Haberler

Tsyd 51. Yıl Sporun Zirvesi Semineri

Abone Ol

Spor Genel Müdürü Baykan: "Otuz yıldır tüm spor bakanlarının gündeme getirdiği ve sonuç alınamayan Spor Kulüpleri Kanunu'nun çıkması, sporda şiddeti önleyebilir" "Bu düzensizliği engellemek için elimizde iyi uygulandığı takdirde fayda verecek 6222 sayılı Kanun var" UEFA 1. Asbaşkanı Erzik: "Şiddet konusunun tek başına yasalarla çözüleceği inancında değilim" TFF 1. Başkavekili Özerten: "Sahaya giren adam televizyon yıldızı oluyor.

Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, "Otuz yıldır tüm spor bakanlarının gündeme getirdiği ve sonuç alınamayan Spor Kulüpleri Kanunu'nun çıkması, sporda şiddeti önleyebilir" dedi.

Antalya'da başlayan Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) 51. Yıl Sporun Zirvesi Semineri'nin ilk gününde "Sporda Şiddet" konulu panel yapıldı. Belek beldesindeki Gloria Golf Resort Otel'de düzenlenen seminerdeki panele, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, UEFA 1. Asbaşkanı Şenes Erzik, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 1. Başkanvekili ve İcra Kurulu Üyesi Ufuk Özerten, spor yazarları Güven Taner, Serdar Ali Çeliker ve Avukat Gurur Gaye Günal katıldı.

Oturum başkanlığını gazeteci Lütfi Özel'in yürüttüğü panelde konuşan Spor Genel Müdürü Baykan, sporda şiddetin önlenebilmesi için Spor Kulüpleri Kanunu'nun çıkmasını ve 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un tam uygulanması gerektiğini vurguladı.

Türk sporunda düzensizliği engellemek için sadece şiddeti baz almamak gerektiğinin altını çizen Baykan, "Otuz yıldır tüm spor bakanlarının gündeme getirdiği ve sonuç alınamayan Spor Kulüpleri Kanunu'nun çıkması sporda şiddeti önleyebilir. 6222 sayılı Kanun'un iyi uygulanması durumunda sporda şiddet ve düzensizliğin önlenebileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Spor Toto Süper Lig'in 5. haftasında Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanan Beşiktaş- Galatasaray maçının taraftarların sahaya girmesi nedeniyle tamamlanamamasına da değinen Baykan, ellerinde derbiyle ilgili bazı görüntülerin olduğunu belirtti. Baykan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O maçta slogan atan grubun içinden çekilmiş görüntüler var. Bir grup maçın 74. dakikasında "Ya Allah, bismillah Allahü ekber" diye, ülkemizde sağ ve muhafazakar grupların kullandığı sloganı attı. Aynı grup, stadın maraton üst tribününde bulunan bölümde 10 dakika sonra "Her yer Taksim her yer direniş" sloganı atıyor. Bunun üzerine alt bölümde bulunanlar sanki işaret almış gibi sahaya fırlıyor. Bunların görüntüleri var."

Baykan, geçmiş günlerde TFF ve Süper Lig kulüpleriyle yaptıkları toplantı sonucunda belirledikleri 14 Nisan tarihinin, e-bilet uygulamasına geçilmesi için son tarih olduğuna dikkati çekti. Baykan, bu tarihe kadar uygulamayı devreye sokmayan Süper Lig ve PTT 1. Lig kulüplerine gerekli yaptırımlarda bulunacaklarını kaydetti.

Genel müdür Baykan, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın Antalya'da inşa edilmesi planlanan bazı spor tesislerinin yapılmadığına ilişkin iddiasına ve yeni stat inşaatıyla ilgili görüşüne de yanıt verdi.

Antalya'da yapılmakta olan spor tesisleri hakkında bilgi veren Baykan, Antalya Stadı'nın sadece yüzde 10'unun tamamlandığı iddiasının doğru olmadığını anlattı.

Erzik: "Tek başına yasalarla çözülmez"

UEFA 1. Asbaşkanı Şenes Erzik de şiddet konusunun tek başına yasalarla çözüleceği inancında olmadığını dile getirerek, Türkiye'de seyircisiz oynanan maçlara kadın ve çocukların alınması konusuna değindi.

Maçların seyircisiz oynanması konusunda TFF'nin ayrımcılık yaptığını belirten Erzik, "Pozitif ayrımcılık dediğimiz bir ayrımcılık. Kadınlar ve 12 yaşından küçük çocukları götürdük, babaları ve ağabeyleri götürmedik. Ceza sistemini öyle allak bullak ettik ki seyircisiz oynama cezası yerine aileyi bölüp, onun birtakım kişilerini maçlara götürdük. Para da almadık" diye konuştu.

Bu uygulamanın başka bir yerde görülmediğini ifade eden Erzik, "Dünyada bir başka ülkede yapıldı mı? Yapılmadı. Hiçbirimiz sessiz maç oynanmasını istemiyoruz ama başka da çare bulamıyoruz. İçimizin el vermediği, kulübün aleyhine olan bir madde. Sadece maddi olarak değil, sahada oynayan futbolcuların sesleri duyuluyor. Motivasyon sıfır ama başka da çare yok" diye görüş belirtti.

Şiddetin önlenmesi açısından eğitimin önemine vurgu yapan Erzik, "Ayrıca yukarıdaki kavgayı önlemek lazım. Kulüp yöneticilerinin birbirleriyle ve üçüncü şahıslarla yaptığı kavgalar önlenmeli. Bu da bir eğitim meselesi" dedi.

- Özerten: "Sahaya girene ceza uygulanmıyor"

TFF 1. Başkanvekili Ufuk Özerten ise sporda yaşanan şiddet olaylarından birçok kesimin faydalandığını söyledi.

Sporda şiddeti engellemek için milli eğitim politikası yapmaları gerektiğini vurgulayan Özerten, "Sadece sporda mı şiddet var? Kadına, çocuğa, doktora, avukata, hakime, savcıya şiddet var. Sporda şiddetin çözümü belli. Örneğin, İngiltere'de bir taraftar sahaya girdiğinde cezasını biliyor. Bizde ise sahaya girenin cezası bir yerlerde yazıyor ama uygulanmıyor. Sahaya giren adam televizyon yıldızı oluyor. Sahaya giren kişi ortalığı kırıp geçiriyor sonra serbest bırakılıyor" diye konuştu.

Bedava bilet dağıtımının önüne geçemediklerinden şikayet eden Özerten, e-bilet uygulmasıyla ilgili de şunları kaydetti:

"E-bilet gelecek, tribünlerde şiddet bitecek görüşü var. Bu konu başlı başına eğitim gerektiriyor. Şu anda 32 statta uygulanacak. Uygulama sonucunda bunu çiğneyene ceza vermezseniz olmaz. E-bilet fişleme diyorlar, ne alakası var. Bu işin epey bir bütçesi de var. Bu sistemi bir an önce hayata geçirmeliyiz ama bu 14 Nisan değil de sezon sonu uygulanabilir. Çünkü gelecek sezon bazı statlar yeni olacak ve eski statlardan bu uygulamayı taşımak maliyetli olacak."

Bu arada spor yazarı Güven Taner'in olaylı Beşiktaş-Galatasaray derbisi sonrası verilen cezalarla ilgili Şenes Erzik ve Ufuk Özerten'i örnek göstererek yaptığı yoruma, iki spor adamı da tepki gösterdi.

Erzik, 31 yıldır UEFA'da görev yaptığını belirterek, "Bu süre içinde Türk futbolunda ne kötü şey olursa benim adım ortaya atılıyor. Benim Beşiktaş-Galatasaray maçıyla ne işim olur?" dedi.

Ufuk Özerten de fubolun uluslararası kurallarla idare edildiğini hatırlatarak, "Stadın güvenliğinden evsahibi takımlar sorumludur. Seyircisiz maç oynama kararını ne Sayın Erzik, ne de TFF icat etti. Takımlarımız seyircisiz maçta bile ceza aldı. 'Beşiktaş-Galatasaray maçından sonra çıkan kararlara lokma döktürdük.' Yapmayın ya. Benzin döküyorsunuz olaylara. Bu kararların, bu olayların neyinden mutlu olacağız?" diye konuştu.

Panelin ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Menderes Türel, eski Gençlik ve Spordan sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü ile TSYD Genel Başkanı Naci Arıkan, konuşmacılara birer plaket verdi. - Antalya

Kaynak: AA / Spor

Galatasaray Antalya Baykan Spor Spor Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title