Şampiyonluk Için Hastalığını da Rakiplerini de Yendi - Ankara
Omurilikte meydana gelen enflamasyon sonucu ortaya çıkan nörolojik bozukluk transvers miyelit (TM) hastalığını 15 yaşında yenen milli tekvandocu Hakan Reçber, antrenör anne ve babasının desteğiyle 1,5 yıl içinde gençlerde dünya şampiyonluğuna ulaşmayı başardı.
MUSA SAMUR - Omurilikte meydana gelen enflamasyon sonucu ortaya çıkan nörolojik bozukluk transvers miyelit (TM) hastalığını 15 yaşında yenen milli tekvandocu Hakan Reçber, antrenör anne ve babasının desteğiyle 1,5 yıl içinde gençlerde dünya şampiyonluğuna ulaşmayı başardı.
Tedavi, spor ve ailesinin yardımlarıyla TM tehlikesini atlatarak dönmeyi başardığı tekvandoda dünya şampiyonu olan 17 yaşındaki Hakan Reçber ve antrenörleri baba Aydoğan Reçber ile anne Özlem Reçber, yaşadıkları süreci AA muhabirine değerlendirdi.
Dünya Tekvando Federasyonu (WTF) tarafından Kanada'nın Burnaby kentinde düzenlenen Dünya Gençler Tekvando Şampiyonası'nda altın madalya kazanan Hakan Reçber, zorlu bir süreç yaşadığını belirterek, "Sabah uyandığımda bacağım sıcaktı, hissedemiyordum. Doktora gitmeye karar verdiğimizde artık yürüyemiyordum. Hastaneye yatırdılar ve kortizon verdiler. Önce multipl skleroz (MS) teşhisi koydular. Sonra transvers miyelit (TM) olduğumu tespit ettiler. Yoğun kortizon verdiler. Umutsuzluğa kapılmadım, kapılsaydım hastalığı atlatamazdım." ifadelerini kullandı.
Hastalığı sürecinde hep spora dönmeyi ve tekvando yapmayı istediğini anlatan Hakan, şöyle konuştu:
"Hastalığımı tekvandoya bağlanarak atlattım. İlaç alırken de hafif antrenmanlar yaptım ama sonrasında çok çalıştım ve bugünlere geldim. Bir yıl ilaç kullandıktan sonra bıraktım. İlacı kestikten sonra babamla ağır idmanlara başladım, beni özel çalıştırdı. Günde 2-3 antrenman yapıyordum. Buradan çıktım dünya şampiyonasına gittim. Avrupa'da güzel başarılar elde edememiştim ama dünya şampiyonu olmayı başardım."
Hakan, anne ve babasının zor günlerinde yanında olduklarını belirterek, "Emeklerinin karşılığını verdiğimi düşünüyorum. Özel çalıştırmalar, özel beslemeler. Çok teşekkür ediyorum, ikisinin de hakkı ödenmez." dedi.
"Yılmadık, bırakmadık"
Hakan Reçber'in yaşadığı zor süreci anlatırken duygulanan anne Özlem Reçber, beklemedikleri bir dönemde böyle bir hastalıkla karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi.
Hakan'ın başarılı bir sporcu olduğunu anlatan anne Reçber, şöyle devam etti:
"Yıldızlar Avrupa Şampiyonası için Romanya'ya gitmişti. Hastalık orada başlamış. Geldikten sonra gözünde bazı rahatsızlıklar yaşadı. Gerekli merkezlere götürdük. TM olduğunu öğrendik. Yürümeyi tutan, insanları sakat bırakan bir hastalık. Çok kötü bir hastalık olduğunu öğrendik."
"Daha çok yıkıldık ama bırakmadık." diyen Özlem Reçber, şunları söyledi:
"Bu hastalık Hakan'a yakışmaz ya da başka bir çocuğa, konduramadım, üstesinden geleceğiz başaracağız dedik. Yoğun bir tedavi dönemi başladı. Bu bizi spor anlamında çok geriletti ama bizim için spor önemli değildi. Çocuğumuzun sağlığı, onun okula gidebilmesi, yürümesi bunlar çok daha önemli. Bizimki ekip çalışması oldu. Babası antrenmanlarıyla ben beslenmesiyle ilgilendim. Yılmadık, bırakmadık, hayata tutunduk ve Hakan'ı çok şükür bugünlere, dünya şampiyonluğuna kadar getirdik. Bir anne olarak çok mutluyum."
"Salınsın, yürüsün yeter"
Hakan Reçber'i dünya şampiyonasına hazırlayan antrenör babası Aydoğan Reçber de "Allah onu bize bağışlasın, salınsın yürüsün, dedik Allah da oğlumuzu bize bağışladı." değerlendirmesinde bulundu.
Anne Özlem Reçber'in duygulanmakta haklı olduğunu, aile olarak tedavi sürecinde acı bir dönem geçirdiklerini dile getiren Aydoğan Reçber, şöyle konuştu:
"Hakan bizim her şeyimiz. Hastaneye gidip havalarda uçan Hakan'ı duvarlardan tutunarak yürüyor gördüğümde çok üzüldüm. Hastanede bir gün bana 'ölecek miyim' diye sordu. Çok ciddi hastalıklardan bahsediyorlardı, yıkılmıştım. Tekvandosu, okulu ya da hayatta güzel ne varsa umurumda değildi, salınsın yürüsün yeterdi."
Hakan'ın tedavi sürecinde kortizon alırken de spora devam ettiğine dikkati çeken Aydoğan Reçber, "Hakan hiç vazgeçmedi, spor yapmak istedi. Vazgeçmediği için de çok şükür dünya şampiyonu oldu." dedi.
Tedavi sürecinde tekvandoda performansı düştüğü için Hakan'ın üzüldüğünü dile getiren Reçber, "3-5 tekniği peş peşe yapan Hakan, 2 tekmeyi atamadı. Oturup ağladı biz de çok ağladık, ne cevap vereceğimizi de bilemiyorduk elimizden gelen bir şey yoktu." ifadesini kullandı.
Hakan'ın yarı final maçını izlerken annesiyle çok sevindiklerini anlatan Reçber, şunları kaydetti:
"Ülkemize böyle bir başarı kazandırması bizi çok onurlandırdı. Oralardan gelip başarması mükemmeldi. İlacı kestikten 1,5 yıl sonra dünya şampiyonu oldu. Öncelik Hakan'ın sağlığıydı, salona girmesi yetiyordu. Antrenmanda bir şeyleri yapamadığında psikolojisi bozuluyordu biz de yıpranıyorduk. Vazgeçmedik, her geçen gün biraz daha iyi olmaya başladı. İyileşme süreci hızlanınca Hakan'ın teknikleri de değişmeye başladı. Türkiye şampiyonasında tahmin edemeyeceğimiz sporcuları yendi. Eski günlerine sağlıklı döndü, dünyalar bizim oldu. Annesiyle hiç vazgeçmedik. Hakan da vazgeçmedi ve bugünlere geldik."