Haberler

Türkiye'de 5 Bin Engelli, Aktif Sporla Uğraşıyor

Abone Ol

Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Abdullah Çetin, üniversite öğrencileriyle söyleşide buluştu.

Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Abdullah Çetin, üniversite öğrencileriyle söyleşide buluştu. Çetin, Türkiye'de 194 kulübün bünyesinde 5 bin engellinin aktif olarak sporla uğraştığını söyledi.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksek Okulu (BESYO) tarafından düzenlenen 'Görme Engellilerde Spor' adlı söyleşiye Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sami Hizmetli, Yüksekokul Müdürü Murat Kangalgil, engelli sporcular ve öğrenciler katıldı.

Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Abdullah Çetin, söyleşide yaptığı konuşmada, "Ülkemizden engelli sporun tarihçesi çok eskiye dayanmamaktadır. Özellikle geriye dönüp baktığımızda 20 yıllık bir geçmişimiz yok. 1999 yılından itibaren genel anlamda engellilerin özellikle görme engellilerin sporu yurt dışından gelen eğitmenlerle hoca ve hakem eğitimi yapılarak ilk etapta GoalBall ve diğer branşlarda planlamaya gidilmiştir. Avrupa'nın 1940'lardan özellikle İkindi Dünya Savaşı'ndan sonra sosyal rehabilite anlamında çok önemli olan spora 1950'lerde başladığında, 1980'lerde paralimpiklerin başladığını ve ülkelerin paralimpiklere katılma konusunda çabası gösterdiği dönemlerde henüz ülkemizde engelli sporu söz konusu değildir. Dolayısıyla 2000'lerde yapılan çalışmalar yetiştirilen hakemler 2002'den sonra Görme Engelliler Federasyonu'nun dört federasyona bölündükten ve her engel grubuna yönelik federasyon kurulduktan sonra 2006'da yönetime girdiğimizde özellikle kör okulların olduğu iller başta olmak üzere ve üniversiteyle birlikte çalışan Sivas gibi illerimiz başta olmak üzere kısa, orta ve uzun vadeli planlar ve hedefler belirlendi. Kısa vadede özellikle teknik heyet, hakem ve antrenör eğitimlerine ve mümkün olduğu kadar görme engellilerin spora yönelmeleri için çaba gösterildi. 2008'de paralimpiklere Görme Engelliler Federasyonu Judo dalında bir sporcuyla katıldı. Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu 8 branşta faaliyet göstermektedir.İlk başladığımızda 5-10 kulüple başladığımız bu kervan şuanda 194 kulüp 5 bin aktif sporcuya ve 47 ilde de kulüpleşme gerçekleşti. Hedefimiz tüm Türkiye'de kulüpleşmeyi gerçekleştirmektir" dedi.

"AİLELER ÇOCUKLARINI KORUMAK İSTİYOR"

Sporcu bulmakta sıkıntı çektiklerini ancak son zamanlarda engelli sporcuların başarılarından dolayı ailelerin çocuklarını spora yönelttiğini aktaran Çetin, "Özellikle kulüplerimiz bu konuda sıkıntı çekiyor. Ailelerin iknasında zorluk çekiliyor. Aileleri ikna edebilirsek özellikle çocukları ikna etmede sıkıntımız yok. Zaman zaman hem kulüplerimiz, bizler aileleri çocukların bulunduğu yarışmalara getiriyoruz. Aileleri milli takım kamplarına getirerek görerek ikna etmeye çalışıyoruz. Özellikle yazılı ve görsel medyanın kamuoyuna duyurması neticesinde eskisi kadar ailelerin direnişleriyle karşılaşmıyoruz" diye konuştu.

Söyleşinin sonunda CÜ Rektör Yardımcısı Sami Hizmetli, Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Çetin'e plaket takdim etti. - SİVAS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor

Abdullah Çetin Sami Hizmetli Türkiye Spor Spor Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title