Haberler

Bakan Işık, Beyçelik fabrikasını ziyaret etti -

Abone Ol

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Artık yavrularımıza kurbağaların sindirim sistemini öğretmiyoruz.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Artık yavrularımıza kurbağaların sindirim sistemini öğretmiyoruz. Artık öğrendikleri bilgiyle hayata dokunmalarını sağlayacak bir müfredatı uygulamaya koyduk" dedi.

Işık, Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezinin, TÜYAP Fuar Alanı yanındaki yeni binasının açılış töreninde yaptığı konuşmada, burasının, Türkiye'nin bugününe ve yarınına damga vuracak çok önemli bir tesis olduğunu söyledi.

Bursa'nın, Türkiye'nin en önemli üretim merkezlerinden biri olduğunu belirten Işık, "Bu üretimin sürdürülebilir olması, Ar-Ge ve inovasyona dayanması, Bursa'nın geleceğini teminat altına almak açısından olmazsa olmaz ama uzun vadeli sürdürülebilir kalkınmanın da olmazsa olmazı bilim ve teknoloji. Onun da ön şartı eğitim. Ülkemizin geleceği, eğitimde, bilimde ve teknolojidedir" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin tüm illerinde bilim merkezleri kurmayı hedeflediklerini dile getiren Işık, bununla ülkenin tarihi, kültürü ve medeniyetinin yüklediği sorumluluğu yerine getirmeyi amaçladıklarını anlattı.

Bazı bilim kitaplarında sanki bilim tarihinin, Antik Yunan'dan Rönesans dönemine bir anda atlamış gibi gösterildiğini vurgulayan Işık, "Halbuki Eski Mısır, Babil, Antik Yunan daha sonra Hint medeniyeti ve en önemlisi de İslam medeniyetinin bilime kazandırdıklarını adeta görmezden gelirler. Bu merkez, çocuklarımızın, bilim tarihini İslam medeniyeti boyutuyla da öğrenmesini sağlayacak. 'Bizim ceddimiz de yaptı, biz de yapabiliriz' diyecekler" değerlendirmesinde bulundu.

Bilimin evrensel olduğunu ve milletler arasında ayrımcılık yapmadığını ifade eden Işık, bu anlayışla bilim merkezlerini birer birer faaliyete geçireceklerini bildirdi. Bu merkezlerde çocukların eğlenerek öğreneceğini anlatan Işık, şunları kaydetti:

"Deney yapacaksınız, deneme-yanılma yöntemini göreceksiniz. Bileceksiniz ki dünyanın pek çok önemli buluşu, ısrarlı deneme-yanılmalar sonucu ortaya çıkmış. Artık çok şükür eğitim kitaplarımız, ezbere dayalı olmaktan kurtuluyor. Artık çocuklara 'çok zor matematik problemlerini ezberleteceğiz' diye milleti matematikten soğutma dönemi bitti. Artık yavrularımıza kurbağaların sindirim sistemini öğretmiyoruz. Artık öğrendikleri bilgiyle hayata dokunmalarını sağlayacak bir müfredatı uygulamaya koyduk. Bunun temeli; içinde yaşayarak, deneyerek öğrenmektir."

- Çalışma disiplini ve organizasyon kabiliyeti

Çocukların bilimi, kitabı, okumayı, okulu sevmelerini istediklerini söyleyen Işık, bununla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliğine gittiklerini dile getirdi.

Işık, 3 hedefleri bulunduğuna değinerek, şöyle devam etti:

"Birincisi; bilim sevgisini çocukluktan oluşturmak. İkincisi; kendi değerlerimizle bu çocuklarımızı bilim sevgisiyle yetiştirmek. Üçüncüsü de çocuklarımıza küçük yaşlarda mutlaka girişimcilik ruhu kazandırmak. Bunları öncelikli hedefler olarak görüyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Çok iyi biliyoruz ki milletimiz, bireysel zeka bakımından dünyadaki en zeki milletlerden biri. Kazanmamız gereken; çalışma disiplini ve organizasyon kabiliyetidir. Bunlar üzerinde ciddi çalışmalar yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz."

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Yücel Altunbaşak ise büyükşehir belediyeleri tarafından bilim merkezleri kurulması için hükümetin 1 milyar lira kaynak ayırdığını söyledi.

Sürdürülebilir gelişmede en önemli faktörün insan olduğunu ifade eden Altunbaşak, "Kalıplar dışında düşünen, proje yapabilen, yerinde duramayan gençler yetiştirmemiz lazım. Daima kafalarında birtakım fırıldakların döndüğü gençler yetiştirmemiz lazım. İşte bu gençler buralardan çıkacak" diye konuştu.

Daha sonra 200'den fazla deney düzeneği, uzay ve havacılıkla ilgili özel bir bölüm, planetaryum ile 3 boyutlu video duvarı bulunan merkezin açılış kurdelesi, Işık ve Altunbaşak ile Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından kesildi. Katılımcılar, tören sonrası merkezin bölümlerini inceleyerek "Bilimin Sultanları Sergisi"ni gezdi.

Törene, AK Parti Bursa milletvekilleri, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Kültür A.Ş Genel Müdürü Rıfat Bakan ile vatandaşlar katıldı.

Işık, tören öncesi Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) Beyçelik Fabrikası'nda incelemelerde bulunarak, işçilerle öğle yemeği yedi.

Kaynak: AA / Teknoloji

Fikri Işık Beyçelik Türkiye Teknoloji Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title