Haberler

    Çin Yapımı Denizaltı 2 Saatte ABD'ye Gidebilecek

    Abone Ol

    Şangay'dan San Fransisco'ya yolculuk uçakla yaklaşık 12 saat sürüyor ama bir Çin denizaltı tasarımı yolculuğu 2 saate indirmeyi planlıyor.

    Şangay'dan San Fransisco'ya yolculuk uçakla yaklaşık 12 saat sürüyor ama bir Çin denizaltı tasarımı yolculuğu 2 saate indirmeyi planlıyor.

    Denizaltı denilince ya akla İkinci Dünya Savaşı filmleri gelir veya ABD-Rusya soğuk savaş döneminin nükleer tehditinin en büyük kaynaklarından biri olan nükleer denizaltılar. Denizaltı teknolojisi savaş dönemler bittikten sonra belli bir yerden sonra pek fazla gelişmedi. Bir Çin tasarımı ise denizaltı konseptini komple değiştirmeyi hedefliyor.

    Deniz üstünde giden araçlarda sürtünmeyi azalttıkça hız artıyor, bu fikri uygulayan Ghost Bot isimli aracı görmüştük. İnsansız denizaltı drone'ları ise zaten bambaşka amaçlara hizmet ediyorlar. Su altında sürtünmeyi yokedemediğimiz için denizaltılar kara, hava ve deniz üstü araçlarına göre çok daha yavaş hareket ediyorlar. Ama tabii ki gizlilik faktörü de çok önemli.

    İşte Çin yapımı yeni denizaltı tasarımı gerektiğinde gizliliği, gerektiğinde de hız becerisini ön plana çıkartabilecek. Bu tasarım klasik bir görüntüden çok bir torpidoya benzeyecek. İddiaya göre bu denizaltı, çok özel bir teknoloji sayesinde suyun altında saatte 6,000 kilometre gibi hayal edilemeyecek hızlara çıkabilecek. Tarihteki en hızlı hava aracı olan Lockheed SR-71 Blackbird'ün rekor kıran maksimum hızının saatte 3,529 kilometre olduğunu düşünürseniz, bu bilginin inanımazlığı daha belirginleşiiyor.

    Bu teknolojinin ismi "supercavitation" ve suyun direncini, aracın etrafına özel bir hava kabarcığı yayarak yoketme metodu ile işliyor. Denizaltı suyun altında giderken burnunun şeklinden dolayı gelen içinden geçtiği suyu aracın gövdesinden dışarıya doğru atmaya başlıyor ve aracın yakın çevresinde suyun değmediği bir hava boşluğu oluşuyor. Suyun direnci olmayınca da araç çok yüksek hızlara ulaşabiliyor. Supercavitation konsepti daha önce Rus ordusu tarafından torpido üretiminde denenmişti.

    Çin bilimadamları henüz bu tekniği sadece küçük boyda prototip modellerde denemişler ama sonuçlar olumlu gözüküyor. Konseptin iki sorunu var, birincisi hava kabarcığının oluşabilmesi için denizaltının çok yüksek hızlarda suya atılması gerekiyor. İkincisi hava boşluğu oluşunca, su değmediğinden dolayı aracı klasik dümen tekniği ile yönetmek imkansız hale geliyor. Bunlar mutlaka çözülecektir fakat bu teknoloji ile inşa edilecek denizaltılar önce askeri amaçlarla kullanılacaktır. Ama gelecekte sivil taşıma için de işe yarayacağına eminiz.

    The post Çin Yapımı Denizaltı 2 Saatte ABD'ye Gidebilecek appeared first on Silikon Vadisi TV.

    Kaynak: SilikonVadisi.tv / Teknoloji

    Çin Halk Cumhuriyeti San Fransisco Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    1000
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title