Haberler

Afet Yönetiminde İleri Teknolojilerin Kullanımı Çalıştayı

Abone Ol

Başbakanlık AFAD Başkanı Oktay: "Uluslararası arenada öncü bir kuruluş olma noktasında kararlıyız" "Arkamızda güçlü bir siyasi irade var. Afetlerin yönetiminde farklı bir bakış açısını isteyen, bu noktada destek veren siyasi irade her zaman şansınızdır. Bunu da Türkiye'nin de bizim de iyi kullanmamız lazım"

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, uluslararası arenada öncü bir kuruluş olma noktasında kararlı olduklarını belirterek, "Arkamızda güçlü bir siyasi irade var. Afetlerin yönetiminde farklı bir bakış açısını isteyen, bu noktada destek veren siyasi irade her zaman şansınızdır. Bunu da Türkiye'nin de bizim de iyi kullanmamız lazım" dedi.

Oktay, AFAD, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü (GYTE) ve TÜBİTAK BİLGEM işbirliği ile Pendik Green Park Hotel'de düzenlenen Afet Yönetiminde İleri Teknolojilerin Kullanımı Çalıştayı'nın açılışında konuştu.

AFAD ile afetlerin yönetimini birbirinden ayırmak için çalıştıklarını, afetleri yönetmesi gereken bir kurumun öncelikle kendisini etkin bir şekilde yönetmesi gerektiğini düşündüklerini belirten Oktay, Türkiye'nin afetlerin yönetiminde farklı bir rota çizmesi ve farklı bir yaklaşım sergilemesi gerektiğine inandıklarını söyledi.

Fuat Oktay, "Bu farklı yaklaşımın içerisinde de geçmişten gelen tecrübenin geleceğe aktarılması, bireysel tecrübeler, bilgi birikimi son derece önemli" dediklerini ve geleceğe dönük ileri teknolojilerin yoğun kullanılması sonucuna vardıklarını anlattı.

Bir yol haritası çizerek AFAD'ın yapılanmasını sağlayacaklarını ifade eden Oktay, kaynakların ve fonun yüzde 80'ini afet olduğu andan itibaren harcayan bir ülke konumundan, yüzde 80'ini en kötü ihtimalle yüzde 70'ini hazırlık aşamasına çeken ve geri kalanını da afetlerin olduğu andan sonrasına saklayan bir yönetimi kurmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Oktay, "Afetin yönetimine bakış açımız hiç bir zaman yerel olmadı. Türkiye'de önce kendi bahçemizi temiz tutmak zorundayız. Bahçemizde, oyun sahamızda son derece disiplinli olmak zorundayız. Ama Türkiye, bugünün Türkiyesi asla ve asla uluslararası ortamdan kendini soyutlayamaz. Bu nedenle uluslararası arenada öncü bir kuruluş olma noktasında kararlıyız" ifadelerini kullandı.

Afet yönetiminde ileri ve bilişim teknolojilerinin kullanılması gerektiğini vurgulayan Oktay, arkalarında güçlü bir siyasi irade bulunduğunu aktardı. Oktay, "Bu bizim şansımız. Afetlerin yönetiminde farklı bir bakış açısını isteyen, bu noktada destek veren siyasi irade her zaman şansınızdır. Bunu da Türkiye'nin de bizim de iyi kullanmamız lazım" dedi.

"Afetlerden ders alındı, ciddi yatırım yapıldı"

TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Hasan Palaz, geçmişteki afetlerden ciddi ders alındığını, ciddi yatırımlar yapıldığını ifade ederek, "Hatta şöyle esprili bir şey de söyleyebilirim; 1999 depremine kadar benim cep telefonum yoktu. Almamıştım. İhtiyaç duymuyordum. 1999 depreminden sonra yaptığım ilk şey; 'Bir cep telefonu alalım, lazım olur, yanımızda bulunsun' diye düşünmüştüm" diye konuştu.

Palaz, geçen yıldan bu yana AFAD Başkanlığı ile çok yakın çalıştıklarını belirterek, afet yönetiminin önemine değindi.

Ülkenin gerçeklerinden yola çıkılarak tedbir alınması gerektiğini anlatan Palaz, "Bizden çok daha kötü durumda olan ülkeler var. Mesela bir Japonlar'ın durumuna baktığınızda, bize göre çok daha riskli bir yerde yaşıyorlar ama onun bilincindeler. Bina yaparken, tesisler kurarken ona göre kuruyorlar. Bu anlamda da tabiki gerekli bilimsel yatırımlarını da yapıyorlar" ifadelerini kullandı.

AFAD ve BİLGEM ortaklığıyla yürütülen projeler hakkında bilgi veren Palaz, şu bilgileri verdi:

"Biri 'İkaz-Alarm Sistemi' dediğimiz projemiz. Afet anında gerek sinyaller, anonslarla gerek mobil teknolojileri kullanarak vatandaşların uyarılması ve yönlendirilmesi çalışması devam ediyor. Afet anında haberleşmenin önemini 1999 depreminde çok iyi yaşadım. Bu nedenle AFAD Başkanlığının her durumda haberleşebileceği, fiber optik, mobil teknoloji ve uydu altyapısını güvenli bir şekilde kullanan sistemin çalışmaları devam ediyor.

Aynı şekilde bu çalıştayın ortaya çıkmasını sağlayan AFAD'ın ihtiyacı olan 'Komuta kontrol sistemi' dediğimiz, 'Uzay, havacılık, görüntü işleme teknolojilerinde neler yapılması lazım? Nasıl bir yol haritası izleyeceğiz? Nelere ihtiyaç var? Hangi teknolojilere yatırım yapsak daha efektif olur' çalışmasının yapıldığı bir projemiz daha var. Bu çalıştay da aslında o projenin bir ürünü. Buradan çıkacak olan fikirlerle gerek üniversitelerimiz gerek özel sektör gerekse arşiv merkezimiz çok farklı alanlara yönelebilir. Burada asında hep birlikte yaptığımız bir beyin fırtınası. Bunun sonuçlarına göre farklı alanlarda farklı projeler oluşturma imkanı olacaktır."

Çalıştaya, Texas A&M Üniversitesi'nden Prof. Dr. Robin Murphy de telekonferans yöntemiyle katılarak, "Robotik Teknolojilerin Afet Alanında Kullanımı" konusunda sunum yaptı.

Bilişim ve haberleşme teknolojilerinin afet yönetiminde kullanımı konusunda çalışmalar yapan araştırmacı ve akademisyenlerin çeşitli sunumlar yapacağı ve gün boyu sürecek çalıştayda, haberleşme teknolojileri, sensör teknolojileri, İHA ve robot teknolojileri, analiz, simülasyon ve görüntüleme teknolojileri ve KBRN teknolojileri konularında çeşitli çalışma grupları yapılacak. - İstanbul

Kaynak: AA / Teknoloji

Hasan Palaz Teknoloji Türkiye Gebze Teknoloji Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title