLARIMIZ ÇÖZÜLDÜ"

Hayallerini TOHM Projesi sayesinde bir bir gerçekleştirdiğini kaydeden Çoban, "Yaklaşık 1 yıldır projede yer alıyorum. Buraya antrenörümün yönlendirmesi sonrasında katıldım. Devletimizin katkıları sayesinde birçok farklı konu başlığında sorunlarımız çözüldü. Buradaki arkadaşlarımız eğitimlerin de ayrı kalmıyor ve hem okullarını hem de antrenmanlarını bir arada yürütüyor. Böylesine önemli olanaklara sahip olduğumuz için Gençlik ve Spor Bakanımız Akif Çağatay Kılıç'a ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

"PROJEDE EDİNDİĞİM TECRÜBELERİ MADALYALARLA SÜSLEMEK İSTİYORUM"

Güreşte ise Yıldız Erkekler Avrupa Şampiyonası'nda serbest stilde Avrupa Şampiyonu olan Ali Çam, projeyle birlikte hayatının büyük bir düzene girdiğini belirtti.

Projenin Kahramanmaraş'ta da olmasının kariyeri açısından büyük bir atılıma sahip olduğunu kaydeden Çam, "Milli takım antrenörleriyle aynı ortamda çalışmak gelişimimiz için çok büyük bir avantaj oldu. Bizlere karşı çok ilgililer. Projenin amacı geleceğin olimpiyat şampiyonlarını yetiştirmek ben de bu hedef doğrultusunda çalışmalarımı aralıksız sürdürüyorum. 2016 ve 2020 Olimpiyat Oyunları'nda ülkemi başarıyla temsil etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

AİLELER DE TOHM PROJESİ'NDEN MEMNUN

TOHM Projesi kapsamında çocuklarının sporla hayata tutunduklarını kaydeden aileler, söz konusu yatırım sonrasında Türk sporunun büyük kazançlar sağlayacağını belirtiyor. Ayşegül Çoban'ın babası Ali Çoban, kızının başarılarıyla büyük gurur yaşadıklarını belirterek, "Ayşegül'ün elde ettiği dereceler, gelecek adına hem hocalarını hem bizleri umutlandırıyor. Kızımı inşallah olimpiyat şampiyonu olarak da görürüm. Bir baba için daha büyük mutluluk olamaz. Bu proje sayesinde kızımın gelişimini daha yakından gözlemleme şansımız oluyor. Böylesine önemli projelerin ülke sporuna büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum" açıklamasında bulundu.

Ali Çam'ın babası Nihat Çam ise, TOHM Projesi sayesinde oğlunun eğitimle sporu bir arada başarıyla götürebildiğini ve planlı, programlı bir yaşama kavuştuğunu ifade etti. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor

Akif Çağatay Kılıç Ali Çam Türkiye Spor Spor Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title