Dungeon Hunter 4
Gameloft'un zindanına bir kez daha zafer için dönüyoruz.
Mahmut Saral - - Gameloft'un başarılı aksiyon RPG oyun serisi Dungeon Hunter, dördüncü oyunuyla mobil oyunseverlerin karşısına çıktı. Bundan binlerce yıl öncesindeki fantastik dünyalarda, sinirli barbarların, kana susamış askerlerin ve tehlikeli iblislerin heyecanlı mücadelesini ekranlara taşıyan yapım, Freemium ücret modeli ve Türkçe altyazı desteğiyle indirilmeye sunulmuş durumda.
Yapımın ön inceleme sürümünü, bundan birkaç gün önce iPad'te deneme imkanım olmuştu. iPad'in büyük ekranı ve rahat kontrollerini de işin içine katarsak, güzel bir aksiyon RPG deneyimi yaşamıştım. Üstüne bir de oyunun Türkçe altyazılı olması, milyonlarca Türk kullanıcı için güzel bir özellik anlamını taşıyordu. Tabii düşmanlarımızın isimlerinin biraz komik şekilde Türkçe'ye çevrilmesi, insanların hoşuna bile gidebilir. Ha sevmediniz mi, ayarlar menüsünden İngilizce dil seçeneğini de işaretleyebiliyorsunuz, neyse... Son birkaç gündür de son halini iPod Touch'da oynuyorum ve ekrandaki ibarelerin anlaşılabilirliği sebebiyle bu oyunu tablette oynamanızı şimdiden rahatlıkla tavsiye ettiğimi belirtmek istiyorum.
Yıllar yıllar önce...
Oyunu ilk açtığımızda, slaytlardan oluşan ufak bir video karşılıyor bizi. Çok uzun yıllar süren savaşlardan bahseden bu videonun ardından, karakter seçim ekranına geliyoruz ve karakter sınıfı, ardından da cinsiyet belirleyip dalıyoruz savaş alanına. Bundan sonra bir süre, eğitim kıvamında "şu şöyle olur, bunu böyle kullanmalısın" gibisinden direktifler alıyoruz. Bazen ekranda beliriyor bu ibareler, bazen de bir NPC tarafından uyarılıyoruz. İlk etapta pek güçlü değiliz, tecrübeli de değiliz haliyle. Düşman öldürerek, etraftan altın toplayarak ve varsa kılıç, kask gibi ganimetleri ele geçirerek karakterimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Elde ettiğimiz item'ları tamir edip geliştirebildiğimiz gibi, satabiliyoruz da. Biliyorsunuz, aksiyon RPG oyunlarında gelişim sistemi önemlidir. Gelişim ağacı ne kadar detaylıysa, oyuncular da ona göre kendi karakterlerini kendi oynanış tarzlarına göre hazırlayabilirler. Mobil bir aksiyon RPG için Dungeon Hunter 4'ün sundukları gayet yeterli görünüyor. Gelişim için altın ve elmas gibi değerli madenlere ihtiyacımız oluyor, peki ya onlar biterse, ya da azalırsa ne yapmalıyız?
İşte burada Freemium fiyat modeli giriyor devreye. Oyunun marketine adım atarak, gerçek para karşılığında istediğimiz birçok şeyi hemen alabiliyor, böylelikle oyunda daha rahat ilerleyebiliyoruz. Örneğin 100 elması almak için 1 saat uğraşmamız gerekiyorsa, gerçek para ödeyerek anında bu kadar miktarda elmasa sahip olabiliyoruz. Tabii verdiğim sadece bir örnekti. Markete girdiğinizde, item'ları ve fiyatlandırmalarını da detaylıca görebiliyorsunuz. Her şey Türkçe olduğu için de anlama konusunda sıkıntı çekmeniz pek olası değil.
#Sayfa#
Peki oyun mekaniği nasıl?
Kontrollerin gayet rahat olduğu ortada. Hamle yapmamız için gereken tuşlar da ekranda bir bir beliriyor ve ilk belirdiklerinde minik açıklamalarıyla geliyor. Yapabileceğimiz normal atak ve özel ataklar oluyor. Normal ataklar az can götürürken, özel atakların verdiği zarar daha fazla oluyor. Ancak sizin de bildiğiniz gibi bu tip oyunlarda özel atakları her zaman yapamıyorsunuz, belirli zaman aralıklarının olması gerekiyor. Eliniz de armut toplamamalı tabii. Gelişim ağacında yapacaklarınız ve kullandığınız zırhlar, silahlar, muhtemel zafer veya hezimetiniz için size yol açacak. Yapımda senaryo modunun dışında, arkadaşlarınızla birlikte hareket edebileceğiniz multiplayer oyun modları da (Co-Op, PvP) bulunuyor.
Grafikler ve sesler
Gameloft, mobil platformlarda güzel görsellere sahip 3 boyutlu oyun hazırlayan nadir firmalardan. Hatta bu kadar kısa aralıklarla bu kadar fazla 3 boyutlu oyun çıkaran belki de tek firma. Batman ve Modern Combat 4 gibi oyunların ardından Dungeon Hunter 4'ün de grafikleri gerçekten güzel görünüyor. Kamera açıları ve çevre tasarımları başarılı. Renk paleti de çeşitli ve canlı görünüyor. Ortam sesleri, arkaplanda çalan müzikler de atmosferi tamamlıyor. Cihazınızın hoparlörü aracılığıyla değil de, kulaklıkla oynarsanız, oyunun atmosferine daha iyi ayak uydurabileceğinizi söyleyebilirim.
Sonuca gelecek olursam, Freemium fiyat modeli pek çok oyuncuyu memnun etmiyor belki, ama bu, sizi Dungeon Hunter 4'ü denemekten mahrum etmemeli. Başta güzel grafikleri, Türkçe altyazı desteği ve rahat oynanabilirliği gibi konuları göstererek, Dungeon Hunter 4'ü oynamanızı, mümkünse tabletinizde oynamanızı tavsiye ediyorum.
İyi oyunlar!
Mahmut Saral - Teknokulis : http: //www.teknokulis.com