Haberler

Cinsiyet tartışmalarının odağındaki Cezayirli boksör Imane Khelif altın madalya kazandı

Güncelleme:
Abone Ol

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda cinsiyet tartışmalarının odağındaki Cezayirli boksör Imane Khelif altın madalya kazandı. Khelif'in daha önce XY kromozomu taşıdığı, "interseks" birey olduğu açıklanmıştı. Khelif, bütün maçlarında tartışmalara neden olmuş ve dünya gündeminde en çok konuşulan isimlerden biri haline gelmişti.

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda boks branşı kadınlar 66 kiloda, cinsiyet tartışmalarının odağındaki Cezayirli boksör Imane Khelif, altın madalya kazandı.

ŞAMPİYON OLDU

Roland-Garros'ta gerçekleştirilen müsabakalarda Çinli Liu Yang'i 5-0 yenen Khelif, olimpiyat şampiyonluğuna ulaştı.
Liu Yang gümüş madalya kazanırken, Yang'in yarı finalde yendiği Tayvanlı Chin Nien Chen ile Imane Khelif'in mağlup ettiği Taylandlı Janjaem Suwannapheng bronz madalya kazanan isimler oldu.

Cinsiyet tartışmalarının odağındaki Cezayirli boksör Imane Khelif altın madalya kazandı

RAKİBİ RİNGDEN ÇEKİLMİŞTİ

Imane Khelif, son 16 turunda İtalyan boksör Angela Carini ile karşılaşmış, Carini müsabakanın 45. saniyesinde ringden çekilmişti. Bu müsabakanın ardından Cezayirli sporcu dünya gündeminde en çok konuşulan isimlerden birisi olarak dikkati çekti. Khelif'in 2023 Kadınlar Dünya Şampiyonası'nda gerekli uygunluk kriterlerini karşılayamadığı gerekçesiyle diskalifiye edilmesi hatırlatılırken, Cezayirli sporcunun müsabakalardan çıkarılması için girişimlerde bulunulmuştu.

TARTIŞMALARA NEDEN OLMUŞTU

Khelif'in daha önce XY kromozomu taşıdığı, "interseks" birey olduğu açıklanmıştı. Khelif, bütün maçlarında tartışmalara neden olmuş ve dünya gündeminde en çok konuşulan isimlerden biri haline gelmişti.

INTERSEKS NEDİR?

Her insanda 46 kromozom vardır. Bu 46'dan ikisi X ve Y olarak bilinen cinsiyet kromozomlarıdır. Kadınlar 'tipik' olarak iki adet X kromozomu taşır, 46, XX kadındır. Erkekler ise 'tipik' olarak X ve Y kromozomu taşır, 46, XY erkektir. Interseks ise kişinin biyolojik cinsiyet özelliklerinin tipik erkek veya tipik kadın kategorilerine uymadığı bir durumdur.

Kaynak: AA / Spor

Güncel Dünya Paris Spor Spor Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (6)

Kasım Ekşi:

Abimiz alemin kralı oldu.

Yanıtla550
AZAZİL:

erkeği çıkarıp kadınları dövdürürsen tabiki de şampiyon olur

Yanıtla350
SMMM:

TAM BİR TRANSFORMERS

Yanıtla446
NediyonDegisik:

elini kolunu baglayip erkek boksorkerin icine atacaksin gebertene kadar dovecekler icimin yaglari erirdi.

Yanıtla336
Ütopik Yorumcu:

kadın olarak ne kadar da doğmuş olsun hormonları erkek olarak işlev görüyor hormon testi yapılıp o şekilde turnuvaya alınması gerekiyor bildiğin erkek kadınla uzaktan yakından alakası yok

Yanıtla124
man over:

60 kiloluk adam ile 130 kiloluk adamı güreştirmek gibi bir şey olmuş.

Yanıtla03
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title