Milli Sporcular Gençlerle Buluştu
Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın, başarılı sporcularla gençleri buluşturduğu 'Büyük Adımlar' projesinin bu haftaki konukları Olimpiyat Şampiyonu milli halterci Halil Mutlu ve Avrupa Şampiyonu milli güreşçi Rıza Kayaalp oldu.
Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın, başarılı sporcularla gençleri buluşturduğu 'Büyük Adımlar' projesinin bu haftaki konukları Olimpiyat Şampiyonu milli halterci Halil Mutlu ve Avrupa Şampiyonu milli güreşçi Rıza Kayaalp oldu.
Gençlik ve Spor Bakanlığı, spor faaliyetlerinin gelişmesini sağlamak, yaygınlaşmasını teşvik etmek ve spora olan ilgiyi artırmak amacıyla başlattığı 'Büyük Adımlar' projesi kapsamında KYK Çorum Akşemseddin Öğrenci Yurdu'nda üniversite öğrencileriyle milli sporcuları bir araya getirdi.
Moderatörlüğünü Erdoğan Arıkan'ın yaptığı panelde milli sporcular Halil Mutlu ve Rıza Kayaalp, deneyimlerini paylaşarak, öğrencilerin sorularını cevapladı. Eğlenceli dakikaların da yaşandığı panelde milli sporcular imzaladıkları formaları gençlere hediye ettiler.
Olimpiyat şampiyonu milli halterci Halil Mutlu, ülkemizde halter sporunun durumunun iç açıcı olmadığını belirterek, "Ülkemizde sporun durumu kendi branşım açısından bakmam gerekirse pek iç açıcı değil. Lisanssız sporcu sayımız çok fazla. Yarışma kısmına baktığımızda sizlerin yüzünü güldürebilecek bir kadro oluşturamadık. Bunda bizlerin de çok büyük payı var" dedi.
"ZAMANA İHTİYACIMIZ VAR"
Halter Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olduğunu hatırlatan Mutlu, devletin kendilerine sunduğu imkanları gençlere sunmaları ve en iyi şekilde faydalandırmaları gerektiğini vurgulayarak, "Ancak bunu pek başardığımız söylenemez. Dolaysıyla bize düşen görev daha fazla çalışmak. Bir şeyler yapmaya çalışıyoruz ama sporcu bir anda yetişmez. Zamana ihtiyacımız var. Gençlerimize güveniyoruz. Halter olarak biraz zamana ihtiyacımız var. O zamanı da siz gençler bize tanıyacaksınız" diye konuştu.
Mutlu, gazetecilerin kendisine hep altın madalya sayısını sorduklarını ifade ederek, "Bilmiyorum derdim. Hüseyin Başaran ağabeyim 75 derdi. Hesapladık, doğru bugüne kadar altın madalya sayım 75" dedi.
"SPORUN YAŞI YOKTUR"
Türk halterinin durumuna üniversite kısmından bakmayacağını dile getiren Mutlu, "Çünkü benim 14 yıllık bir üniversite hayatım var. Allah'a şükür bitti. Ben 14 yıl okudum ama arkadaşlar keyfimden değil. İki tercihim vardı. ya spor yapacaktım ya üniversite mezunu olacaktım. Sporun yaşı yoktur. Ülke temsili gibi milli bir davada yaş bizim için çok önemliydi. Ben ülkemi temsil etme noktasında bir yol çizdim. Daha sonra okuyabileceğime inanıyordum. Çünkü o dönemde ben üniversitede çabalarken, rahmetli Kemal Sunal yanlış hatırlamıyorsam 56 yaşındaydı ve üniversiteyi bitirmişti. Ama benim 56 yaşında spor yapma şansım yoktu. Ben 56 yaşında mezun olmayı düşündüm ve dolaysıyla üniversiteyi ikinci planda bıraktım. Sporun yaşı yoktur. Spor yapın ki sağlıklı olun. Sağlıklı olduğumuz sürece bir şeyler yapabiliriz" şeklinde konuştu.
Mutlu, halterciler olarak yıllarca güreşçilerle rekabet içerisinde olduklarını belirterek, "Olimpiyatlara gittiğimiz zaman 'güreş mi daha fazla madalya alacak yoksa halter mi' sorusu gündeme gelirdi. Çünkü bizim toplayacağımız madalyalar ülke sıralamasında çok önemliydi" ifadelerini kullandı.
KAYAALP: "ÇOK TEKNİK GÜREŞ ORTAYA ÇIKTI"
Güreşte kuralların değiştiğini hatırlatan Avrupa Şampiyonu milli güreşçi Rıza Kayaalp ise, "Kural değişikliği öncesinde '1-0 olsun benim olsun' diye düşünüyordum. O zamanlar ciddi eleştiriler de alıyordum. Onlarca, belki yüzlerce maçı 1-0 yenmişimdir. Zamanın kısa olması nedeniyle riske giremiyorduk. Güreşe ilgi azaldı. Halk uzaklaşmaya başladı. İnsanlar 'bu nasıl güreş' diyordu. Bu kurallardan dolayı olimpiyatlardan çıkarılması gündeme geldi. FILA kendini yeniledi. Bir nevi 2005 yılından önceki kurallara gittik. Tekniğe giren güreşçi tekniği yapamazsa altta kalırsa yeniden ayağa kalkıyor. En iyi yönü de bu. Şu anda çok teknik güreş ortaya çıktı. İzleyenler zevk almaya başladı" dedi.
Paneli, Spor Hizmetleri Daire Başkanı Hasan Davulcu, Belediye Başkan yardımcıları Zeki Gül ve Ahmet Yabacı, KYK Müdürü Erol Kavuncu, BESYO Müdürü Doç. Dr. Faruk Yamaner ve öğrenciler izledi. - ÇORUM