Call Of Duty: Advanced Warfare (Pc - Single Player)
Değişen dünya düzenine ayak uydurmak için değil, düzeni tekrar değiştirmek için çabalamak.
Şu an Pink Floyd'un yeni albümü The Endless River'ı Spotify'da açtım, kulaklığımı taktım ve yeni Call of Duty oyunu Advanced Warfare'ın senaryo modu hakkındaki düşüncelerimiz sizlere aktarmak için yazıma başladım...
En başa dönmek istiyorum(Her ne kadar defalarca yapıldıysa da...). Medal of Honor: Allied Assault'u hazırlayan 2015 ekibinden ayrılan 22 kişinin kurduğu Infinity Ward'ın geliştirdiği ve 100'ün üzerinde ödül alan (O zamanlar ödüller daha prestijliydi sanki?) ilk Call of Duty'ye...
Bundan tam 11 sene önce, Sabah Gazetesi'nin yanında ek olarak haftada bir kez ProGamer (Adını yanlış hatırlıyor olabilirim.)isimli oyun dergisi gelirdi. 1 buçuk milyon liraya satılır, derginin yanında demo ve programların yer aldığı bir de CD olurdu. İşte o CD'lerden bir tanesinde karşılaşmıştım Call of Duty 1'in demosuyla. Ama hele şu şansa bir bakın:
Benim bilgisayarım o sıralar serviste olduğu için arkadaşımın PC'sine kurmuştuk demoyu. Ancak onun da ekran kartı yeterli olmadığı için demoyu beyaz tonlarda oynamak zorunda kalmıştık. Evet, demoda hiçbir renk, hiçbir kaplama yoktu. Sadece beyaz renkte karakter ve çevre modellemeleri vardı. Call of Duty ile ilk tanışmamız pek konforlu olmamıştı belki, ama açıkçası bu kadar iyi bir oyunla karşılaşacağımı düşünmemiştim ve 11 yıl sonrasında oyunun büyük bir seri olarak devam edeceğini de...
İkinci Dünya Savaşı cephelerinde taban teptik, Vietnam'a gittik, modern savaş dünyasında kurgusal Orta Doğu'yu ve dünya çapındaki tehlikeleri gördük. Hafızamızı kaybettik derken geleceğe adım attık. Bir aksiyon filminden fırlamışçasına sahneler izler, roller keserken bir anda flashback'ler yaşadık. Geleceğe vardığımızda bilim kurgunun gücünü, değişimin kaçınılmaz olduğunu gördük. Şimdi ise devletlerin güçlerinin azaldığını, özel şirketlerin güçlendiğini ve dünyayı kontrolleri altına aldığını görüyoruz.
#Sayfa#
Güce ulaşabilmek için neleri feda edebilirsiniz? Ailenizi? Milyonlarca insanı? Belki de daha fazlasını...
Advanced Warfare'ın odak noktasında Oscar ödüllü aktör Kevin Spacey'in canlandırdığı Jonathan Irons karakteri yer alıyor. Irons, devletlerden bağımsız olarak kararlar alabilen askeri şirket Atlas şirketinin başındaki isim. Aynı zamanda bizim kısa süreli patronumuz diyelim ve fazla detay vermeyelim...
Oyun başladığında 2050'li yıllara adım attığımızı görüyoruz. Karakterimiz Jack Mitchell ve ekip arkadaşlarımızla yeni göreve başlamadan önce etrafı süzüyoruz ve görüyoruz ki Advanced Warfare'ın dikkat çekici bir görselliği var. Sledgehammer Games'in hazırladığı ilk Call of Duty olan bu yapım, gerek oyun içi görseller, gerekse de sinematik videolarla oyuncuları etkilemeyi başarıyor. Bu konuya zaten birazdan detaylıca değineceğim.
Hikaye hatlarını pek belirginleştirmeden şunları söylemek istiyorum:
Başarısız bir operasyonun ardından sevdiğimiz bir arkadaşımızı geride bırakıyoruz, ki bu aslında oyundaki önemli bir karakterin yakını. Sonrasında her şeye yeniden başlamak, ancak farklı bir şekilde başlamak için teklif alıyoruz. İşte ne oluyorsa bundan sonra oluyor aslında. Oyunun ilk aşamalarında birkaç ufak sürprizle karşılaşabilirsiniz. Açıkçası ilk Modern Warfare'dan bu yana Call of Duty oyunlarında Hollywood aksiyon filmleri havasını sonuna kadar aldım ve bu oyunda da aynı şeyler geçerli. Tabii etkisi ilk MW kadar olur mu, tartışılır.
Ve unutmadan, bu kez KVA isimli terörist organizasyonla mücadele ediyoruz. Bu organizasyonun başında da Joseph "Hades" Chkheidze var. Hayır, aklınıza Zakhaev gibi karakterler gelmesin, bu kez daha basit diyebiliriz. Ama bu basitliğin bile karmaşıklığa yol açtığı "bir an" var...
Ve evet, Jonathan Irons, kötü bir karakter olabilir. Ama neden kötü? Bunu da oynayıp görmeniz gerekir...
Hikaye detayları hakkında dikkat ederseniz kıyıdan köşeden, fazla detaya girmeden üzeri örtülü şekilde konuşmaya çalıştım. Spoiler verip de oyun keyfinizi kaçırmak istemiyorum.
#Sayfa#
Son yıllarda çıkan Call of Duty oyunlarında bildiğiniz gibi "karakter gelişim sistemleri" oluyor
Özellikle online karşılaşmalarda oyuncuların birbirlerine üstünlük kurmaları adına önemli kişiselleştirmeler yapabildiğimiz bu sistemler, multiplayer tarafta olduğu kadar detaylı olmasa da senaryo modunda da mevcut. İşte Advanced Warfare'ın dikkat çekici taraflarından bir tanesi bu. Yani üzerimizde yer alan elektronik mekanizma, daha doğrusu birçok fonksiyonla donatılmış dış iskelet.
Advanced Warfare'da zıplama tuşuna iki kez arka arkaya basarak çok yükseklere zıplayabiliyor, insansız hava araçlarını kontrol ederek düşmanları ortadan kaldırabiliyor, zamanı yavaşlatarak hızlıca hareket edebiliyor, özel ayakkabılarımızın altında yer alan paneller sayesinde çok yükseklerden aşağıya yavaşça atlayabiliyor, araba kapısını sökerek yürüyen kalkan pozisyonunu alabiliyor, bir kanca yardımıyla düşmanı öldürebileceğimiz gibi yükseklere de tırmanabiliyoruz. Tırmanırken bazen eldivenlerden yardım aldığınız da oluyor.
Evet, üst paragrafta oyun mekaniği dahilinde neler yapabileceğimizi kısaca özetlemeye çalıştım. Batman'in kancasını, Crysis'nin Nano Suit'inin bir bölümünü, TitanFall'un yükseğe zıplama faktörünü ve Max Payne ile oyun hayatımıza giren zamanı yavaşlatma kavramını yeni Call of Duty oyununda görebiliyoruz. Kısacası yapımcılar, daha zengin bir sunum için bu unsurları oyundaki gerekli olabilecek noktalara yerleştirmiş. Çoğu kez iyi de olmuş doğrusu.
Her bölümü tamamlayışınızda puan alıyorsunuz ve isterseniz kendinizi geliştirebiliyorsunuz. Daha hızlı şarjör doldurmak, daha hızlı hedef almak, daha dayanıklı bir zırha sahip olmak gibi başlıklar bulunuyor.
#Sayfa#
Görev tiplerinden kısa kısa...
Aslında biliyor musunuz, öncekilere göre biraz farklı görünüyor olsa da Call of Duty'nin oyun mantığı yine aynı. Yine birçok sıcak çatışmanın içinde yer alıyor, saatler içinde yüzlerce düşmanı ortadan kaldırıyorsunuz. Mutlaka savaşa farklı açılardan dahil oluyor, birçok farklı araç kullanıyor ve sıcak çatışma hissini hep yaşıyorsunuz. Ve tabii ki gizli görevler de var ve her görevi amacına göre yerine getirirseniz daha fazla zevk alıyorsunuz.
Örneğin, gizlilik gerektiren görevleri ele alalım. Zaten birçoğunda gizliliği bozarsanız görev de başarısız oluyor, ama gizliliği devam ettirirken birkaç farklı yol seçeneğiniz olabiliyor. Kimi düşmanı boğarak, kimisini susturucu silah ile indirerek ilerlemelisiniz. Mutlaka öldürmeniz gerekiyor diye bir kavram da yok. Saklanarak gidin, bırakın düşmanlar arkanızda kalsın. Oyun bazen adam öldürmeye değil, hedefe ulaşmaya odaklanıyor. Ha tabii şu saçmalık hala devam ediyor:
Diyelim ki koca bir meydandasınız ve 50 adam var. 49 tanesini vurdunuz ve geriye bir tane kaldı. İşte o bir taneyi bulup öldürene kadar arkadaşlarınız bekliyor. Bir sonraki aşamaya geçmek için mutlaka o bir kişiyi de öldürmeniz lazım ve ne hikmetse sizden başka kimse onu aramıyor. Bu tip detayların artık yavaş yavaş geride kalması gerekiyor diye düşünüyorum.
Tabii Call of Duty yine sinematik bir deneyim sunuyor. Ara sinematik videolar gerçekten çok başarılı hazırlanmış. Oyun esnasında zaman zaman karşılaştığımız film gibi sahneler de göz okşuyor. Heyecanlı bir kovalamaca mı dersiniz yoksa koca bir yapının üzerinize doğru yıkılmak üzere olduğunu mu... Bu konuda CoD yine çok iyi iş çıkarmış, ancak oyunun çizgisel yapısının zaman zaman göze battığını da söylemek lazım. Ve "şunu yap, bunu getir, şu tuşa bas" gibi ibareler de oyunda fazlasıyla var ve bunlar da sıkıcı açıkçası.
#Sayfa#
Call of Duty: Advanced Warfare, en iyi grafiklere sahip Call of Duty oyunu
Karakter modellemeleri, çevre tasarımları, karakter animasyonları, ışık ve gölge efektleri gerçekten çok iyi görünüyor. Çevre tasarımları zaman zaman kalite kayıpları yaşasa da karakter tasarım ve animasyonları gerçekten iyi. Zaten Call of Duty'nin karakter tasarım ve animasyonları üzerine iyi işler çıkaran bir seri olduğunu düşünürüm hep.
"Peki ne eksik görsel tarafta?" diyecek olursanız, canlılık unsurunu gösterebilirim. Tamam, önceden kurgulanan sahnelerde harika efektlerle karşılaşıyorsunuz, çatışmalar esnasında ufak tefek taş parçaları, camların ve ufak eşyaların parçalanması gibi detaylar da var, ama "Call of Duty'de yaşayan bir dünya var" dedirten fizikler hala eksik. Bundan birkaç sene evvel çıkan Battlefield 3 ile Advanced Warfare' kıyaslarsak, fizikler konusunda CoD'un kesinlikle çok gerilerde olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ışık-gölge efektleri ve çevre modellemeleri konusunda da CoD'un Battlefield serisine nazaran geriden geldiği açık.
İşitsel tarafa geldiğimizde, silah sesleri, patlamalar, ortam sesleri doyurucu denilebilir. Karakterlerin sesleri de başarılı. Zaten Kevin Spacey başta olmak üzere birçok önemli isim seslendirme yapıyor. Müziklerden ise neredeyse haberim bile olmadı. Modern Warfare öncesi Call of Duty'lerde ve Modern Warfare serisinde çok akılda kalıcı müzikler vardı, ama bu kez öyle bir etki olmadı bende. Üstelik, daha evvel Metal Gear Solid serisi ve Call of Duty 4: Modern Warfare'de çalışan Harry Gregson-Williams'ın Advanced Warfare'da da yer almasına rağmen.
Son sözlere gelecek olursam:
Advanced Warfare, kesinlikle oynanılması gereken bir FPS oyunu olmuş. Dikkat çekici ve heyecanlı bir senaryo moduna, güzel grafiklere sahip. Senaryo modu 7 saat civarında sürüyor ve tekrar oynanma ihtimali de yüksek. Oyun mekaniğinde yapılan değişiklikler Advanced Warfare'ı diğer CoD'lardan ayıran en önemli faktör.
Mahmut Saral - Teknokulis : http://www.teknokulis.com