Haberler

Çevrimiçi oyun platformu Roblox, Türkiye'de erişime engellendi

Güncelleme:
Abone Ol

Instagram'a Türkiye'de erişim engeli getirilmesinin yankıları sürerken, 15 milyon kullanıcısı olan çevrimiçi oyun platformu Roblox da erişime kapatıldı. Kararın Adana Cumhuriyet Başsavcılığının başvurusu üzerine çocuk istismarı suçlaması ile alındığı belirtildi.

Çevrimiçi oyun platformu Roblox, mahkeme kararıyla erişime kapatıldı.

ROBLOX ERİŞİME KAPATILDI

Instagram'a Türkiye'de erişim yasağı getirilmesinin ardından bir platform daha engellendi. Özellikle çocuklar arasında rağbet gören, Türkiye'de yaklaşık 15 milyon kullanıcısı olan çevrimiçi oyun platformu Roblox, erişime kapatıldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) internet sitesinden yapılan açıklamada, "roblox.com, 07/08/2024 tarihli ve 2024/5282 D. İş sayılı Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişime engellenmiştir." ifadelerine yer verildi.

Çevrimiçi oyun platformu Roblox, Türkiye'de erişime engellendi

"ÇOCUK İSTİSMARI SUÇLAMASIYLA KAPATILDI"

Adana Cumhuriyet Başsavcılığının başvuruyu çocuk istismarı suçlaması ile yaptığı öğrenildi. Çocukların üzüntüyle karşıladığı erişim engeli ile ilgili aileler de ödenen ücret nedeniyle mağduriyet yaşadıklarını belirtiyor.

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı da konu ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Çevrimiçi oyun platformu Roblox'un ülkemizde erişime kapatılması kararı, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturma sonucunda Adana 6. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararı iledir. Kararın UYAP'ta yayınlanması sonucunda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumumu tarafından uygulanmıştır. Kamuoyunun bilgisine sunarız."

ADALET BAKANI TUNÇ AÇIKLAMA YAPTI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da yaptığı açıklamada, çocuk istismarına izin vermeyeceklerini belirterek şunları söyledi: "Çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırması sebebiyle Roblox isimli oyun platformuna ve uygulama marketlerindeki linklerine, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun"da belirtilen hususlar çerçevesinde Adana 6. Sulh Ceza Hakimliğince erişim engeli getirilmiştir. Unutulmamalıdır ki Türkiye Cumhuriyeti, bir Hukuk Devletidir. Devletimiz, Anayasamıza göre çocuklarımızın korunmasını sağlamak için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.

"ÇOCUKLARIMIZIN KORUNMASI HERKESİN GÖREVİ"

Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın üstün yararının gözetilmesi, onların korunması ve desteklenmesi herkesin görevidir. Türkiye, dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden, teknolojiyi en iyi şekilde kullanan ülkelerin başında gelmektedir. Ancak teknolojinin olumsuz yönde kullanılması asla kabul edilemez.

"ASLA MÜSAADE EDİLMEYECEK"

Ülkemizin ve milletimizin geleceğini düşünen, sorumluluk makamında bulunan herkesin çocuklarımızı hedef alan bu tür durumlara karşı hassasiyetle yaklaşması, popülist ve sorumsuz söylemlerden uzak durması gerekir. Toplumsal yapımıza dinamit koymaya yönelik girişimlere, çocukların istismarına, şiddete teşvik edilmesine, her biri birer cevher olan evlatlarımızın gelişimini olumsuz yönde etkileyecek faaliyetlere asla müsaade edilmeyecektir."

Çevrimiçi oyun platformu Roblox, Türkiye'de erişime engellendi

İMAMOĞLU'NDAN TEPKİ GELDİ

Robox'un kapatılmasına İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda İmamoğlu şu ifadelere yer verdi: "Instagram'dan sonra, 15 milyondan fazla kullanıcısı olan ve kullanıcıların oyun geliştirebildikleri çevrimiçi oyun platformu Roblox'a da erişim yasağı gelmiş olması akıl alır gibi değil. Bu kararları verenler yeni dünyadan, ekonomiden, teknolojiden bihaber akıllar."

Çevrimiçi oyun platformu Roblox, Türkiye'de erişime engellendi

ROBLOX NEDİR?

Roblox, Roblox Corporation tarafından geliştirilen bir çevrimiçi deneyim platformu ve deneyim oluşturma sistemidir. Kullanıcıların deneyimlerini programlamasına ve diğer kullanıcılar tarafından oluşturulan deneyimleri oynamasına olanak tanır. David Baszucki ve Erik Cassel tarafından 2004'te kurulan ve 2006'da piyasaya sürülen platform, kullanıcılar tarafından Lua programlama dilinde kodlanmış birden çok türde oyunlara ev sahipliği yapmaktadır. Oyun platformu, 2010'ların ikinci yarısında hızla büyümeye başladı ve bu büyüme COVID-19 pandemisiyle birlikte daha da hızlandı.

Roblox ücretsiz oynanabilir ve oyun içi satın alımlar "Robux" adlı sanal para birimi üzerinden yapılabilir. Ağustos 2020 itibarıyla, Roblox'un 164 milyondan fazla aylık aktif kullanıcısı bulunmaktadır ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 16 yaş altı tüm çocukların yarısından fazlası tarafından oynanmaktadır.

Haberler.com / Turan Yiğittekin - Teknoloji

Cumhuriyet Başsavcılığı Instagram Teknoloji Türkiye Eğitim Roblox Roblox Çocuk Adana Hukuk Oyun Oyun Oyun Hukuk Eğitim Teknoloji Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (115)

Kestanemi Çizdiler:

Türkiye kapatılsın.

Yanıtla12K
Murat Kesgin:

ne yapmaya çalıştığınızı anlamıyorum.kuzey koreye mi dönüştürmeye çalışıyosunuz

Yanıtla792893
Evvab:

tam tersi olmasın sakın. insanlar artık farkın da olmadan sosyal medya ve oyun bağımlısı oldu. önlerinden geçip giden gerçek hayatın farkında bile değiller. ben özgürüm diye çığıranlar aynı model saça aynı tip kıyafete aynı tip yeme içme alışkanlıklarına sahip robatlaşmış fakat bunun farkında olmayan insanlar.

11281
Metehan Eryilmaz:

Tarikatları da aynı hızla kapasalar keşke

41135
sade vatandaş:

döndü zaten millet hala farkına varmadı

44116
suskun çocuk null:

ne zaman tiktoka sıra geliyor :) elleriniz dert gormesin

Yanıtla841K
Ismail Karadoğan:

güzel kardeşim silah mı dayıyorlar kafana beğenmiyorsan girmezsin. Tik tokum Yasaklanmasını istiyorsun yarın senin de kullandığın bir uygulama yada günlük hayatında elzem bir şey de yasaklanabilir.

99113
Real:

Maaşına zam

2189
Sinan Bulduk:

Heykelciler , putperestler buraya

8012
N null:

sırada tiktok var umarım

Yanıtla52716
Tüm 115 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title