Spor Hukukunda Güncel Sorunlar ve Spor'da Şiddet Paneli
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ve İstanbul Barosu tarafından, 'Spor Hukukunda Güncel Sorunlar' ve '6222 Sayılı Kanunun Uygulama Sorunları ve Çözüm Yolları' paneli düzenlendi.
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ve İstanbul Barosu tarafından, ' Spor Hukukunda Güncel Sorunlar' ve '6222 Sayılı Kanunun Uygulama Sorunları ve Çözüm Yolları' paneli düzenlendi.
Ataköy Olimpiyat Evi toplantı salonunda, oturum başkanlığını Spor Hukuku Komisyonu Başkanı ve CAS Hakimi Avukat Türker Arslan'ın yaptığı panele konuşmacı olarak; İstanbul Barosu Spor Hukuku Komisyonu Başkanı Avukat Alpay Köse, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Üyesi Araştırma Görevlisi Mert Yaşar, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Taner Tabel ve Eskişehir Cumhuriyet Savcısı Celalettin Karanfil katıldı.
ALPAY KÖSE: "TARAFTAR YAPILANMALARININ ÜZERİNE MUTLAKA BU ANLAMDA GİDİLMESİ GEREKİYOR"
İstanbul Barosu Spor Hukuku Komisyonu Başkanı Avukat Alpay Köse, sporda şiddetin nedenleri ve kanunun getirdiği yeniliklere yönelik yaptığı konuşmada, spor alanlarının güvenlik ve düzenine ilişkin tedbirlerden bahsederek, "Herkese elektronik kart verilmesi uygulaması, benim tahmince bu sistemin oturması başladığından sonra en az 1 yıl sürecektir. Ama kesinlikle tartışılması gerekli olan bir konu. Güvenlik sistemlerinin ve kamera sistemlerinin kurulması kanunu kulüplere yüklüyor. Futbol dalında en üst lig ile bir altında bulunan yani PTT 1. Lig'deki kulüplere yükleniyor. Ayrıca basketbol, voleybol, hentbol gibi branşların en üst liglerindeki kulüplere bu yükümlülük veriliyor. Bu da mantıklı çünkü diğer alt liglerdeki kulüplerin bunları karşılaması maddi olarak bunların altından kalkması mümkün değildir.Yine kanunun getirdiği kavramlar var. Taraftar dernekleri kavramı var. Taraftar Dernekleri kimlerdir? Taraftar dernekleri nasıl bir yapıdır? Burada kanunun bahsettiği hangi gruplardır? Bu konu muamma. Başta çarşı, ultraslan gibi kulüplerin önde gelen taraftar organizasyonlarının dernek yapısı altında olmadığını biliyoruz. Dernek değiller. Dolayısıyla bu kavram içine girmeyecekler. Ama buradaki amaç aslında onlar ve o tür gruplar kastediliyor. Dolayısıyla bu kavram içinin mutlaka doldurulması gereken ve önemli kavram. Taraftar yapılanmalarının üzerine mutlaka bu anlamda gidilmesi gerekiyor" diye konuştu.
MERT YAŞAR: "YARGI DA BÜYÜK BİR DEZENFORMASYON VAR"
Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Üyesi Araştırma Görevlisi Mert Yaşar, Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği, devletler hukuku ve mukayeseli hukuk açısından sporda şiddetin değerlendirilmesi konulu konuşmasında, karşılaştırmalı hukuk boyutunda sporda şiddetin önlenmesinden bahsederek, "Çoğu Avrupa devletinde spor şiddet konusunda İç İşleri Bakanlığı görevlidir. Oysa ki bizde Gençlik ve Spor Bakanlığı ön planda. Avrupa'da belediyeler sporda şiddeti engellemede çok aktifler. Taraftarlarla ortak çalışmalar yapıyorlar. Oysa Türkiye'de böyle bir şey söz konusu değil. Bizde İl Spor Müdürlüğü'de o kadar aktif değil. Yargı da elinde hangi kanun varsa onu uygulamak zorunda. Yargı da büyük bir dezenformasyon var. Şiddete karışan taraftarları koruma amacı var. Savcılar ve hakimler üzerinde büyük bir baskı olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
TANER TABEL: "HEMEN İSTİYORUZ Kİ BÜTÜN ŞİDDETİ BİTİRELİM"
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Taner Tabel, 6222 sayılı kanunun madde 18 ve madde 14 yönünden irdelenmesi ve örnek olaylar konulu konuşmasında, 6222 sayılı yasanın çıkması üzerinden daha henüz 2 sene geçtiğinin altını çizerek, "Hemen istiyoruz ki; bütün şiddeti bitirelim. Her yerde şiddet bitsin. Bu yasa uygulansın, yasaklar konulsun, insanlar ona göre hareket etsin. Bana göre yanlış. Yani en az 5-10 sene geçmesi gerekiyor. Çünkü yasa çıkalı henüz 2 sene oldu. Ama en az 3 veya 4 değişiklik yapıldı. Caydırıcılık anlamında çok ağır cezalar vardı. Ama ne olduysa yasa çıkaranlar tarafından ki biz uygulayıcıyız. Bunlar alta çekildi ve şuan da neredeyse yasada tutuklama sınırı olmayan çoğu para cezası olan hükümler mevcut oldu" dedi.
CELALETTİN KARANFİL: "TEMEL NEDEN EKONOMİK NEDENLER"
Eskişehir Cumhuriyet Savcısı Celalettin Karanfil, 6222 sayılı kanunun madde 15 ve madde 13 yönünden irdelenmesine değinerek, "Kimilerine göre ekonominin spora hakim olması kurallara uymamayı ve dolayısıyla uyuşmazlıkların artışına neden olmuştur. Herşeyde olduğu gibi buradaki temel neden ekonomik nedenler. Her şeyden önce bu kanunun çok iyi algılanabilmesi için kapsamının çok iyi bilenmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
TÜRKER ARSLAN: "BU TOPLANTIYI BİR KİTAP OLARAK YAYINLAYACAĞIZ"
Düzenlenen panel sonrası genel değerlendirme ve açıklamalarda bulunan Spor Hukuku Komisyonu Başkanı ve CAS Hakimi Avukat Türker Arslan, Milli Olimpiyat Komitesi olarak zaman zaman spordaki güncel sorunları tartıştıklarını ve bu şekilde toplantılar düzenlediklerini belirterek, "Son zamanlarda çok aktüel hale gelen spordaki şiddet konusunu tekrar gündeme getirdik. ve bu konuda İstanbul Barosu'nun Spor Hukuku Komisyonu ile müştereken bu toplantıyı düzenledik. Amacımız hem spordaki şiddetin nedenlerini tek tek gözden geçirmek. Hem de sporla alakalı görevlendirilmiş savcılarımızın uygulamadan doğan sıkıntıları ve düşüncelerini bizlere anlatması amacıyla bu toplantıyı düzenledik. Fevkalade olumlu bir toplantı oldu. Özellikle savcılarımız tarafından çok değerli bilgiler fikirler verildi. En kısa zamanda bu toplantıyı bir kitap olarak yayınlayacağız" diye konuştu.
İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal'ın konuşmacılara plaketlerini takdim etmesinin ardından panel sona erdi. - İSTANBUL