Sakatlanmamak İçin "10 Dakika"
Antrenman bilimci ve bireysel performans uzmanı Hatipoğlu: "Profesyonel sporcuların bile zaman zaman atladığı soğuma çalışmaları, sakatlığı önlemede çok büyük rol oynuyor" "Antrenmandan vey...
İLKNUR ÇETİNBAŞ - Antrenman bilimci ve bireysel performans uzmanı Ertan Hatipoğlu, sporcu sakatlıklarının önlenmesinde soğuma çalışmalarının önemine değinerek, "Profesyonel sporcuların bile zaman zaman atladığı soğuma çalışmaları, sakatlığı önlemede çok büyük rol oynuyor" dedi.
Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sakatlık önleyici çalışmaların, sakatlık tedavisinden çok daha önemli olduğunu belirterek, "Amaç sakatlığı tedavi etmek değil, önlemek olmalı. Yüklenmelerden ve ağır fiziksel aktivitelerden sonra yapılması gereken soğuma çalışmaları, önleyici olması bakımından büyük önem taşıyor. Antrenmandan veya maçlardan sonra sadece 10 dakikanızı ayırarak sakatlıkların önüne geçebilirsiniz" diye konuştu.
Vücudun maruz kaldığı şiddetin, birtakım çalışmalarla basamaklı olarak azaltılması gerektiğini vurgulayan Hatipoğlu, şunları söyledi:
"Soğuma, toparlanma sürecini başlatır. Kalp koruyucusu ve kas ağrılarını uzaklaştırıcı etkisi vardır. Futbolcular için çok önemli olan esnekliği geliştirir. Antrenman ve maçlardan sonraki zaman dilimi, vücut sıcak olduğundan esnetme için son derece uygun bir zamandır."
Soğuma hareketlerinin, hala bazı kesimlerce küçümsendiğini ve aksatıldığını dile etiren Hatipoğlu, şöyle devam etti:
"Yüksek ve orta şiddetli antrenmanlarda mutlaka uygulanmalıdır. En fazla çok 10 dakika alır. İlk 3-4 dakikası yavaş koşu, kalan sürede de cimnastik, esnetme ve stretching yapılabilir. Özellikle futbolcular için antrenmandan sonra yer ve zaman açısından hiçbir bahane yok ama maçların ardından aynı şeyi söylemek zor. Akıllı futbolcu, soğuma çalışmaları için her ortamda yer ve zaman bulur, bulmalı. Bu stat koridorları olsa bile"
"Futbolda sakatlık, takımın kaderini belirleyecek kadar önemlidir"
"Futbolda sakatlık, takımın kaderini belirleyecek kadar önemlidir" diyen Hatipoğlu, "Sakatlanmayan futbolcu yoktur ama mühim olan sakatlığı asgari düzeye indirmektir" dedi.
Kulüplerin, kadro oluşturmak için çok yüksek rakamlar harcadıklarını ve sakatlıklar yüzünden harcanan paralarla takımların başarısının örtüşmediğini ifade eden Hatipoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Sezon başında zeminler kuru ve sertken, futbolcuların en çok sakatlanan bölgesi hamstring kas grubudur. Buna sporcuların fazladan süratlenmesi yol açabilir. Kas sinir sistemin yorgunluğu, aceleci, yoğun antrenmanlar, ön ve arka kasların zıtlıkları gibi sebepler olabilir. Bu durumda ilk yapılacak takımın esneklik kalitesini yükseltmektir. Bunun için de zengin cimnastik kültüründen faydalanılabilir. Antrenman başı ve sonrası 15'er dakika stretching esirgenmemelidir." - Ankara