Dünya Turuna Çıkan Güneş Enerjili Uçak
Güneş enerjisiyle çalışan Solar Impulse 2 adlı uçak, bataryalarının zarar görmesi nedeniyle Hawaii'de dünya turuna ara vermek zorunda kaldı.
Güneş enerjisiyle çalışan Solar Impulse 2 adlı uçak, bataryalarının zarar görmesi nedeniyle Hawaii'de dünya turuna ara vermek zorunda kaldı.
Solar Impulse 2 ekibi, uçağın dünya turuna devam edeceğini ancak aşırı ısınmanın bataryalarda verdiği kalıcı hasar nedeniyle uçuşa nisan ayına kadar ara verildiğini kaydetti.
Uçağın bataryalarının dünya turunun en uzun etabı olan Japonya-Hawaii uçuşunun ilk gününde aşırı ısındığı ve soğutulamadığı belirtildi.
Uçak tamirat süresince Kalaeloa Havaalanı'ndaki Hawaii Üniversitesi'nin hangarında kalacak. Uçağın ekibi, aşırı ısınmanın önlenmesi için araştırmaların ve testlerin yapılacağını ifade etti.
Pilot Andre Borschberg tek koltuklu uçağıyla Hawaii'nin Honolulu kentinin dışında bulunan Kalaeloa Havalananı'na temmuz ayının başında iniş yapmıştı.
Borschberg yaklaşık 118 saat süren seyahatiyle, dünyanın yalnız yapılan en uzun kesintisiz uçuş rekorunu kırmıştı.
Pervaneleri çalıştıran ve bataryaları şarj eden 17 bin güneş hücresiyle donatılmış olan Solar Impulse 2'nin kanatları Boeing 747'nin kanatlarından daha uzun. Güneş enerjisinin bataryalarda depolanabilmesi sayesinde uçak geceleri de uçabiliyor.
Umman, Myanmar ve Çin uçuşlarını tamamlayan Solar Impulse 2, mart ayında Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'den uçuşa başlamıştı. Kuvvetli rüzgarların kanatlarına verdiği zarar sebebiyle Japonya'da yaklaşık bir ay planlanmayan bir mola vermişti. Güneş ışınları güçlü olduğunda uçağın hızı, ideal hızı olan 45 (km/h)'den iki katına kadar çıkabiliyor. Orta büyüklükte bir kamyon ağırlığında olan karbon fiber uçağın ağırlığı yaklaşık 2,5 ton.