Kayak Federasyonu Başkanı Yarar Gümüşhane'de
Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Mehmet Yarar, şehrin 15 yıllık rüyası olan Süleymaniye Kayak Merkezi ve diğer çalışmalar kapsamında Vali Yücel Yavuz’un daveti üzerine Gümüşhane’ye geldi.
Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Mehmet Yarar, şehrin 15 yıllık rüyası olan Süleymaniye Kayak Merkezi ve diğer çalışmalar kapsamında Vali Yücel Yavuz'un daveti üzerine Gümüşhane'ye geldi.
Beraberindeki heyetle Vali Yücel Yavuz'u makamında ziyaret eden ve ilk olarak Valilik Şeref Defterini imzalayan Yarar'a, Vali Yardımcıları İsmail Özkan, Şenol Turan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İsrafil Aslan, federasyon yetkilileri, Gümüşhaneli milli takım kayak antrenörü Ertürk Yakut eşlik etti.
VALİ YAVUZ: "SÜLEYMANİYE VE ZİGANA BİRLİKTE PLANLANACAK"
Ziyarette yaptığı konuşmada şehir olarak öncelikli çıkış noktalarının turizm olduğunu belirten Vali Yücel Yavuz, bu konuda hem tarihi hem kültürel hem de doğal anlamda çok güzel imkanlara sahip olduklarını belirterek, "Süleymaniye ve Zigana'yı güzel bir planlamayla federasyonumuzun öngörüsüyle, bu konudaki sektörlerin yardımıyla, kamunun da imkanlarını kullanarak burada bir başlangıç yapalım istiyoruz" dedi.
SÜLEYMANİYE'DE TARİH VE SPOR İÇ İÇE
Türkiye Kayak Federasyonu'nun kalkınma modeli olarak kayak örneği verdiğini belirten Vali Yavuz, bu konuda Gümüşhane'de Süleymaniye Kış Sporları ve Turizm Merkezinin varlığından bahsederek, "Bakanlar Kurulu kararıyla 2010 yılında ilan edilmiş bir bölge. Bütün imkanlarımızı hem kamu hem özel sektör olarak oraya verelim şeklinde altyapımızı oluşturduk. En son Kültür ve Turizm Bakanlığına bölgedeki hazine arazilerin tamamının devri işlemleri başladı ve bitmek üzere. Kültür Bakanlığının 2016 yatırım programına da teklif ettik. Orayla ilgili altyapıyı neredeyse bitirdik sayılır. Hem tarihi Süleymaniye Mahallesi hem de mahallenin hemen üzerindeki kış sporlarına çok uygun olan alanı biran önce sistemi ve planlı bir şekilde hayata geçmesi halinde bu bölge tamamen kış sporları üzerine olacak. Ziyaretiniz bizi büyük bir heyecana kavuşturdu" diye konuştu.
"GERİYE GÖÇÜ SAĞLAMALIYIZ"
Devletin Gümüşhane'ye son 12 yılda 6,5 milyar TL yatırım yaptığını ve artık bütün bu altyapı işleri bittikten sonra temel amacının da buradan göçü önlemek, hatta geriye göçü sağlamak olduğunu belirten Vali Yavuz, "Bunun için ekonomik bir devinim, sosyal yaşamda birtakım ihtiyaçların karşılanacağı gelişmeler görmek istiyorlar. Bunu da turizmle sağlayabiliriz. Tarihten buyana gelen çok değerli kültürel eserler var, tabiat zaten mükemmel, kış turizmine de müsait. Hepsinin sinir uçlarına dokunduk şimdi bağlama noktasındayız. Şimdi planlı bir şekilde yapmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
"YENİ MUZAFFER DEMİRHAN'LAR YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ"
Türkiye'de kayak sporunun efsane isimlerinden Muzaffer Demirhan'ın Gümüşhaneli olduğunu hatırlatan Vali Yavuz, "Yeni Muzaffer Demirhan'lar yetişmesi için 12 ay boyunca hem kültür turizmi hem kış sporları turizmi açısından ilimizde muazzam bir potansiyel var. Bütün gücümüzü birleştirerek sistemi ve planlı bir şekilde bu çalışmalarımızı yapacağız" dedi.
YARAR: "KAR VE KAR SPORLARI BİTMEYEN BEYAZ ALTINDIR"
Kayak Federasyonu Başkanı Erol Mehmet Yarar ise Gümüşhane için 'Haneleri Gümüş'ten, dağları altından' tespitinde bulunarak, "Biz kar ve kar sporlarını beyaz altın olarak görüyoruz. Avusturya'nın fert başına milli geliri en yüksek olan yeri 80 yıl önce ova, ziraat ve sanayinin olduğu bölge, en fakir olduğu bölgesi de dağlık bölgesiydi. Şimdi ise Avusturya'nın dağlarına kayak merkezleri açılmasından dolayı fert başına milli gelirin en yüksek olduğu yerlerde dağlık bölgeler. Yani şunu rahatlıkla tespit edebiliyoruz: Kar alan, kayak yapılan dağlar beyaz altındır. Altın madeni aramaya gerek yok. Altın madenini çıkarırken maden bitince bitiyor. Ama kar binlerce yıldır yağıyor. Bitmeyen bir maden. Onun için biz bunu iyi işleyip güzel kayak merkezleri yapabilmeliyiz" dedi.
"BENİ KAYAĞA BAŞLATAN GÜMÜŞHANELİ MUZAFFER DEMİRHAN'DIR"
Sivas, Erzincan, Erzurum, Sarıkamış hattı ve Bayburt, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Artvin'e kadar olan Kuzeydoğu bölgesi dedikleri alanın dağlarıyla Türkiye'nin bir altın madeni olduğunu dile getiren Yarar, Gümüşhane'nin de çok önemli bir geçiş noktası ve kayak kültürü olan bir yer olduğuna vurgu yaptı. Bazı bölgelerde kayak kültürü olmamasına karşın Gümüşhane'nin kayak kültürünün 1950'li yıllara ve daha eskiye dayandığını belirten Yarar, "1950'lili yıllarda Gümüşhaneli kayakçıların resimlerini görebiliriz. Onun için bu kültürü gençlerimize aşılayıp, kayakçılar, uluslararası yarışçılar çıkarabiliriz. Biz Gümüşhane'yi bu kültürü yaşatma potansiyeli olan çok kıymetli, mümtaz bir ilimiz olarak görüyoruz. Beni kayağa başlatan ve Türkiye'de gerçekten ekol sayılan Muzaffer Demirhan da Gümüşhanelidir" diye konuştu.
"TÜRKİYE'DE KAYAK YAPILABİLECEĞİNİ TESPİT ETTİĞİMİZ 48 İLİMİZ VAR"
"Kayakta Devrim" adını verdiklerini uluslararası standartlarda, gerek kulüplerle, gerek antrenörlerle, gerek malzemelerle devletin ve milletin bütün imkanlarıyla buluşacağı projeyi hayata geçirmeye çalıştıklarını dile getiren Yarar, "Türkiye'de kayak yapılabileceğini tespit ettiğimiz 48 ilimiz var. Bu illerde bir yada 2, bazılarında 3 kayak merkezi olabilecek potansiyelli yerler var. Bunların her birinin özelliği de farklı. Dağın potansiyeli ve özelliklerine göre doğru modeli bulmamız lazım" açıklamasını yaptı.
Gümüşhane'nin kayağı kendi kültüründen ve geçmişinden dolayı şehrin milli sporlarının içerisine yazması ve buna odaklanarak çok özel önem vermesi gerektiğinin altını çizen Yarar, kayak kültürü olan bölgelerde kayağın ilerlemesinin çok daha hızlı olduğuna vurgu yaparak, zaten bu kültüre sahip olan Gümüşhane'de insanları kayağa alıştırmak, okulları, üniversiteyi aktif hale getirmek gerektiğini belirtti.
Ziyaretin sonunda günün anısına Vali Yücel Yavuz tarafından Federasyon Başkanı Yarar'a Karaca Mağarası rölyefi, pestil ve köme hediye edildi. - GÜMÜŞHANE