Haberler

Karabük Üniversitesi'nde 'Taraftar Olgusu' Konferansı

Abone Ol

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sosyoloji Kulübü tarafından Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Ahmet Talimciler' in katılımlarıyla "Sporun Sosyolojisi ve Türkiye'de Taraftar Olgusu" konulu konferans düzenlendi.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sosyoloji Kulübü tarafından Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Talimciler' in katılımlarıyla "Sporun Sosyolojisi ve Türkiye'de Taraftar Olgusu" konulu konferans düzenlendi.

Fen Fakültesi Konferans Salonu'nda yapılan öğretiye, akademik ve idari personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Talimciler konferansında var olan gündeme ilişkin Türkiye'de spor ve spor olgusu konuları üzerine konuştu.

Talimciler, taraftarlık kavramının tanımını yaparak dünyada ve ülkemizde taraftarlığın zaman içerisinde nasıl olduğunu şöyle anlattı:

"Futbolu anlamlı kılan unsur taraftarın varlığıdır. Takım ve taraftarlar arasında karşılıklı bir ilişki söz konusudur. Bir oyun olarak futbolun anlam kazanabilmesi için taraflara ihtiyaç duyulmaktadır. İnsanoğlunun en büyük gereksinimlerinden bir tanesi aidiyetlik duygusudur. Geçmişten bugüne kadar futbolda 'Siz on ikinci adamsınız' diye bir bilinç vardır. Bu bilinç taraftara takımına aitlik duygusu katmanın yanı sıra, futbol kulüplerine ekonomik alanda da katkı sağlamaktır. Hızla değişen dünyada tutmuş olduğunuz takım üzerine güvenli bir yerde bulunma arzusu futbol taraftarınca cazip hale gelmektedir. Özellikle Latin Amerika'daki futbol tutkusu çok üst seviyededir ve taraftarın takım mezarlıkları bile bulunmaktadır. Kişi öldüğü zaman hangi takımı tutuyorsa o takımın mezarlığa defnediliyor."

"TÜRKİYE'DE ÇOK FAZLA HOLİGANLIK YOKTUR"

Doç. Dr. Ahmet Talimciler, şiddetin sadece taraftar tribününde olmadığını şeref tribünü ve VIP tribününde de şiddetin yer aldığını değinerek, "Şiddet sadece taraftarın olduğu yerde mi çıkıyor, hayır şeref tribününde de çıkıyor. Şiddeti önleme yasaları çıkararak, şiddeti önleyemezsiniz. Türkiye'de çifte taraftarlık var. Kişi bir takımı tutarken aynı zamanda başka bir takımı da tutuyor. Türkiye'nin her yerinde bu böyledir. Türkiye'de ılımlı, sempatizan ve sıradan taraflar ile fanatik ve sıkı taraftarlar bir grup altındadır. Holiganlar ultra fanatikler ise diğer grupları oluşturmaktadır, ancak baktığımız zaman Türkiye'de çok fazla holiganlık yoktur. Avrupa'da takımlar yerel olarak çıkmış o bölgeyi temsil etmekte olup hemen her takımın taraftarı belli sınıfları ve zümreleri temsil etmektedir. Ancak Türkiye'de böyle bir olgu yoktur. Takımlar ve taraftarlar herhangi bir dini, dili, kültürü ve zümreyi temsil etmezler. Türkiye'de gerçekleştirilmekte olan futbol özellikle milliyetçilik ve beraberinde erkek egemen zihniyet kalıplarının ortaya çıkmasını sağlıyor. Aslında futbol erkek egemen kalıplarının hakim olduğu spor şekli değildir. Bu yapıyı besleyen olgulardan bir tanesi de medyadır ve medyanın kullandığı dildir" diye konuştu.

Yoğun katılımın gerçekleştiği konferansın sonunda öğrencilerin sorularını cevaplayan Doç. Dr. Ahmet Talimciler'e, Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Yenen tarafından günün anısına hediye takdim ederek konferans sonlandı. - KARABÜK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor

Ege Üniversitesi Ahmet Talimciler Türkiye Karabük Spor Spor Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title