Haberler

    Bilmediğiniz 6 Gerçek!

    Abone Ol

    Yıllardır bilgisayar kullanıyor da olsanız, onun hakkında bilmediğiniz o kadar çok şey var ki...

    Bilgisayarımızda zaman zaman yaşadığımız sorunlar nedeniyle hepimiz şikayet edebiliyor, suçu onun üstüne atabiliyoruz. Ancak eski bir bilgisayara sahip olsanız bile, aslında arka planda sayısız işlem gerçekleşiyor. İşte bunlardan bazıları.

    1. Bit'ler ve bayt'lar

    8GB'lık eski iPod'unuzun depolama alanının darlığından şikayet etmeye başlamadan önce, 8GB'ın neden oluştuğunu hatırlamanızda fayda var. Her 1 gigabayt'ın içinde 1024 megabayt, her 1 megabayt'ın içinde 1024 kilobayt, her 1 kilobayt'ın içinde ise 1024 bayt bulunmaktadır. En düşük seviyeye inersek, her bayt, 8 bit'ten oluşur.

    Bunun anlamı, iPod Touch'ınızın kendisini "1" veya "0" durumunda saklayabilen toplam 549.755.813.888 ayrı kapıya sahip olduğudur. Gerçekten de etkileyici bir mühendislik...

    2. İnternette izlediğiniz ve dinlediğiniz her şey, önce bilgisayarınıza indirilir

    Arkadaşlarınız size videoları sabit diskinizde saklamanın modasının geçtiğini söylüyor olabilirler. Ancak onlara şunu hatırlatmanız gerekiyor: İster YouTube'dan video izleyin, ister herhangi bir TV kanalını akış yapın, hepsi aslında PC'nizden oynatılır.

    İnterneten akış yaparken video veya müziğin bir kısmının önce bilgisayarınızda saklanması gerekir. Örneğin YouTube'daki yüklenme çubuğu, videonun ne kadarının bilgisayarınızda saklandığını gösterir.

    3. Verinin kat ettiği mesafe

    Örneğin Wikipedia'daki bu sayfayı açtığınızda, yaklaşık 5.300 kilometre uzaktaki Ashburn, Virginia'daki sunuculardaki bir sayfayı çağırmış olursunuz. Veriler, yaklaşık 0.1 saniyede Atlantik Okyanusu'nun altından Wi-Fi router veya modeminize, ardından bilgisayarınıza iletilir.

    4. Saymaya 0'dan başlanır

    Her bilgisayar, temelde çok büyük birer hesap makinesidir. Devrelerin çalışma mantığı, "açık" veya "kapalı" olmaya dayandığından gerçekleşen her iş, temelde ikilidir; yani "1" veya "0"dır.

    Bu durum, bilgisayar programcılığında sayı sayma işlevlerinin 0'dan başlamasıyla sonuçlanır (Visual Basic ve Fortran gibi bazı istisnalar hariç).

    20. yüzyılın neden 1900'lere işaret ettiğini merak ettiyseniz hemen cevabını verelim. Tarihçiler, ilk yüzyılı "sıfırıncı yüzyıl" olarak adlandıracak kadar akıllı değillerdi. Eğer bunu yapmış olsalardı, muhtemelen okula yeni başlayan çocukların kafası çok daha az karışacaktı.

    5. Ctrl+C ve Ctrl+V'nin arka planı

    SSD'lerin çalışma mantığı, yeni verileri boş bir blok üzerine yazmak kadar basit değil. Pratikte bu, 4KB'lık bir dosya yazmak için sürücünün 2MB'lık veriyi okuması, onu geçici olarak depolaması, bir dizi bloku temizlemesi ve ardından tüm verileri tekrar yazması gerektiği anlamına gelebiliyor.

    6. Kodlar sandığınız kadar temiz değiller

    Hayatını teknolojinin hizmetlerine adayanlar, örneğin SnapChat'te paylaştığı garip fotoğraflar paylaşıp onların otomatik olarak silinmesini bekleyenler, teknolojiyi pek iyi anlamayabiliyorlar ve her şeyin programcılar tarafından kusursuzca tasarlandığını düşünebiliyorlar.

    Ancak bir kullanıcının Java'nın kaynak kodlarında keşfettiği şu satırlar, Java programcılarının bile işleri aceleye getirebildiğini gösteriyor:

    /**

    This method returns the Nth bit that is set in the bit array. The

    current position is cached in the following 4 variables and will

    help speed up a sequence of next() call in an index iterator. This

    method is a mess, but it is fast and it works, so don't f*ck with it.

    */

    private int _pos = Integer.MAX_VALUE;

    Kaynak: Chip.com.tr / Teknoloji

    iPod Touch Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    1000
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title