Haberler

Sporda Şiddet ve Çözüm Yolları" Konferansı

Abone Ol

Adana Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fazlı Bayram Hadi, gerçek taraftarın kulübüne zarar vermeyeceğini, önümüzdeki ay uygulamaya geçilecek olan 'E-Bilet' sistemiyle olayların önüne geçileceğini söyledi.

Adana Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fazlı Bayram Hadi, gerçek taraftarın kulübüne zarar vermeyeceğini, önümüzdeki ay uygulamaya geçilecek olan 'E-Bilet' sistemiyle olayların önüne geçileceğini söyledi.

Hadi, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen 'Sporda Şiddet ve Çözüm Yolları' konulu etkinlikte yaptığı konuşmada, ferdi branşlarda şiddet ve hırçınlığın yaşanmadığını, genelde takım sporlarında özellikle de futbolda istenmeyen olayların yaşandığına dikkati çekti.

Kulüplerde sporcu, antrenör ve yöneticilerin oyun kurallarının iyi bilmediğini, hakemlere itirazın da tribünleri ateşlediğini belirten Hadi, "Özellikle futbolda, kulüp yöneticileri haksız da olsalar kuralların kendi lehine işlemelerini arzuluyorlar. Sonra da beklenmedik üzüntü verici olaylar yaşanıyor. Teşekkür ederim, özür dilerim sözcüğünü pek kullanmıyorlar. Gerçek taraftar kulübüne zarar vermez. Nisan ayı içinde Türkiye'nin bir çok ilinde ve pilot bölge seçilen Adana'da E-Bilet sistemiyle olayların önüne geçilecek. Biletli seyircinin yerine başkaları oturamayacak. Artık maçlara girişler sadece elektronik kartlarla mümkün olacak. Akıllı kart teknolojisiyle donatılan elektronik sportif kimlik kartları stadyumların yanı sıra ulaşım, alışveriş olmak üzere günlük hayatın birçok alanında da kullanılabilecek. Ayrıca, 105 kamera ile spor salonu ve stat etrafını izliyoruz" dedi.

HASIRCI: "FAİR-PLAY'İN BAŞLADIĞI YERDE ŞİDDET OLMAZ"

Almanya'nın Koblenz-Landau Üniversitesi Spor Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyhan Hasırcı, Adanalı olduğunu, 6 yaşında Menderes Spor Salonu'na gelerek cimnastik sporuna başladığını, Cimnastik Federasyonu'nun her kademesinde görev aldığını ve Milli Takım Antrenörlüğü yaptığını anlattı.

Prof. Dr. Hasırcı, 2003 yılından itibaren Almanya'da "Sporda Şiddet ve Irkçılık" konusunda bilimsel çalışmalar yaptığını, Almanya'da Sporda Ulusal Güvenlik Birimi (KOS) ile birlikte çalıştığını, 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda UEFA ve TFF tarafından 'Taraftar Koordinasyon Merkezi'nin sorumlusu olarak başarılı görevinden dolayı turnuvaya katılan ülkelerin yetkililerinden teşekkür ve kutlama mektupları aldığı gibi, ülkemizi de başarıyla temsil ettiğini kaydetti.

Bilimsel çalışmalarından dolayı birçok ödülü bulunan Prof. Dr. Hasırcı, Avrupa Futbol Taraftarları Derneği (FSE) Futbol Support Europa'nın üyesi olup Şiddet ve Irkçılığa karşı verilen mücadele içerisinde aktif olarak görev yaptığını hatırlatarak, "Şiddet tüm canlılarda görünen bir olgudur. Ülkemizde sporda, özellikle futbolda çok görünen şiddette bütün sorumluluğu Emniyet ve Güvenlik mensupları üstlenmiş. Bunu çok doğru bulmuyorum. Ayrıca şiddeti tek başına polis teşkilatı çözemez. Sporda şiddeti sporcu, antrenör, yönetici, hakem ve spor medyası tırmandırıyor. Futbol büyük sektör. Toplumsal, ekonomik ve siyasi boyutları bulunan futbolda, rekabet, sosyo kültürel ve ekonomik nedenler, statların fiziki yapıları, sporun hukuki altyapısının yetersizliği ve sporun içindeki bilgisiz aktörler şiddeti artmasına neden oluyorlar. Bunun çözümü tüm paydaşların eğitilmesidir" diye konuştu.

"FUTBOLDA HIRÇINLIK YAPAN 600 KİŞİYE İŞLEM YAPTIK"

Etkinlikte konuşan Adana Emniyet Müdürlüğü Spor Güvenlik Şube Müdürlüğü Sorumlusu Başpolis Nuh Abdiş, yeni yürürlüğe giren 6222 sayılı kanun gereğince futbolda şiddet ve hırçınlık yapan bin kişi belirlediklerini, bunların 600'üne işlem yaptıklarını ifade etti.

Abdiş, ayakkabısının altında kesici alet, ekmeğin arasında yanıcı madde geçirenlere tanık olduklarını anlatarak, "Bazı olumsuzluklara rağmen ekibimizde özveriyle görev yapan arkadaşlarla caydırıcı ve eğitici görev yapıyoruz" diye konuştu.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Avukatı Özlem Aykut, kulüplerin yönetici ve taraftarlarının da eğitilmesi gerektiğinin altını çizerek, kamu malına zarar veren taraftarın kulübünün sorumlu olduğuna dikkat çekti.

"İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNE SPOR KÜLTÜRÜ EĞİTİMİ"

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Üyesi Ramazan Şanıvar Spor Kültürü ve Olimpik Eğitim Projesi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı'nın desteğiyle ilkokul 4. ve 5. sınıf öğrencilerine yönelik spor bilinci, kültürü, olimpizm, fair play gibi konularında 2006 yılından bu yana 5 bin okulda 1 milyon öğrenciye eğitim verildiğini söyledi.

Etkinliğe, Gençlik Hizmetleri Spor Şube Müdürü Kazım Tekin, Adana Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Ali Gülleri, Futbol Federasyonu İl Temsilcisi Mehmet Çiftçi, Adana Büyükşehir Belediyesi Spor Danışmanı Tuncer Akdoğan, Adana Masterler Atletizm Kulübü Başkanı Necmi Tadır, Adana İdmanyurdu Spor Kulübü Başkanı Metin Taylancı, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) Yöneticilik Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatma Pervin Bilir, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Okul Sporları Birimi Sorumlusu Nida Kaya, sporcu, hakem, antrenör ve yöneticiler katıldı. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor

Fazlı Bayram Hadi Türkiye Almanya Spor Spor Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title