Haberler

    Facebook'ta Dolandırıcılık Yapanlar Yandı

    Abone Ol

    Yargıtay, sosyal arkadaşlık sitesi 'Facebook' hesabına arkadaşı B.'in şifresi ile girip kendisini bu kişi olarak tanıtarak, internet banka hesabı kullanarak...

    - Davaya konu olay Antalya'da yaşandı. Dosyada yer alan bilgiye göre sanık M.Ç., Hande E.'nin arkadaşlık sitesi olan Facebook hesabını ele geçirerek, bir arkadaşına internet bankası hesabını kullanıp kullanmadığını sordu. Mağdurun internet bankacılığı kullandığını öğrenen sanık M.Ç., kendisinden iade etmek şartıyla 450 TL para istedi. Mağdur, arkadaşının para istediğini düşünerek internet bankacılığı aracılığıyla sanığın vermiş olduğu GSM hattına para gönderdi. Mağdur daha sonra arkadaşı Hande E.'nin Facebook sayfasının dondurulduğunu görünce şüphelendi ve bankadan gönderdiği paranın 9 dakika sonra Antalya Kumluca'da bulunan ATM'den çekildiğini öğrendi. Arkadaşı Hande E.'yi arayan mağdur Facebook hesabının çalındığını öğrendi. Durumu polise bildirilmesi üzerine para gönderilen hesabın M.Ç.'nin annesine ait olduğu ortaya çıktı ve sanık gözaltına alındı. Elmalı Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan sanığa "Facebook yoluyla nitelikli dolandırıcılık" suçundan ceza verildi.

    Nitelikli dolandırıcılık suçu olmuştur

    Karara itiraz edilince dosya Yargıtay'ın gündemine geldi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının onama istemli tebliğname hazırladığı dosyayı inceleyen Yargıtay 15. Ceza Dairesi yerel mahkemenin nitelikli dolandırıcılık mahkumiyetini onadı.

    Dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için, failin bir kimseyi, kandırabilecek nitelikte hileli davranışlarla hataya düşürüp, onun veya başkasının zararına, kendisine veya başkasına yarar sağlaması gerekmediğinin belirtildiği kararda, hilenin nitelikli bir yalan olduğu, fail tarafından yapılan hileli davranışın belli oranda ağır, yoğun ve ustaca, sergileniş açısından mağdurun inceleme olanağını ortadan kaldıracak nitelikte bir takım hareketler olması gerektiği belirtildi.

    Kullanılan hileli davranışlarla mağdur yanılgıya düşürülmüş olmasının önemine dikkat çekilen kararda, hilenin kandırıcı nitelikte olup olmadığı olaysal olarak değerlendirilmesi gerektiği, olayın özelliği, mağdurun durumu, fiille olan ilişkisi, kullanılan hilenin şekli, kullanılmışsa gizlenen veya değiştirilen belgenin nitelikleri ayrı ayrı nazara alınması gerektiği kaydedildi.

    Sanığın gözaltına alındığı tarihinde yapılan üst aramasında suça konu hattın sanığın cep telefonuna takılı halde üzerinde bulunduğunun ifade edildiği kararda, olayın nitelikli dolandırıcılık suçunu oluşturduğu belirtildi.

    Kaynak: ANKA

    Teknokulis : http: //www.teknokulis.com

    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Facebook Yargıtay Kumluca Antalya Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    1000
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title